24 de maig del 2006

El Parc Natural dels Ports preveu l’ús turístic d’un grup de cases forestals

L’òrgan de gestió compleix cinc anys i afronta una etapa de consolidació i creixement

El Parc Natural dels Ports ha previst una sèrie d’actes per commemorar els seus cinc anys, que han servit per desplegar les diferents infraestructures, recuperar els espais més significatius i donar a conèixer la biodiversitat i la riquesa patrimonial dels Ports. Les activitats culminaran el 20 de juny amb la inauguració del tercer centre d’informació del parc, a la Sénia. El director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, va presentar ahir la memòria de gestió dels primers cinc anys del parc, i va anunciar l’aplicació d’un pla d’usos per garantir l’accés dels ciutadans als edificis públics que hi ha al Parc Natural dels Ports.

«Vam començar gairebé sense infraestructures, però durant cinc anys hem recuperat espais significatius, tenim diferents instal·lacions i hem aprovat un pla d’usos de les edificacions que formen part del patrimoni públic», va explicar ahir Víctor Gimeno, que també és el president del Parc Natural dels Ports. En aquesta línia, Gimeno va concretar que l’objectiu del pla d’usos és que els visitants «puguin gaudir dels edificis públics i conèixer millor els valors del parc». De fet, el director del parc, Rafel Balada, va precisar que el protocol d’ús afectarà catorze cases forestals del conjunt de l’àrea protegida. «Fins ara, el seu ús estava restringit a determinats alts càrrecs de l’administració, encara que no era recomanable tenint en compte que algunes de les cases forestals presentaven greus deficiències estructurals», va dir Balada. El director va recordar que a la zona dels Ports hi ha «dotzenes i dotzenes» d’aquestes cases ensorrades, i que l’objectiu del Parc Natural és recuperar les més emblemàtiques. En aquest sentit, els responsables del Parc Natural van visitar ahir al matí el Mas de l’Amat, a la Sénia, que han previst recuperar per habilitar-hi un centre d’interpretació de com era la vida als Ports.
En aquesta línia, Gimeno va destacar la restauració integral del Mas de l’Amat i el seu entorn com un dels projectes més ambiciosos de la nova etapa. Gimeno també va explicar que durant els pròxims dies faran diferents actes i inauguracions als nou municipis que formen part del parc natural, que culminaran el 20 de juny amb l’obertura oficial del nou centre d’interpretació de la Sénia, a càrrec del nou conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. El president del Parc Natural va concloure que els principals reptes de futur són «garantir el manteniment de les infraestructures, millorar el coneixement i la protecció de la biodiversitat dels Ports, i convertir el parc en un motor sostenible de l’activitat econòmica del territori».

> Un pressupost que superarà els 2 milions d’euros

El director del Parc Natural dels Ports, Rafel Balada, va destacar que els pròxims mesos s’acabaran diferents actuacions com el centre d’interpretació de la Sénia, el centre de recepció de visitants d’Alfara de Carles o un centre de serveis a Prat de Comte. Balada va remarcar que enguany el pressupost del parc dels Ports superarà els 2 milions d’euros, i que la majoria de les partides són realment «executables». El director general de Medi Natural, Ramon Luque, també va valorar l’increment pressupostari, i va recordar que fa cinc anys van començar amb mig milió d’euros. Luque, que va afirmar que els Ports necessiten ara un pla estratègic, va afegir que l’ampliació del Parc Natural no és una prioritat tècnica o política.

El Punt (24-05-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta