8 de juliol del 2007

Carta d'un lector decebut

La Marfanta és segurament el bloc de blocs a les Terres de l'Ebre, en especial les del sud. No ens enganyem que el nostre petit país té sobretot dues cares molt diferents; una cosa són el Montsià i El Baix Ebre i l'altra, Terra Alta i Ribera. Si més no, precisament l'eina cibernètica, la comunicació informàtica, ens pot permetre acostar aquestes dues realitats. És avui quan els tortosins com jo sabem més, no ja dels canareus o camarlencs, sinó dels flixancos, per exemple. Això sí, des del moment en que siguem capaços de deixar de mirar-mos el melic. La vida batega per tot l'Ebre, també més amunt de l'Aiguabarreig però nosaltres, els catalans, els ebrencs, amb prou feines encara no ens coneixem els uns als altres, malgrat el que pugui semblar en llegir tants comentaris banals a les notícies penjades en blocs com La Marfanta.

Crec que l'esperit de la llibertat d'expressió apunta al debat de les idees més que a la denúncia, al "xivatisme" inconsistent, destructor per sistema i finalitat. Hi ha molta gent que cavil·la i que rumia coses molt interessants al nostre país del sud, fins i tot en política. Altra cosa és arribar-hi, altra cosa és cóm arribar-hi. Tanmateix, que tanta intel·ligència es perdi pel desguàs de la bocanegra que tots poden tenir diu ben poc d'una gent que ens pretenem al primer dels móns.

La guerra és bruta i cruel, és la seva naturalesa; però fins i tot en el caos més sanguinari, els combatents procuren sostenir uns referents d'una certa, potser solament intuïda, humanitat. En la seva traducció a la picabaralla dialèctica que els comentaris d'un bloc poden representar, el cos a cos seria aquest insult continu i indiscriminat que busca rebaixar les persones i la contraposició de les idees, dels arguments i dels fets i no fets, la gran batalla.

A gran part del món, Occident sobretot, hem aconseguit una era de civilització a base de la paraula; però encara seguim usant-la com ganivets en la majoria dels casos. El món no serà mai un camp florit de maig, però tampoc cal que el convertim en una mina de sofre.

Diuen que els humans usem bé just un petit percentatge de la capacitat del nostre cervell. I això fins i tot nosaltres mateixos, amb aquest mínim ús intel·lectual, podem notar-ho.

Joan Mulet
(Tortosa)

Si voleu participar en la nova secció en què els lectors de La Marfanta tindreu la paraula, podeu fer arribar les vostres cartes, signades amb nom i cognom, població, DNI i número telefònic de contacte, al correu electrònic gustaumoreno@gmail.com. No es publicaran cartes signades amb pseudònims ni amb inicials. Tindran prioritat les que no excedeixin de 20 ratlles i les cartes que siguin d'actualitat. Aquest bloc es reserva el dret de seleccionar-les i resumir-les quan siga necessari.

7 comentaris:

  1. Més que bó , crec, que tens tota la raó.
    Ja era hora que algu fiques los punts a les "i".

    Pasem de la ironia , als fets constructius.

    Crec , que ja molt per fer.

    ResponElimina
  2. jo tambe estic d'acord

    es una pena que llocs com aquests acaben essent "salses roses! quan lo interessant seria poder comentar i debatre sense ofendre a ningu

    a vore si tenim sort i millora en aquest aspecte

    ResponElimina
  3. Sabeu qui va definir determinats comportaments com la Catalunya de "tertulia i Salsa Rosa". Un dels politics més vilipendiats a l'Ebre, busqueu als blocs. SóN els radicalismes i els dogmatismes qui porten a situacions de guerra bruta quan un es creu amb tota la rao, mal. Quan un es creu l'amo, mal. Fins i tot en temes com l'aigua la rao esta repartida.

    ResponElimina
  4. Asi actua ERC cuando las cosas no salen como ellos dicen : RECORTE DEL DIARIO ABC ASUNTO ESTATUT DE CATALUNYA

    MARÍA JESÚS CAÑIZARES

    BARCELONA. La reunión a tres bandas entre el presidente del Gobierno, Rodríguez Zapatero; el presidente catalán, Pasqual Maragall, y el jefe de la oposición, Artur Mas (CiU), ha dado paso a una auténtica ceremonia de la confusión, en la que ERC ha expresado su malestar ante la posibilidad de un pacto entre socialistas y nacionalistas para recortar el nuevo Estatuto en el Congreso, y CiU reconoce que tendrá que dar explicaciones a sus «desorientadas» bases tras la ejecutiva que se celebra hoy, tal como explicó su secretario general, Josep Antoni Duran Lleida.

    Los republicanos han añadido más tensión al proceso negociador del Estatuto a través del consejero de Comercio de la Generalitat, Josep Huguet, quien ayer hizo alarde de una visión casi apocalípitica al advertir que si «falla» el Estatuto, se generará una «crisis social» y «guerra civil, entre comillas, en Cataluña que ERC girará en contra de España como si fuera Els Segadors», la revuelta del siglo XVII contra las tropas castellanas. Huguet dijo a Efe, que «el país sabe y ha de saber que si esto falla, Cataluña entra en una dinámica de conflicto social creciente que, obviamente irá en beneficio de los independentistas porque esto lo giraremos en contra de España».

    ERC se ha sentido excluida de la negociación que mantuvieron Zapatero, Maragall y Mas, en la que el primero español dejó en manos de Maragall el acuerdo con los nacionalistas, tras advertir que las exigencias de CiU, consistentes en incluir en el Estatuto un sistema de financiación basado en el concierto económico, son inconstitucionales. La posibilidad de un pacto para aprobar el proyecto en el Parlamento catalán, para luego «estrellarlo» en las Cortes ha indignado a ERC, que además fue «ninguneada» por el consejero de Economía, Antoni Castells, al enviar una nueva oferta sobre financiación a Artur Mas antes de que la conocieran los republicanos.

    Una oferta que, de momento, rechaza CiU. Artur Mas se reunió ayer con una comisión técnica de CiU para analizar la propuesta que, según fuentes nacionalistas, «está lejos» del concierto económico. La nueva oferta incluye la cesión de todos los tributos; la aplicación preferente del Estatuto en caso de conflicto con el Estado (blindaje); la fijación de una cuota de solidaridad y la creación de una Agencia Tributaria catalana en base a los criterios de la Comisión Mixta de Asuntos Económicos y Fiscales.

    ResponElimina
  5. Si ta desabut es perque no a millorat en el temps i s'ha quedat absoleto per aixo aquest ultim anònim m'he ho ha fet vindre al cap:
    " Manolete,Manolete,... si no sabes torear pa que te metes"

    ResponElimina
  6. No he entes res

    ResponElimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Disqus for Marfanta