13 d’octubre del 2007

L'efemèride: la fàbrica de gas del Rastre es queda sense carbó

El 13 d'octubre de 1941, la fàbrica de gas que hi havia al barri del Rastre va haver d'aturar la producció, ja que s'havia quedat sense carbó. Segons explica Francisco J. Renau al llibre Rapsòdia en gris, els veïns de Tortosa van haver d'espavilar-se per aconseguir llumeners d'oli, de carburo o candeles, per poder afrontar les freqüents i perllongades restriccions elèctriques. Durant tota la postguerra, les restriccions elèctriques van ser molt habituals a Tortosa, fins al punt que només hi havia dos dies de llum a la setmana, i la gent sabia quan tocava que la ciutat es quedés sense llum i quan no. De fet, Renau recorda que en algun moment la gent va estranyar-se molt perquè algun dia que no tocava llum a Tortosa, finalment sí que n'hi havia.
També el 13 d'octubre, però del 1955, el Cercle Artístic era l'escenari d'una sessió magistral d'escacs, en què Román Torán (1931-2005), un dels referents més importants dels escacs a Espanya, feia una partida simultània amb diversos aficionats de la Secció d'Escacs. De fet, des del 1955, Torán havia estat col·laborador habitual del diari La Vanguardia, on l'any 1998 va celebrar la publicació del seu problema número 10.000.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta