27 de juliol del 2006

Narbona presenta un pla d'obres al Delta que costarà més de 425 milions d'euros

La descontaminació de l'embassament de Flix s'emporta més d'una quarta part del pressupost, amb 155 milions

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va presentar ahir a Tortosa el nou pla integral de protecció del Delta (Pipde), un paquet d'actuacions immediates que representaran una inversió superior als 425 milions d'euros i que el govern de l'Estat i la Generalitat han previst executar en l'horitzó de l'any 2008. El Pipde intentarà aplicar, a través de nou programes, un model d'ordenació territorial que faci compatible l'aprofitament dels recursos naturals, la conservació dels valors ecològics i el desenvolupament econòmic del tram final del riu. Narbona, que també va visitar Tarragona per presentar les actuacions previstes per la direcció general de Costes, va advertir que encarà caldrà esperar uns mesos per conèixer la proposta tècnica de règim hídric.
La ministra de Medi Ambient va presentar les línies generals del Pipde a la sala d'actes dels Reials Col·legis, acompanyada pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i per l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté. Cristina Narbona va afirmar que el Ministeri de Medi Ambient ha complert el compromís assolit pel PSOE abans d'accedir a La Moncloa, amb un programa d'inversions «dens i coherent per al Delta, que no és la compensació al territori per cap transvasament de l'Ebre». La ministra va destacar que el nou Pipde és un document que no queda del tot tancat, amb unes actuacions que superaran els 425 milions d'euros i «un fort component ambiental per salvar un ecosistema molt valuós i garantir que això és compatible amb les activitats econòmiques que milers de persones fan al Delta». Segons Narbona, el Pipde es dividirà en nou grans programes d'actuació, el primer i més immediat dels quals serà la definició del règim hídric de l'Ebre per calcular els cabals ambientals que necessitarien el riu i els seus afluents. Els altres programes són les mesures per evitar la regressió i la subsidència; la millora de la qualitat de l'aigua; la millora de l'hàbitat físic dels ecosistemes; la definició d'un model agronòmic sostenible; la interrelació entre els humans i els fluxos d'aigua i nutrients, amb obres com ara passejos fluvials; la instal·lació d'una xarxa d'indicadors mediambientals; la creació de rutes verdes i la restauració del meandre de Flix, i la descontaminació de l'embassament de Flix. De fet, aquesta serà l'obra més cara, amb un pressupost de 155 milions.

OBRES AL TRABUCADOR. La ministra de Medi Ambient va inaugurar ahir les obres de recuperació ambiental i paisatgística de la platja del Trabucador, a Sant Carles de la Ràpita. L'actuació, que té com a objectiu reduir la freqüència de trencament de la barra del Trabucador i millorar l'estat mediambiental de la zona, ha costat més de 3 milions i forma part de les obres del pla integral de protecció del Delta.


> Allau de projectes del programa Aigua a l'Ebre

La visita de la ministra Narbona a les Terres de l'Ebre va coincidir ahir amb la publicació, en el Butlletí Oficial de l'Estat, d'una sèrie de projectes de l'anomenat programa Aigua, que engloba les obres alternatives al transvasament. Uns treballs que també s'han incorporat al pla integral de protecció del Delta i que en primer lloc serviran per restaurar el bosc de ribera a Aldover, Benifallet, Miravet, Móra d'Ebre, Tivenys, Tortosa i Xerta, i també en algunes illes fluvials. En aquesta línia, ahir també va començar l'exposició pública d'un projecte de restauració integral del bosc de ribera entre Tortosa i la desembocadura de l'Ebre, que representarà la constitució d'una franja d'uns 20 metres d'amplada que recorrerà el marge dret del riu, en especial als termes d'Amposta i Sant Jaume d'Enveja. Un altre projecte preveu la recuperació de zones humides dels marjals de Campredó i els ullals de la Carrova, als termes de Tortosa i Amposta. El quart projecte fa referència a la construcció d'unes escales per a peixos a l'assut de Xerta i Tivenys, una actuació que Narbona va destacar durant la seua compareixença a Tortosa a tall d'anècdota. Els altres projectes són la creació de centres d'interpretació a Aldover, Benifallet, Miravet, Móra d'Ebre, Tivenys i Xerta; la formació d'una reserva hidrològica als ullals de l'Arispe i Panxa; la construcció d'un canal per alimentar la llacuna de l'Encanyissada, a Amposta i la Ràpita, i dos projectes més per millorar l'aportació d'aigua dolça a les badies.

> El problema del cabal mínim

El punt negre del pla integral de protecció del Delta (Pipde) continua sent la definició del règim hídric de l'Ebre. La ministra Cristina Narbona va afirmar ahir que encara caldrà esperar fins al desembre per saber els resultats d'un estudi que després incorporaran al nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, en què les nou comunitats autònomes banyades pel riu hauran de consensuar els cabals ecològics a través del Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre. Narbona va destacar la validesa del mètode d'estudi que està seguint l'equip de la Universitat de Barcelona que dirigeix el catedràtic Narcís Prat i va afegir que la mateixa metodologia s'aplicarà també a l'hora de definir els règims hídrics d'altres rius de l'Estat. D'altra banda, la ministra va rebutjar les últimes crítiques del PP i CiU sobre el retard en l'execució de les obres de protecció del Delta i va recordar que el procés de descontaminació del pantà de Flix ja està en marxa. «Teníem una bomba de rellotgeria al cor de la conca de l'Ebre, que no va ser abordat per l'anterior govern d'Espanya mentre defensaven el transvasament, encara que coneixien perfectament el problema del riu», va valorar. A més, Narbona va destacar que la resta d'actuacions del Pipde també estan en diverses fases de tramitació administrativa, i que els diversos departaments de la Generalitat i els organismes de caràcter estatal començaran a executar totes les obres a partir de l'any 2007.

> L'aigua de Castelló

La ministra Cristina Narbona va afirmar ahir que el Ministeri de Medi Ambient ha descartat fer «a mitjà termini» cap transvasament d'aigua de l'Ebre a les comarques de Castelló, com reclamen alguns sectors socials i polítics del País Valencià. De fet, Narbona va remarcar que el govern de l'Estat ha impulsat altres actuacions del programa Aigua a Castelló, com ara la modernització dels regadius, la construcció d'una planta dessalinitzadora al litoral i el millor ús dels aqüífers i els embassaments. En la mateixa línia, la ministra va descartar aplicar cap moratòria en l'autorització de nous regadius i obres en embassaments a la conca de l'Ebre, com havia demanat la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), fins que no estiga fixat el règim de cabals del riu. Segons Narbona, els nous projectes tenen les seues declaracions d'impacte ambiental i hauran de fomentar mesures d'estalvi d'aigua, i per tant no haurien de ser incompatibles amb la fixació de cabals.

El Punt (27-Juliol-2006)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta