20 de setembre del 2007

L'efemèride del dia: una oració tortosina pel final del còlera

L'any 1885, Tortosa i les poblacions de la rodalia van ser molt castigades pel còlera. És per això que el 20 de setembre d'aquell any, a la catedral tortosina va cantar-se un Te-Deum perquè ja havia passat la terrible epidèmia. Dos dies després, però a l'ermita de Mig Camí, també va celebrar-se una missa cantada, en acció de gràcies pel mateix motiu. Ho explica Ramón Vergés Paulí al segon volum d'Espurnes de la llar. En un espai de 66 anys, el còlera morbo va colpejar sis vegades la població de Tortosa, la primera vegada el 1834 i la darrera el 1890, com ens recorda l'historiador Roc Salvadó en el seu article al llibre del Centenari del Centre del Comerç.
L'epidèmia del 1885 va declarar-se al juliol, i les autoritats van prendre grans precaucions. A les nits es feien fogueres als carrers, en què la gent cremava sofre per desinfectar. Els punts més castigat per l'epidèmia eren la raval de Cristo i Roquetes, i la majoria dels seus habitants fugien a Tortosa buscant refugi. L'alcalde tortosí era José González, germà de Teodor González, que va impedir l'entrada dels roquetencs per evitar la propagació de l'epidèmia. Això va provocar un greu conflicte al revellí del pont de barques, ja que una multitud de veïns de Roquetes, ajudats per la Guàrdia Civil, va intentar entrar a Tortosa, i Teodor González va haver d'impedir-ho comandant la guàrdia municipal.
La majoria de les víctimes del còlera era la gent pobra, mal alimentada, que menjaven qualsevol cosa, "fins i tot la fruita verosa i corcada que es dóna als tocinos". Per evitar-ho, el bisbe Aznar va inciar una suscripció i va recollir gairebé 40.000 rals. Durant 47 dies, els més de 500 pobres de Tortosa van rebre un pa i un plat de sopa de fideus, pataca i carn de moltó, en una sèrie de repartiments de rantxo que van fer-se als Josepets.

1 comentari:

  1. Molt interessant, i fas molt bé de recordar aquesta mena de fets del nostre passat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta