26 de gener del 2007

El Síndic de Greuges dóna la raó als veïns afectats per la pedrera de Tivissa i fa un toc d'atenció a l'Ajuntament

«La carta del Síndic de Greuges ens ha restaurat la confiança que teníem en les administracions», va afirmar ahir Veronika Spahni, la portaveu dels veïns de Tivissa afectats pels treballs d'ampliació de la pedrera d'àrids El Català. La portaveu veïnal es referia a la carta que el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, els va fer arribar el 16 de gener passat, després d'haver estudiat la seua queixa per les diferents molèsties que els han ocasionat les obres. De fet, els veïns van crear el novembre del 2005 una plataforma per denunciar la situació i reclamar la intervenció de l'Ajuntament, que tot i així acabava de signar un conveni per allargar la seua relació amb l'empresa. Segons la carta de Ribó, el Síndic recorda que al març del 2006 va demanar informació sobre els fets a l'Ajuntament de Tivissa i als departaments d'Indústria i de Medi Ambient. «Aquests departaments em van trametre els seus informes en dates de 9 de maig i 14 de juny del 2006, però l'Ajuntament no ho va fer fins al 29 de novembre del 2006», afirma Ribó. De fet, a l'octubre va saber-se que l'empresa hauria d'afrontar una multa d'entre 100.000 i un milió d'euros, ja que els departaments d'Indústria i Medi Ambient havien decidit obrir diferents expedients sancionadors a l'empresa titular de la pedrera, amb seu al Perelló, per haver explotat sense permís unes tres hectàrees de terrenys municipals, catalogats d'utilitat pública i com a àrea forestal protegida. El Síndic afirma que ja ha fet les «recomanacions oportunes» a l'Ajuntament tivissenc, perquè resolgui el cas «amb la màxima celeritat possible». Segons Ribó, Tivissa hauria de deixar sense efecte el conveni amb l'empresa, aturar l'explotació i exigir la restauració dels danys causats als béns i als boscos municipals, i ordenar al titular de la pedrera l'aplicació de mesures correctores per evitar les molèsties per sorolls, pols i trànsit de camions. El Síndic és encara més dur a l'hora de dirigir-se a l'Ajuntament, de qui primer diu que ha comès una «actuació irregular», tot i que després matisa l'acusació i diu que el consistori no va actuar «quan era exigible». Segons Ribó, amb el conveni entre l'Ajuntament i l'empresa s'ha volgut donar «una aparença de legalitat a les extraccions fetes fora del perímetre autoritzat». De fet, el Síndic recorda que les autoritzacions per a l'extracció d'àrids no són competència municipal, sinó de la Generalitat, i remarca que l'Ajuntament s'ha situat «fora de les seves competències». Ribó afegeix que el consistori ha incentivat «l'incompliment de la legislació vigent», a canvi d'ingressar «quantitats diverses». Finalment, el Síndic lamenta el «grau de relaxament» de l'Ajuntament en l'exercici de les competències municipals, la protecció del medi ambient i la defensa del patrimoni propi.

El Punt (26-Gener-2007)

3 comentaris:

  1. Estic segur que els veïns del Raval de Sant Llàtzer afectats pel Barramc de la Llet ja han prés bona nota...

    ResponElimina
  2. Mc Calan dijo...
    Estic segur que els veïns del Raval de Sant Llàtzer afectats pel Barramc de la Llet ja han prés bona nota...

    ResponElimina
  3. El propassat divendres día 26 de Gener del 2007 a les 12, 00 h. l'Agència Catalana de l'Aigua va procedir a fer efectiva l'ordre de paralització cautelar de les obres del mencionat Geriàtric, que una iniciativa privada estaba construint en zona de policia de lleres (domini hidráulic) , sense la corresponent autorització del A.C.A.. També s'ha obert expedient sancionador per falta administrativa. L'emplaçament d'aquesta obra, esta en uns terrenys al costat del Barranc de la Llet, que l'Ajuntament de Tortosa en data 31 de Desembre del 2001 , va desafectar de la titularitat pública, i va passar a bé patrimonial. Posteriorment en licitació, es va procedir a la venda per 72.000 € al promotor en questió.Aquesta zona esta catalogada per l'ACA com a inundable en periode de retorn de 100 anys,i tambe com a punt crític amb "con de dejecció inundable". Les inundacions del 10 d'Octubre del 1994 ; en que va tenir que intervenir el Consorci d'Assegurances; i les del 13 de Setembre del 2006; posen en entredit la idoneitat d'aquest emplaçament, sense que es portin a terme les mesures correctores pertinents. Val a dir que el veïnat no ha estat mai en contra de la consrucció d'un geriàtric ; simplement el que persegueixen es poder gaudir d'una seguretat raonable pels seus bens e integritat personal, en el cas de plujes torrencials.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta