30 d’octubre del 2006

Tortosa, Catalunya en miniatura

Després de les eleccions municipals del 2003, a Tortosa es va formar un govern antitransvasament i d'esquerres, integrat pel PSC, ERC, ICV i els independents. L'acord consolidava el socialista Joan Sabaté a l'alcaldia, i una vegada més Tortosa tornava a convertir-se en un laboratori del que podia passar en la política catalana mesos després. De fet, just abans de les eleccions catalanes, les esquerres van signar a Tortosa el Compromís per l'Ebre, un document que alguns situen com un precedent legítim del Pacte del Tinell. El juny del 2005, Sabaté expulsava ERC del govern de Tortosa, i el maig del 2006, el president Maragall feia el mateix amb els seus socis republicans a la Generalitat. Però ara l'avançament de les eleccions al Parlament ha trencat aquest cicle natural, i a Tortosa tot és una incògnita.

Presència (29-Octubre-2006)

FOTO: www.tortosa.cat

16 comentaris:

  1. Es un clàsic ja, que aquestes Terres siguin com una espècie laboratori on es promouen de fa molts anys experiències, que poden tenir un cert calat...Tant empresarialment , com institucionalment, tracten d'extrapolar a la resta de Catalunya diverses actuacions i experiéncies que mes tard s'implementen a la resta de les comarques ...Algú s'ha preguntat el perqué...?? La resposta aqui no m'hi cabria perque es molt extensa i fins i tot molt aburrida...Pero la raó pricipal es que encara som una comunitat amb les arrels molt fondes... Perdó per l'aborriment...

    ResponElimina
  2. Sí sr.mc calan,
    la seua idea de que les rails són tan fondes que som una comunitat separada de totes les altres me fa pensar en aquells que pensen allò de "divide i venceras"
    Lo més ranci tortosinisme de la ma dels tradicionalistes ja ho van intentar i per lo que veix, encara continuen tenin adeptes amagats baix d'una aparença de gent planera i de poble.
    Clar, com lo poble és tonto i no s'en entera! Los hi contem quatre gracietes i ja els tenim ficats a la butxaca, no?

    ResponElimina
  3. Arribo a la conclusió de que vosté no sap llegir..Per cert ; d'escriure tampoc.. Moltes gràcies

    ResponElimina
  4. De res, home, de res.
    a la seua disposició per al que vosté mane.
    Salut

    ResponElimina
  5. Comedianta, Moderat, asserenat, tranquil·litzat, tu sola no guanyaràs res per més que crides sigues més intel·ligent i no vulgues estar en totes les batalles, deixa que s’esgarrapen altres i no faigues la feina bruta a ningú, mai tu agrairan tu no ets dels seus.

    ResponElimina
  6. Les arrels dels arbres i plantes són qui realment formen una continuïtat, molt més espessa que les copes; així que dubto molt que un arbre d'arrels fondes estigui separat de la comunitat, per més "divide y vencerás".

    Respecte al pensament de Mccalan, una curiositat: Darrerament s'ha discutit la cocapitalitat o multicapitalitat de les TTEE; però ningú ha gosat pronunciar-ho respecte a BCN.

    La sola descentralització de serveis ja costa mans i mànigues! això sí: quan per fi "baixa" alguna cosa, ben repartideta per les quatre comarques. Cosa que poc passa a la resta de Cat. I no d'ara, no.

    ResponElimina
  7. Per a laboratori del caciquisme la Terra Alta:CIU,Estimar Catalunya,destrossar la Terra Alta.

    ResponElimina
  8. Joan,
    Desitjaria que fos com tú dius.
    que les fondes rails del nostre poble fossen per a unir i no per a separar.
    Una nació ben forta, a on tothom s'hi sentigue representat,
    Domingo,
    no patixes per mi, tinc la crosta de coco.
    salut

    ResponElimina
  9. Ah! Per cert, Sr. mc calan,
    Comprés lo pròxim diccionari de l’Institut d’estudis Catalans(DIEC) que sortirà per Sant Jordi.
    Potser tindrà una sorpresa i tot i es tindrà d'empassar-se les seues paraules.
    Estic segura que algunes de les seues idees sobre la llengua cauran com los arbres sense rails

    ResponElimina
  10. les municipals?

    CIU 9 regidors
    PSC 6
    ERC 3
    IC 2
    PP 1

    I si apareixen els independents del sr. Franquet llavors:

    CIU 9; PSC 6; ERC 2; IC 2; PP 1; IND 1

    Preneu bona nota! (Cinto el pituniso)

    ResponElimina
  11. Tu creus que el Sr. Franquet li pren a ERC???
    Jo crec que més bé li pren a PP, i ara després d'haver dit que sí al camp de golf de Vinallop, ja no li queden escuses per a sortir defensant una nova cultura de l'aigua.

    ResponElimina
  12. Estimada "Comedianta" ..Estic segur que no em fará falta comprar aquets diccionari..M'el regalarás tú..

    ResponElimina
  13. Cinto que n'opines del tarannà democràtic de l'alcalde d'Arnes,del d'Horta, del d'Amposta,del de Móra la Nova,del de Ginestar,del de l'Ampolla,del de Tivissa,del del Pinell,del de Prat de comte,del del Perelló......
    Aquesta manera de governar els pobles amb les seves polèmiques actuacions contribueixex a fer de les Terres de l'Ebre un espill democràtic on Catalunya i la política de CIU s'hi pugue enmirallar?

    ResponElimina
  14. Bueno si pensem que fins fa dos legislatures ERC no havia tret mai cap regidor a l'ajuntament i que la legislatura passada el consell del baix ebre era l'UNIC DE TOTA Catalunya en mans del PP, les trobo bé aquestes comparacions. Si fossen reals tindriem un president del PP des de fa anys.

    ResponElimina
  15. Que opino dels alcaldes d'Arnes, Amposta, Mora La Nova, L'Ampolla...etc, pos simplement que són escollits pel poble per MAJORIA ABSOLUTA!!!, Algo bé deuen de fer no?

    ResponElimina
  16. Jo no sé en aquests pobles però a la resta, els alcaldes són escollits pels regidors, no pel poble. És que els CiU tenen el presidencialisme pujat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta