30 de maig del 2006

La Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre posa la Generalitat al bàndol contrari

La coordinadora contra la massificació eòlica estudia convocar una manifestació a l’Ametlla de Mar

La Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre va emetre ahir un dur comunicat contra la posició del Departament de Medi Ambient i Habitatge en la polèmica sobre el parc eòlic marí que l’empresa Capital Energy projecta davant de la costa del Delta. El moviment social va criticar les últimes declaracions del director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Jordi Cañas, que dissabte va dir a Deltebre que el parc eòlic marí podria ser una possibilitat per garantir el subministrament energètic a Catalunya. Salvem la Mar de l’Ebre va afirmar que ara ja sap que la Generalitat no està al costat del col·lectiu, i que preveu actuar en conseqüència.

«Ens sentim decebuts i enganyats, perquè després de la polèmica del transvasament ens havien de tenir en compte, però les Terres de l’Ebre continuem sent l’abocador i el centre energètic de Catalunya», va valorar ahir un dels portaveus de Salvem la Mar de l’Ebre, Ramon Cruelles. Amb tot, Cruelles va celebrar que la majoria dels experts que van participar al congrés Delta+10 van rebutjar la instal·lació del parc eòlic marí de Capital Energy, amb 144 aerogeneradors. El portaveu de Salvem la Mar de l’Ebre va avançar que la coordinadora està estudiant la possibilitat de convocar una manifestació conjunta a l’Ametlla de Mar.
De moment, el comunicat de Salvem la Mar de l’Ebre, titulat Ara ja sabem amb qui no podem comptar, interpreta que la intervenció de Jordi Cañas a la cloenda del congrés Delta+10 posa de manifest la «posició favorable» de la Generalitat a la instal·lació del parc eòlic marí. Segons el document, les paraules del director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat van deixar palès que les promeses del director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, «eren una pura i gran mentida». En concret, la plataforma de Sant Carles de la Ràpita considera que Medi Ambient ha trencat el compromís assolit per Gimeno, que hauria dit que la Generalitat acceptaria les al·legacions de Salvem la Mar de l’Ebre a l’ampliació de la zona marina de la Xarxa Natura 2000, si en el període d’un mes no els arribava l’estudi d’impacte ambiental del parc eòlic marí. En aquest sentit, la plataforma afirma que ara entén «l’estranya ampliació» del període d’al·legacions, durant trenta dies més.

> La primera acció serà a Amposta

La Coordinadora en Defensa del Territori contra la Massificació Eòlica va reunir-se la tarda de dissabte a Gandesa, amb l’objectiu de valorar la situació dels diferents conflictes oberts. La coordinadora, que també va rebutjar les declaracions de Jordi Cañas al congrés Delta+10, va acordar que el proper dilluns, 5 de juny, realitzarà una primera acció de protesta conjunta a Amposta, davant de la delegació territorial de Medi Ambient i «en companyia de dues personalitats polítiques importants». D’altra banda, la coordinadora va valorar molt positivament el naixement a la Terra Alta d’una plataforma d’afectats per la línia d’alta tensió que haurà d’evacuar l’energia dels 180 aerogeneradors previstos, així com que la gent de l’Ametlla de Mar, amb el seu Ajuntament al capdavant, també s’oposi als parcs eòlics marins que ja han projectat a la costa de l’Ebre.

> Acció Veïnal no vol límits a les energies renovables

Les últimes notícies sobre les previsions de Red Eléctrica de España (REE) i el Ministeri d’Indústria sobre el desenvolupament de l’energia eòlica han provocat també la difusió d’un comunicat del col·lectiu Acció Veïnal per l’Energia Eòlica. Segons l’entitat, si es compleixen les intencions d’Indústria i de REE podria ser «el final de les energies renovables a Catalunya» i la dependència definitiva de les energies «brutes», fòssils o radioactives. Acció Veïnal no entén que alguns grups ecologistes hagin celebrat que Madrid hagi posat límit a l’energia renovable de Catalunya, «quan mai se n’ha posat a les energies d’origen brut». El col·lectiu també adverteix que ara la poca producció d’energia eòlica només es concentrarà a les comarques del sud del Principat, ja que només podran aturar-se els projectes de parcs eòlics que encara no han estat autoritzats.

El Punt (30-05-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta