10 d’octubre del 2007

La família de la nena morta al pont del tren demanda l'Ajuntament de Tortosa

Gemma Pérez va caure per accident el 27 de maig i va morir després de quatre mesos en coma

La nit del 27 de maig, mentre a les seus dels partits se seguia el recompte de les eleccions municipals, la xiqueta Gemma Pérez Ginovart es debatia entre la vida i la mort. La noia va caure del pont al tren a Tortosa i va ser traslladada d'urgència a l'hospital de Sant Pau de Barcelona, on quatre dies més tard va entrar en coma, amb un traumatisme cranioencefàlic greu i una afectació múltiple al tòrax. Després de quatre mesos hospitalitzada, la xiqueta va morir el 3 d'octubre. Ara la seua família ha decidit demandar l'Ajuntament de Tortosa com a possible responsable civil, i reclama que es prenguin mesures per evitar més accidents.

«Sé que denunciar l'Ajuntament em costarà diners, però no veig normal el que ha passat a la meua filla», va lamentar José Antonio Pérez, el pare de la xiqueta de Roquetes que la tarda del 27 de maig va caure del pont del ferrocarril a Tortosa. Pérez va explicar que ha contractat una advocada de Barcelona, i que la magistrada encara està recollint informació sobre el tema, abans de presentar la denúncia formalment. El pare va recordar que el pont del tren ja ha estat cedit per Renfe a l'Ajuntament, i que el consistori hauria d'assumir la responsabilitat civil per l'accident, ja que no hi ha cap sistema per impedir que els vianants travessin el riu pel pont del ferrocarril. «Hem anat a fer fotografies per documentar la denúncia, i hem comprovat que hi ha molta gent que utilitza el pont del tren, i que molts joves hi continuen pujant pel mateix lloc des d'on va caure la Gemma», va afegir-hi.
La noia, amb 13 anys, anava amb una amiga quan va perdre l'equilibri i va caure al buit des del mur del pont del ferrocarril que hi ha al tram que travessa l'avinguda de la Generalitat, al costat de les escales d'accés al parc municipal. Des de dissabte passat, dia en què va fer-se un enterrament multitudinari a l'església de Roquetes, un ram de flors indica el lloc exacte en què va caure Gemma Pérez Ginovart. La nena havia acordat amb la seua mare que la recolliria a les vuit del vespre a les escales del parc, però com que havia passat al barri de Ferreries i se li va fer tard, va decidir agafar el camí més curt. En la caiguda, Gemma Pérez va patir una fractura cranioencefàlica greu i danys múltiples al tòrax, sobretot en un pulmó. Una ambulància va portar la xiqueta a l'hospital Verge de la Cinta, però els metges van decidir traslladar-la d'emergència a l'hospital de Sant Pau. La noia va entrar en coma al cap de quatre dies i ja no es va despertar, fins que va morir el dia 3 d'octubre, a un quart de dotze de la nit.
«També volem que se sàpiga la veritat, perquè la nena en cap moment va escalar la paret com ha publicat algun periòdic, sinó que va caure quan volia baixar per la rampa del pont», va aclarir Pérez. «El que no entenem és per què ningú evita que la gent continuï pujant i baixant per la rampa, ni que els vianants puguin passar pel pont del tren, encara que no està preparat per a les persones», va insistir el pare. «Si fa falta, hi aniré amb el meu germà i nosaltres mateixos hi posarem una tanca», va concloure. «El que volem és que algú, l'Ajuntament o qui faci falta, posi les mesures perquè això no torni a passar, perquè hem vist que la gent continua passant pel pont del tren», va dir Rosa, l'àvia de la xiqueta.

> Un pont que serà per a bicicletes i vianants

L'empresa pública Administrador d'Infraestructures Ferroviàries i l'Ajuntament de Tortosa van signar al maig d'enguany un conveni per a la cessió gratuïta del pont del tren, que va quedar en desús per l'entrada en funcionament del corredor del Mediterrani. L'Ajuntament haurà de restaurar-lo i donar-li una utilitat pública, convertint-lo en una passarel·la per a vianants i bicicletes que connectarà els dos marges del riu. D'altra banda, fonts del govern de Tortosa van lamentar la mort de la xiqueta i van confirmar que estudien la manera de tallar l'accés al pont mentre no es facin les obres, ja que admeten que el trànsit de vianants és habitual. Així, van recordar que a la part de Ferreries ja hi havia una tanca que impedia el pas, però que algú l'ha retirat diverses vegades. En aquest sentit, les mateixes fonts van advertir que el pont no té accessos habilitats i que és una imprudència travessar el riu per un pont que encara no és apte per als vianants. Tot i així, cada dia desenes de persones passen l'Ebre a Tortosa per l'antic pont del ferrocarril.

El Punt (10-Octubre-2007)

11 comentaris:

  1. Es molt lamentable el que ha passat a aquesta noia. Entenc els moments dificils que ha passat la familia i la seva reacció;
    però demandar a l'Ajuntament, en aquest cas, crec que esta fora de lloc, l'accés com es pot veure clarament al video de Gustau es molt complicat, no entenc que solucionaria una tanca, si també es podria saltar.
    Lamentablement no crec que possant una prohibició o una tanca es limiti l'accés al pont.
    El que s'ha de buscar es que es facin les obres d'acondicionament el més rapidament possible, i hi hagi un bon accés, a veure si l'ajuntament o qui sigui que té que fer les obres es possa a la feina i evitem un altre episodi tant trist i lamentable.

    ResponElimina
  2. En anglès tenim una expressió que és "an accident waiting to happen" - alguna cosa com, una accident que encara ha d'occurir. Igual que en el cas del treballador mort al canal, hi ha llocs que tenen tota la pinta de ser poc segurs pero, mira, mentres no passa res, pos, no cal fer res. És complicat, perque es podria ficar una valla de 2 metres i algun cap-verd ho arrancaria per passar. Tampoc és questió de que l'ajuntament ens embolica a tots en cotó fluix. Però hi ha una linea entre mig on, per mi, s'hauria de intentar millorar la seguritat ABANS de l'accident, i no despres. El canal necessita una forma de tanca. Al pont s'hauria de fer un esforç per a que no passes gent si no esta preparat.
    La meva "croada" personal seria els llocs on la gent passa la via de tren per anar del C/Barcelona fins al Temple i visa versa. Hi ha un pont molt maco pels vianants però el 95% continueM creuant a peu per on podem - cada dia es veu xiquets creuar sense mirar, gent gran ensopegant, i, crec jo, només falta temps per a lamentar algun incident. Ja se que els trens arriben a Tortosa amb la frequencia d'aquell tren de la pel·licula P.Tinto, pero en este cas un accident seria encara mes greu (i evitable?). Pero que es pot fer si l'ajuntament ja va ficar el pont?

    ResponElimina
  3. Realment és molt dur el que ha passat a la família Pérez, peró ni l´actual ni l´anterior govern municipal en té culpa.Diariament veig com desde el mur que travesa l´antiga Piensos Dertosa, nens de l´Ies J.Bau,escalen el mur on hi ha una estructura metàlica arrancada fa temps.És un dels accesos per travesar el pont del tren. L´ajuntament és responsable dels desperfectes de la via pública, del mobiliari urbà... peró en cap moment del mal us o infraccions que particularment podem fer.
    Lamento el cas de la nena, peró no carreguem la culpa a qui no la té.

    ResponElimina
  4. Cap ajuntament n´ha de ser responsable de les imprudéncies i vandalismes de ningú; saltar-se els semàfors en roig, circular en direcció contrària, accedir a llocs no habilitats ( exemple clar és el pont del tren ) o inclús com he vist més d´un cop,caminar per les arcades del pont de l´Estat,en cas d´accident és responsabilitat de l ´infractor i no de l´ajuntament. L´educació i el respecte és fonamental.

    ResponElimina
  5. Estic prou d'acord amb tot el que han dit els que m'han precedit. Ara be, estan tot tant recent, jo als pares, a la cara no m'atreveria a dir-los-hi. No abusesim de l'anonimat i una mica menys de crueltat no aniria malament, sobre tot de l'ultim.
    Ara el que toca es mostrar el condol i la nostra solidaritat

    ResponElimina
  6. Tal com deia en Brian, he estat testimoni de les imprudencies de la via que separa el Temple i la veritat es que tot i que en aquest cas sabem que la gent es la principal responsable dels seus actes s´hauria de intentar per part del ajuntament les mesures que calguen com per exemple allargar les tanques o segellar totalment els accesos a punts conflictius que puguin ser ocasionants de perill per les persones en aquest cas com aquesta pobra noia, entenc la reacció dels pares pero com hem dit abans el senyor no pot estar a tot arreu

    ResponElimina
  7. El condol a la seva família. Com sempre es posarà solució al tema després de que hagi passat una desgràcia. El pares podent demanar una indemnització a l'ajuntament, però ni amb tot l'or del món els hi podran treure la pena per la seva filla.

    ResponElimina
  8. des de que tinc us de raó, ha estat prohibit passar per la via de tren, aquesta xiqueta i les seues amigues ho sabien, i també ho sabien els seus familiar, perque ha de ser responsable l'ajuntament? potser qui ha de ser responsable és qui ha educat a aquesta xiqueta que no li ha ensenyat que les coses que estan prohibides no s'han de fer

    ResponElimina
  9. potser si, pero pareixeu advocats de l'estat, inmisericordes i insensibles.
    I amb la llei a la ma, ja en parlarem mes endavant.

    ResponElimina
  10. Una imprudència temeraria amb resultat de mort. La mort si esdevé d'una criatura encara es molt mes dolorosa, i per suposat pels pares. El meu condol.

    ResponElimina
  11. En primer lloc i per endavant, el meu condol pels pares. La meva opnió es que tant l'Administració corresponent (Ajuntament o Renfe, que no ho tinc del tot clar a qui pertoca), per no adoptar les messures necessaries per tal d'evitar-ho, com la mateixa nena, per imprudencia o atreviment, en tenen culpa. El que cal es esbrinar quina part de la responsabilitat correspon a cadascú.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta