3 d’octubre del 2007

L'efemèride: replegament de Franco a la Batalla de l'Ebre

El 3 d'octubre de 1938, en una de les fases decisives de la Batalla de l'Ebre, l'exèrcit de Franco retira del front dues de les seues millors unitats: la primera de Navarra i la 13a Divisió, coneguda com Mano Negra. Eren les dues divisions que havien portat el pes principal de l'ofensiva del 3 de setembre, i van sortir del front amb moltes baixes i molt esgotades. Així, els historiadors Josep Sánchez Cervelló i Pere Clua expliquen al llibre La Batalla de l'Ebre: un riu de sang, que la primera de Navarra havia patit unes 5.600 baixes, i que la divisió Mano Negra havia perdut 5.692 homes. Per la seua banda, els republicans també havien retirat del front, el 23 de setembre, dues de les seues millors divisions, la 35a i la 45a Internacionals, que havien estat molt desgastades i havien perdut uns 3.870 homes cadascuna en la defensa de la línia entre la punta del Cucut, al nord de Corbera d'Ebre, i la torre de Cervelló. L'endemà, 4 d'octubre, els franquistes van reprendre l'ofensiva en direcció a la Venta de Camposines, però la resistència republicana va deixar perplexos els nacionals.
D'altra banda, també el 3 d'octubre, però del 1943, al cinema Coliseum de Tortosa s'estrenava la pel·lícula El puente de los suspiros. Just un any després, la banda municipal de música oferia un concert en honor del governador civil a l'hotel Victoria, que s'havia estrenat l'agost del 1944 a l'avinguda del Generalísimo, "entre els carrers del Fèmina i del Coli", segons recorda Francisco J. Renau al llibre Rapsòdia en gris. Una altra estrena cinematogràfica del 3 d'octubre, però del 1945, va ser la pel·lícula Policía montada del Canadá, amb Gary Cooper.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta