12 de març del 2007

Set municipis del Camp i l'Ebre instal·len internet sense fils amb xarxa Wimax

Els veïns de Garcia pagaran uns 15 euros al mes, i a la Selva del Camp també s'oferirà el servei de televisió a la carta

Els ajuntaments de Tarragona, Reus, Amposta, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Garcia, Riba-roja d'Ebre i la Selva del Camp ja estan desenvolupant la instal·lació d'una xarxa Wimax, que permetrà als ciutadans connectar-se a internet d'alta velocitat, fer trucades telefòniques i rebre televisió a la carta a un cost sensiblement inferior al que ofereixen els operadors convencionals. Instal·lar una xarxa Wimax és una de les solucions que permet transportar grans amplades de banda i distribuir-la, sobretot en les zones del territori on els grans operadors encara no tenen cobertura d'ADSL. D'altra banda, les xarxes Wimax poden ser una alternativa econòmica a la fibra òptica, tot i que també poden ser un bon complement, com en el cas del cablejat d'Amposta.

A la demarcació de Tarragona ja hi ha set ajuntaments que han començat a instal·lar xarxes Wimax, segons va explicar el director general de l'operador Eurona, Jaume Sanpera. A més, Sanpera va afegir que també treballen amb el Consell Comarcal del Priorat, i que han iniciat contactes amb altres ajuntaments, com ara Ascó. En el cas d'Amposta, on s'ha instal·lat una xarxa Wimax com a complement a l'anella de fibra òptica, Eurona gestiona un dels projectes del projecte Ciutat Digital, i ha dissenyat i posat en funcionament el servei. La cobertura de la xarxa Wimax d'Amposta inclou la pedania de Poble Nou del Delta, però també és possible connectar-se a internet sense fils a Deltebre. «Ara a Poble Nou podria instal·lar-se qualsevol empresa d'alta tecnologia», va afirmar el director de l'àrea de telecomunicació d'Eurona, Marco Guadalupi.
«Al municipi de Garcia, hi havia una fractura digital perquè Telefónica no oferia servei d'ADSL», va dir Guadalupi. En aquest sentit, va insistir que això perjudica l'equilibri territorial, ja que cap empresa s'instal·larà en una zona que no tingui internet d'alta velocitat. En la mateixa línia, Guadalupi va remarcar que una altra fractura digital és la del cost de connexió. Així, la xarxa Wimax que s'està instal·lant a Garcia permetrà als veïns fer trucades un 50% més barates i navegar amb internet d'alta velocitat per uns 15 euros al mes.

> Projectes a Riba-roja i la Selva del Camp

L'alcalde de Riba-roja d'Ebre, José Luis Aparicio, va explicar que Eurona iniciarà en els pròxims mesos la instal·lació de la xarxa Wimax. «La instal·lació té un cost mínim de només uns 40.000 euros i, a més, estarem dintre de la llei», va remarcar. Aparicio va detallar que els veïns tindran trucades de telèfon més barates i internet d'alta velocitat per 20 euros al mes. Eurona no oferirà televisió a la carta a Riba-roja, on l'Ajuntament ja actua com a operador local de cable amb una oferta de 38 canals de televisió, però sí que ho farà a la Selva del Camp. En aquest municipi del Baix Camp, l'Ajuntament i l'operador han creat el projecte Capçal, una xarxa Wimax que ja ha superat el període de proves. Els veïns tindran internet d'alta velocitat, telèfon i un servei multimèdia amb televisió a la carta. Amb un únic aparell, l'Eurona Media Center, els veïns accediran a la informació local en línia, fotos, vídeos de les notícies i festes del poble i canals de música; i també podran veure la televisió digital terrestre i els DVD.

El Punt (12-Març-2007)

Per saber més:
-Llum verd al projecte Capçal (web de la Selva del Camp)
-Amposta Ciutat Digital
-Eurona.net
(web de l'empresa)
-Han de posar wifi els ajuntaments? (bloc de Toni Gallardo)
-Una xarxa sense fils pública (bloc de Manel Zaera)
-Santa Bàrbara, la primera xarxa wi-fi local (La Marfanta)

3 comentaris:

  1. Sobre la telefonia IP cal tenir en compte que es pot prescindir de l'operador i del número geogràfic. El problema és la comunicació entre telèfons fixos o mòbils amb un usuari de telefonia IP que no tingui número assignat, és cert. Però, si no és el cas, es pot utilitzar un servei de telefonia IP basat en estàndards, del qual ja hi ha eines que permeten comunicar-se amb so i imatge (Ekiga, OpenWengo). Skype seria l'exemple més conegut, tot i que no utilitza protocols estàndard.

    ResponElimina
  2. I a Tortosa quan? Els tortosins sempre a la cua amb el tema de les noves tecnologies. Visca timofonica!!!

    ResponElimina
  3. El govern municipal te un plá de fa tres anys sobre el tema ..El que passa es que n'estem una mica farts de plans...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta