14 de setembre del 2006

«La Cinta s'organitza per compromís»

Entrevista a Domingo Tomàs, activista de la cultura popular i president de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa

Va aconseguir que el conseller Joaquim Nadal inaugurés el nou local de la Colla Jove, fa uns mesos, provocant una sorpresa general. Nega que això siga un acostament seu al PSC, sinó un reconeixement a la bona feina que l'entitat està realitzant per Tortosa i la cultura tradicional.

-Des del juny, la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa ha deixat el seu local a l'antic mercat de Ferreries. Com us ha anat el trasllat a un dels pavellons del centre cultural L'Escorxador?
-«Una mica complicat, perquè hem hagut de combinar el trasllat amb l'activitat diària de la colla. De fet, no hem deixat de treballar, sobretot durant la Festa del Renaixement i per tots els compromisos que hem tingut al llarg de l'estiu.»
-I com us ho heu fet?
-«Ha estat possible gràcies al fet que la colla està estructurada de manera que tenim diferents ofertes per als programadors. El format més gran és el grup d'abanderats, dolçainers i tamborers, que ara ens porta la feina més important. Però també tenim la colla tradicional, amb més de trenta persones, i enguany també hem incorporat la nostra colla gegantera al circuit i al calendari d'activitats.»
-Quina és la clau de l'èxit del grup d'abanderats?
-«Sobretot el treball constant de la gent i la rigorositat en tots els preparatius de l'espectacle. També hem hagut d'invertir molts diners perquè realment sigui una bona icona de la Festa del Renaixement i de la ciutat. Però també ha estat fonamental la seua espectacularitat, i que som l'únic grup d'abanderats de l'Estat espanyol. Podem vendre el grup com a exclusiu, ja que els altres grups més propers són els abanderats italians, i algunes festes no se'ls poden permetre per les despeses del viatge.»
-Aquesta mateixa setmana marxeu a França...
-«Marxem a Le Puy, per actuar a la seua festa del Renaixement. L'organització està entusiasmada amb la colla, perquè fa uns anys vam començar a anar a Le Puy sense banderes, només amb la nostra música tradicional, de dolçaines i tambors. Els va entusiasmar, i enguany ja serà la segona edició en què anem amb banderes, dolçainers i tambors. En tornar de Le Puy marxem a Alacant i també a un poble prop d'Alcanyís.»
-És cert que, des que Tortosa fa la Festa del Renaixement, les festes de la Cinta van a menys?
-«Això és una coincidència anecdòtica. No podem caure en el parany que han volgut posar alguns corrents d'opinió de la ciutat. La Festa del Renaixement es treballa moltíssim, amb il·lusió, motivació i ganes, però sembla que les festes de la Cinta fa molts anys que s'organitzen per compromís.»
-Què es pot fer per millorar la Cinta? L'any passat, l'alcalde va plantejar una externalització de l'organització dels actes lúdics...
-«Això seria un error. Pel fet de no tenir un model clar, no podem caure en l'equivocació de privatitzar les festes. Tenim bons referents molt a prop nostre, com ara Tarragona, Valls i Reus, que fan una clara aposta per la festa major. I això va més enllà dels concerts de les grans figures. Primer hauríem de consolidar molts elements, perquè tenim alguns bons fonaments, i després ja podrem posar al damunt tota la resta. La Festa del Renaixement funciona perquè hi ha implicació ciutadana, però també una aposta política perquè funcioni.»
-Parlant de política. Tornarà a la primera línia, després d'haver marxat d'ERC?
-«Tot el que es pugui fer per millorar la Cinta o la Festa del Renaixement passa pels traçats i les decisions polítiques. Encara no sé si marxaré cap a casa per continuar fent el que m'agrada des de l'àmbit de les entitats. Però el pas per la política ha estat fugaç i me n'ha quedat un regust amarg. No he tingut ofertes concretes, però sí la predisposició d'algunes forces polítiques. Ho podrem dir abans de final d'any.»

El Punt (14-Juny-2006)

18 comentaris:

  1. Es ven egòlatra malaltís sense àvia. Bon preu. Discreció i sortides. VISA

    ResponElimina
  2. És el messies que tots estàvem esperant, portarà a la ciutat a les quotes més altes de prosperitat igual com Beguer, Curto i Sabaté. Amén !

    ResponElimina
  3. el conte del talp feixista, arrogant, engreit i sense escrúpols per sortir a la foto es repetirà al PSC?
    Els feia millor servei a ERC...

    ResponElimina
  4. Que no teniu faena a casa vostra? o escombraries que treure al carrer?

    Llàstima hem feu...

    Aixi ens va a n'esta Tortosa, sempre surten els amargats de turno, que només saven incordiar i desgastar a la gent en recursos, gent com Domingo Tomàs, que ha sabut transmete a la resta dels membres de la colla jove, la seua afició per la música i les tradicions. Només cal que els veieu en alguna de les seues actuacions, gent que dedica el seu temps perquè la resta puguem anar de festa potser, perquè la resta puguem escoltar un jota potser, perquè la resta dels mortals sortim de casa i veiem gent jove i no tant jove compartint el que a ells els hi agrada.

    Ànim colla jove i ànim Domingo.

    ResponElimina
  5. LA dedicació i el treball que aquesta persona dedica dia a dia sense afany de lucre està clar que molesta als vividors d'ERC de Tortosa.

    Per tots es savut que la relació de Domingo, el grenyes, i la mandongilla en potes mai ha estat bona donat que el van utilitzar com tota Tortosa coneixia per poder xupar del bote.

    Ara que Domingo ja no està a ERC en lloc d'estar tranquils, els comença a procupar que sigui una persona socialment acceptada i conegut per moltíssima gent.

    Segurament els fot pensar que amb aquest impresentable que ells anomenen altres formacions poden sumar el regidor que ERC pot perdre, ja que el tandem Fores,Fabio d'Aitona fot pena.

    Vaig poder veure Domingo a les festes majors, però dels altres animalets ningú...

    ResponElimina
  6. Gustau; les crítiques personals per part dels que ja podem anomenar públicament com “ressentits sense límits” son habituals en quan les noticies que tractes a la Marfanta fan referència a determinats noms de la nostra ciutat juntament amb d’altres de poblacions de les Terres de l’Ebre, relacionats directa o indirectament amb ERC i que en la majoria dels casos han suposat la frustració de l’ascens esperat dels grans líders de les files Tortosines.
    Està clar que sabem qui son, nosaltres i molta gent.
    Tot i això continuen arrossegant-se en aquesta llarga podríem dir agonia política.
    No cal mesclar les coses, queda clar que l’entrevista va relacionada a totes aquelles activitats que faig en el meu temps lliure, fent un ampli repàs d’aquestes en la relació directa que tenen en temes d’actualitat a la ciutat com les passades festes majors, la festa del renaixement o l’escorxador. En cap moment faig sang de la secció local d’ERC a Tortosa simplement anomeno que he tingut una mala experiència res mes.

    Com diu un amic meu la gent que lidera iniciatives es reconeix per les fletxes a l’esquena llençades del bàndol amic.

    Pel que fa els recolzaments gràcies

    ResponElimina
  7. Domingo, has quedat com un senyor no com altres que no veuen més lluny de les seves panxes fins ara contentes i que no saben ni quedarse callats per a no ferir més al partit que fins ara los alimentava.
    Sort que prompte se els hi acabarà la "dolce vita"

    ResponElimina
  8. Soc el cap de colla dels Grallers i Gegantes de Flix. No conec l'enrenou polític que sembla ésser, es viu a les vostres contrades, però després de llegir el que han dit quatre brètols sobre la persona de Domingo Tomàs (al que considero un bon amic) i que no gosen a donar la cara, nomes puc dir: GRACIES Domingo a tu i tots els amics que t'acompanyen que amb la vostra afició, destresa i humanitat ens ajude-ho a fer mes GRAN la festa a les contrades de Catalunya i d'arreu.

    Conta amb nosaltres!!!

    Germán Aresté
    Cap de colla dels Grallers i Geganters de Sol a Sol de Flix
    Flix, Villa Grallera del 2003

    ResponElimina
  9. L’entrevista al Domingo es principalment enfocada a les iniciatives socials que participa, evidentment la pregunta del seu futur polític a nivell local la trobo encertada i fins i tot obligada.

    Vull donar ànims al Domingo per seguir treballant per Tortosa, ell sabrà quina opció es la millor.

    ResponElimina
  10. Vinga , no marxis d’ERC i fot canya a tota aquesta patum de vividors sense escrúpols la fi dels seus dies està al caure, nomès cal veure els plens de l’ajuntament per saber la incompetència que els sustenta, lo de Peiro de Puta pena, i Martín Santos sembla ser que nomès va a l’ajuntament per cobrar.

    ResponElimina
  11. Mun yeyo Manolo "lo Chaparro", hem va dir que los homes van de frente.De sun germá Juan Vilás "lo Chaparro", escriu 23 págines al Tomo nº 9 de la Historia de Tortosa. Es un dels protagonistes dels fets de Sant Jaume d'Enveija juntament en "Calau" del poble dels Reguers.Jo, no contestaré a cap d'estos que com si fosen "marfantes" s'amaguen a la bollonera del Rastre.

    Sóc l'amic que li va dir lo del "foc amíc".

    Domingo y la C.J.D seguirán escribint págines y págines "Del Folclore Tortosí". Llibre que haurien de llegir més de 2 y més de 4.

    Respecte a les seues conviccions polítiques, només dir-vos que es un home coherent en si mateix.

    Porteuvos bé, que vindrá "lo Boti".

    Personatges anonims, no mos toqueu la gaita que per a gaiteros, ja hi estém natros.

    Traninaninás de Gaita per a tots.

    Lo Chaparro

    607504566

    ResponElimina
  12. Domingo, tens el suport de la gran majoria de la gent d'ERC.

    SALUT COMPANY !!!

    ResponElimina
  13. De la gent d'ERC que entrareu quant ERC va entrar a gobernar aviam si tocava algo a la rifa.

    ResponElimina
  14. Al que acaba de parlar:
    Estas demostrant que tan sols vas pel teu propi benefici.
    Com una vegada tu molt bé vas dir en un ple "Cree el ladron que todos son de su misma condición"

    ResponElimina
  15. Noiet, te ha dolido pero vas molt, pero que molt equivocat

    ResponElimina
  16. Ànim Domingo, no faigues cas d’aquesta banda tots els coneixem.

    ResponElimina
  17. El que vas equibocat ets tú.
    Si creus que no assistin als plens faras mal a Forès o a Monclus vas molt equivocat. A l´únic que fas mal és a tu mateix.

    ResponElimina
  18. Anim colla k anem molt be!!

    Mos tenen enveja i aixo es molt bo!!
    jejejeje com men ric de estos chupopteros...

    Som una Colla unida i ningu la desunira mai!!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta