A la riba esquerra de l'Ebre, al marge contrari on es troba el polígon electroquímic de Flix, hi ha la reserva natural i de fauna salvatge de Sebes. És un oasi de vegetació i tot tipus d'espècies animals pròpies de les riberes que inclou una zona d'aiguamolls i diverses illes fluvials que us faran oblidar que sou en una de les zones més industrialitzades de les Terres de l'Ebre. Les cigonyes us donaran la benvinguda.
La construcció de la presa de l'embassament de Flix va afavorir l'aparició, en menys de 60 anys, d'una gran zona humida just a l'entrada del meandre. És un espai natural que avui destaca per la seua riquesa ornitològica, ja que s'hi han detectat unes 200 espècies d'ocells. El símbol de la reserva natural de Sebes és l'arpella vulgar, però també podreu observar-hi llúdrigues, tortugues, àguiles pescadores i diverses espècies pròpies de les zones de canyissar. De fet, a la reserva flixenca s'ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya, i la reserva ha pogut conservar un bosc de ribera gairebé intacte que creix amb el seu màxim esplendor a les diverses illes fluvials. A més, en els últims anys s'han consolidat diversos projectes de gestió i d'educació ambiental, com ara la pastura amb cavalls de la Camarga i la reintroducció de la cigonya blanca a tota la vall de l'Ebre, que ja ha obtingut uns resultats excel·lents i la implicació de diversos municipis de la Ribera d'Ebre.
Per accedir a la reserva, podreu fer-ho seguint el camí que voreja l'espai natural i que comença just després de travessar el pont de la presa. Amb tot, és millor deixar el cotxe al pàrquing del centre d'informació del Mas del Director, des d'on podreu iniciar diversos itineraris a peu. El Mas del Director també és la seu d'una aula de natura i el centre d'interpretació de la reserva, que és gestionada pel Grup de Natura Freixe. Allà us informaran de les diverses rutes cap als miradors i observatoris, i us indicaran quins camins estan condicionats i degudament senyalitzats. No deixeu de pujar als punts enlairats per observar les impressionants panoràmiques ni tampoc d'endinsar-vos, a través de les diverses passeres de fusta, al bosquet de tamarius o a l'exuberant bosc de ribera. Aquí trobareu frondosos tamarigars i taques d'àlbers, xops i salzes blancs, però també oms i freixes, més escassos. També hi ha alguna espècie més estranya al nostre país, com ara l'escutel·lària, i grans extensions de canyissar i boga. Finalment, la riquesa de Sebes us permetrà conèixer algunes mostres de la vegetació pròpia de paratges més secs, com ara el salat i el colletxó gros, però també una sorpresa: en diversos trams de la reserva, i més concretament a la zona on hi ha la gàbia i alguns dels nius de les cigonyes, descobrireu com és la planta de la qual s'extreu la regalèssia.
La reserva de Sebes, que actualment ocupa més de 200 hectàrees, no us l'acabareu en un dia, i menys encara si també voleu inspeccionar les diverses panoràmiques del meandre de Flix, que corona un castell carlí. De fet, des dels punts més elevats podreu comprovar el curiós contrast que es produeix entre els espais fluvials i els talussos més secs que els voregen. Però sobretot, amb el nucli urbà de Flix, la presa i la seua central hidroelèctrica, i la planta electroquímica d'Ercros, tan lligada a la història del poble.
El Punt (2-Agost-2006)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.