21 de setembre del 2007

L'efemèride: l'institut torna al carrer Montcada i el primer enterrament civil

Al setembre de 1956, l'institut d'ensenyament secundari de Tortosa tornava al carrer Montcada. S'havia instal·lat a l'edifici de l'antic Seminari Conciliar des dels seus orígens, l'any 1844, tot i que durant els primers anys el seu funcionament havia estat molt intermitent, per diferents problemes econòmics, d'orientació religiosa i d'alumnat. A més, després de la revolució del setembre de 1868, l'institut s'havia passat una bona temporada als Reials Col·legis. Havia tornat definitivament al carrer Montcada l'any 1928, després del Reial Decret que autoritzava la creació de l'institut, essent alcalde Joaquín Bau. Però l'any 1938, durant la Guerra Civil espanyola, les bombes de l'aviació franquista van deixar molt malmès l'edifici, que no va començar a restaurar-se definitivament fins el curs 1953-1954. Durant tota aquesta època, els alumnes havien estat traslladats a l'antic hospital de la Santa Creu, que després havia estat casa consistorial i actualment és l'edifici dels jutjats (a l'antic hospital va morir, però al setembre del 1862, un francés anònim que no s'havia volgut confessar abans d'expirar, i que va ser enterrat a la part del darrera del cementiri de Sant Llàtzer; Vergés Paulí considera que va ser el primer enterrament civil a Tortosa).
Les obres de restauració al carrer Montcada van acabar el 1956, i el director de l'institut, Mariano Hernández, va proposar que el centre portés el nom de Joaquín Bau, que en aquell moment era el president del Consell d'Estat franquista i va presidir la inauguració. Deu anys després va començar la construcció d'una secció delegada de l'institut a Ferreries (a la imatge), on s'hi va traslladar només l'alumnat masculí, ja que les noies no van marxar del carrer Montcada fins el curs 1970-1971. L'any 1983, el claustre va proposar el canvi de nom pel de Joan Baptista Manyà, exprofessor del centre i eminent teòleg i catalanista, però l'associació de pares i l'Ajuntament de Tortosa, governat per l'alcalde Vicent Beguer, van frenar la iniciativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta