16 de novembre del 2006

Tortosa certifica amb Foment la recuperació dels terrenys de Renfe

Sabaté signa amb la ministra Magdalena Álvarez un conveni que culmina deu anys de negociacions

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, van signar ahir a Madrid el conveni que permetrà alliberar i urbanitzar els terrenys que Renfe té actualment al centre de la ciutat. La previsió de l'Ajuntament és que el 85% dels terrenys siguin d'ús públic, amb grans espais oberts, zones verdes i una rambla central. Amb tot, la urbanització dels terrenys de Renfe, que eliminarà la barrera que durant dècades ha dividit l'eixample noucentista de la ciutat, també representarà el desenvolupament residencial de 24.524 metres quadrats, i la creació de 6.000 metres quadrats de nova zona comercial.

A la signatura del conveni entre Sabaté i la ministra de Foment també van assistir el president de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), Antonio González, i el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament tortosí, José Martín. L'acord permetrà desenvolupar un dels projectes urbanístics més importants dels previstos a Tortosa, ja que la urbanització dels terrenys de Renfe representarà una transformació del centre de la ciutat i l'eliminació de les vies del tren, que actualment separen les dues parts de l'eixample noucentista de la ciutat. El projecte afecta una superfície total de 56.196 metres quadrats, dels quals 22.295 metres quadrats són els que Tortosa recupera per a la ciutat, després que fa deu anys Renfe posés en funcionament el corredor del Mediterrani. Segons el conveni signat ahir, l'Ajuntament s'ha compromès a fer un despesa de 3,6 milions d'euros, dels quals un milió d'euros seran en concepte d'adquisició dels terrenys. La resta dels diners, 2,6 milions d'euros, seran per garantir la reposició del servei ferroviari, ja que l'estació de Tortosa haurà de convertir-se en una estació topall.
L'alcalde va recordar que el desenvolupament del conveni serà el «gran projecte» que Tortosa haurà d'executar durant la propera legislatura, així com una actuació que marcarà «un abans i un després» en la imatge de la ciutat. «Un cop aconseguit l'equilibri urbanístic en el nucli urbà de la ciutat, ara apostem per potenciar el seu centre», va insistir Sabaté, que va recordar que la retirada de les vies del tren serà una mesura molt important. Segons Sabaté, la urbanització dels terrenys permetrà donar continuïtat a l'àmbit de la plaça Alfons XII, amb la connexió dels carrers Màrtirs de 1640 i Cervantes amb el carrer Ronda Docs. Sabaté també va destacar, com a dada significativa, els 6.000 metres quadrats de nova superfície comercial, que s'afegiran als altres 9.000 metres quadrats que l'Ajuntament ha programat a l'horta de Sant Vicent, al barri de Ferreries. Per l'alcalde, la nova àrea comercial potenciarà el comerç de la zona del centre, així com el seu lideratge en tota la «gran àrea d'influència tradicional del comerç tortosí», formada per les Terres de l'Ebre, el Matarranya i el Maestrat. Sabaté va avançar que el Ministeri de Medi Ambient preveu actuar sobre el pont del ferrocarril, amb l'objectiu d'habilitar la continuació de la via verda del Baix Ebre, un cop que Adif haja culminat la desafectació dels terrenys. Segons l'alcalde, els treballs d'adequació de l'antic pont del ferrocarril es podrien desenvolupar entre finals del 2007 i inicis del 2008.

> Adif entregarà el solar i l'antic pont del tren en sis mesos

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va detallar que el nou centre de la ciutat quedarà estructurat a partir d'una gran rambla que seguirà l'actual traçat ferroviari, des de l'estació fins a l'avinguda Generalitat i el riu. El conveni signat ahir a Madrid obliga Adif a desafectar el servei ferroviari dels terrenys de Renfe en un termini de sis mesos, així com a entregar a l'Ajuntament el pont del tren sobre el riu Ebre i l'estació de Campredó, que es destinarà a usos públics. A canvi, el consistori va abonar a Adif, ahir mateix, els 90.151 euros que corresponen al preu just pactat d'una parcel·la de 2.414 metres quadrats, i que Tortosa encara devia per unes obres que van fer-se al carrer Barcelona. Renfe alliberarà els seus terrenys a Tortosa un cop s'haja publicat el text refós del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM). A més, la companyia ferroviària preveu fer unes obres per adequar l'estació tortosina als temps actuals, «perquè els viatgers tinguin les condicions més confortables», va remarcar el president d'Adif, Antonio González.

El Punt (16-Novembre-2006)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta