20 de juliol del 2007

Tortosa retorna a l'època del Renaixement

El pregoner, Eliseu Climent, anima els tortosins a liderar la «cohesió nacional» pel seu paper central als Països Catalans

Tortosa ja es troba immersa de ple en els actes de la XII Festa del Renaixement. La plaça de l'Ajuntament va ser, ahir al vespre, l'escenari de la cerimònia inaugural, un dels actes més vistosos i espectaculars per la participació de les famílies nobles i les companyies que actuen en la festa, que durarà fins diumenge. L'organització ha apostat per potenciar els actes propis i de carrer, amb uns 60 espectacles diaris, més campaments d'època, 17 tavernes a la Ruta de la Saboga i algunes novetats, com ara les justes de cavallers a les platges de l'Ebre i el muntatge El despertar de les Avançades. L'encarregat de fer el pregó va ser el president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, que va encoratjar els tortosins a tenir un paper clau en la cohesió dels Països Catalans.

El pregoner de la XII Festa del Renaixement, Eliseu Climent, va començar el seu discurs recordant les vinculacions històriques entre Tortosa i València. Però el president d'Acció Cultural al País Valencià també va recórrer a la història, i a la figura del cronista tortosí Cristòfor Despuig, per recordar que «el far renaixentista per excel·lència» va ser un dels primers a anunciar la «conflictiva» relació entre les terres de Castella i els territoris de l'antiga Corona d'Aragó. Climent va citar altres referències històriques, com ara el Pacte Federal de Tortosa del 1869, per remarcar el «paper central» que la capital de les Terres de l'Ebre ha de tenir «en el marc dels Països Catalans, per la seua situació geogràfica i per tant, per la seua importància estratègica». Amb tot, Climent va admetre que l'horitzó actual no és «gens encoratjador», i va apel·lar a la unitat dels Països Catalans per contrarestar la força «dels que ens volen dividits». «Per això vosaltres, tortosins, teniu un paper decisiu en la nostra cohesió nacional», va concloure.
Climent va pronunciar el seu pregó en un escenari inusual, la plaça de l'Absis de la Catedral. Les obres al carrer Sant Domènec han impedit enguany l'aprofitament del pati central dels Reials Col·legis, i l'acte més solemne de la jornada inaugural va haver de fer-se a la plaça de l'Absis. Després de la tradicional obertura de portes al portal del Romeu, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va jurar el càrrec com a procurador en cap de la ciutat. El primer compromís del tercer procurador en cap de la Festa del Renaixement va ser que el nucli antic llueixi «tot l'any», més enllà dels dies de la festa. Bel va afirmar que el nucli històric ha de ser «un lloc atractiu per viure-hi tot l'any, amb aparcament i equipaments, ben il·luminat i amb carrers en bon estat».

>Rigor i atractiu turístic

El procurador en cap, Ferran Bel, també va dedicar una part del seu discurs a aprofundir en el concepte de Tortosa com a cruïlla dels Països Catalans. «És un objectiu a assolir, com a mínim en els terrenys econòmic, social i cultural», va afegir-hi. Per la seua banda, el procurador de Festes, Jordi Folqué, va destacar el rigor històric i la importància de la Festa del Renaixement com a atractiu turístic. Folqué va agrair la implicació de tots els que han fet possible que la Festa del Renaixement tinga aquest any més de 500 actors, 60 espectacles diaris, 17 tavernes i 3.000 persones vestides d'època, però especialment el «treball inesgotable» del comitè organitzador i dels més de 400 voluntaris. Folqué va remarcar alguns actes del programa, però sobretot va recomanar la desfilada de demà a la nit i els menús renaixentistes dels restaurants i les tavernes.

> Concert de Paniagua

Avui és un dels dies més intensos de la Festa del Renaixement. Durant el matí, obriran els mercats d'època i començarà el Taulell al carrer, amb què els comerciants de Tortosa també s'impliquen en la festa. Amb tot, la inauguració oficial no serà fins a la tarda, amb la presència del president de Pimec, Josep González, i el president de Pimec-Comerç, Alejandro Goni. El seguici de famílies nobles, procuradors, abanderats i tamborers de cerimònia enllaçarà amb l'acte de lliurament dels estendards a les famílies nobles, amb una exhibició dels quatre grups d'abanderats que enguany participen en la Festa del Renaixement. A la nit, el més destacat serà el concert d'Eduardo Paniagua a la plaça de l'Absis, sense oblidar el nou espectacle El despertar de les Avançades, creat especialment pels abanderats de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa.

El Punt (20-Juliol-2007)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta