27 de març del 2007

Tortosa aprova el nou pla urbanístic però deixa en suspens 4.400 pisos

Sabaté vol que el Parlament reconega l'especificitat de l'Ebre i canvie els criteris d'inundabilitat

Amb la verificació del text refós, el nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) de Tortosa va quedar ahir a punt perquè la comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre l'envie a la Generalitat i puga ser publicat als diaris oficials. Així, la previsió de l'Ajuntament és que el nou planejament puga entrar en vigor a principi del mes de maig, tot i que quatre plans parcials quedaran en suspens perquè Urbanisme no ha autoritzat encara la requalificació d'unes 45 hectàrees que estan en zona inundable. Per desbloquejar la situació, el consistori ha de redactar un pla d'emergències, que la Generalitat vol ampliar al conjunt de poblacions de l'Ebre.

En l'exposició al ple, el regidor d'Urbanisme, José Martín, va detallar que el nou POUM entrarà en vigor amb la seua publicació als diaris oficials, però va precisar que encara no serà efectiu a les quatre hortes de Tortosa i en una zona de Vinallop. Abans, caldrà que l'Ajuntament redacte el pla d'emergències que demanen la comissió d'Urbanisme i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), per reduir el risc d'inundacions i per definir les mesures a prendre en cas d'inundació. De manera immediata, la mesura afecta els plans parcials de l'horta del Temple, de l'horta de Sant Vicent, de l'horta del Pimpí i de l'horta del Parc Nou, entre Ferreries i Jesús. «Deixen en suspens els quatre plans parcials que havien de vertebrar el creixement de Tortosa», va advertir el portaveu de CiU, Ferran Bel, que va recordar que a les quatre hortes s'havien de construir més de 4.400 habitatges. Amb tot, Martín va matisar que en un cas extrem la mesura només tindrà conseqüències negatives sobre els terrenys d'aquests plans parcials que ara es volen requalificar com a sòl urbà. Segons els càlculs del regidor, que El Punt ja va avançar ahir, en el cas que la Generalitat tampoc acceptés el futur pla d'emergències Tortosa podria perdre 2.700 dels habitatges projectats.

> Una moció i potser un contenciós

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va destacar que l'Ajuntament havia pogut arribar a un acord «raonable» amb Urbanisme, i que el POUM podrà tirar endavant tot i que caldrà deixar en suspens quatre plans parcials. Amb tot, Sabaté es va comprometre a portar una moció al ple, per demanar al Parlament una modificació de la llei d'urbanisme. L'objectiu seria reconèixer l'especificitat de les poblacions de l'Ebre i permetre una aplicació més flexible dels criteris d'inundabilitat, «ja que la llei va fer-se pensant en les lleres dels barrancs del Maresme». D'altra banda, sobre els diversos creixements extensius que l'Ajuntament ha de justificar, Sabaté va recollir el suggeriment d'Antonio Faura (PP), i va afirmar que no descarta presentar un recurs contenciós administratiu, per defensar l'autonomia municipal.

> Vuit anys de tramitació

El portaveu de CiU també va lamentar que l'Ajuntament haja acceptat una retallada important del creixement dels nuclis de Jesús, Vinallop i els Reguers. Ferran Bel va remarcar que el POUM és «un resum del que ha estat la gestió urbanística» del govern de Joan Sabaté, «feta amb presses i convenis sobre la marxa, però també excessivament lenta, durant gairebé vuit anys». Tots els portaveus de l'oposició, excepte Vicent Lluesma, van dir que el retard havia perjudicat el creixement de la ciutat.

El Punt (27-Març-2007)

2 comentaris:

  1. Quina vergonya!

    ResponElimina
  2. Realment es d'ingenu proposar ara a correcuita un canvi en la Llei d'Urbanisme aprobada al Parlament de Catalunya el Juliol del 2006; per incloure les especificitats de Tortosa. Aquest comportament diu molt poc a favor d'uns politics locals que no han sapigut redactar aquest fatídic POUM, que el miris com el miris , es del tot inviable. La suspensio solsament de quatre actuacions,de les catorce que hi han; suprimeix d'un "plumazo" mes del 50 % dels habitatges projectats dintre del terme. Mentre, els promotors i constructors locals han timgut que buscar-se la vida fora...Aixó se'n diu esfonsar la economia local. També han esfonsat la economia interna del propi Ajuntament amb un nivell d'endeutament per cápita d'uns 1000 Euros...Cadascú que faci les seves conclusions...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta