25 de novembre del 2007

Adéu al programa que va denunciar la "set de golf" del PHN

Durant la polèmica del transvasament de l'Ebre previst al Plan Hidrológico Nacional (PHN), només dos programes de les televisions públiques van atrevir-se a denunciar, obertament, l'escassa viabilitat i les greus conseqüències ecològiques, socials i econòmiques del projecte. Un va ser l'espai de reportatges 30 minuts, de TV3 (amb les famoses declaracions del ministre d'Agricultura, dient allò del paseo militar i que el govern del PP faria el transvasament por cojones). I l'altre va ser Línea 900, un dels programes de referència de TVE a Catalunya. Aquest espai de reportatges de denúncia social, que va apostar pel contacte directe amb els espectadors en una època en què encara no existia internet, permetia que la gent denunciés situacions injustes a través d'una línia 900 de telèfon. Primer va fer-se a La 2 i només en català, però a partir de l'octubre del 1991 va fer el salt a la graella estatal, i el Línea 900 va passar a emetre's per a tot Espanya. Així, el 27 d'octubre de 2002, es va emetre el polèmic reportatge Sed de golf, que denunciava que gran part de l'aigua del transvasament de l'Ebre s'havia d'utilitzar per abastar les urbanitzacions que es farien al costat de 34 camps de golf projectats a la zona de Múrcia, la "regió amb més risc de desertització d'Espanya", segons havien dit els impulsors del PHN per justificar l'espoli de l'aigua. El reportatge [aquí podeu veure la fitxa, a la web del programa] va provocar un gran enrenou polític, i va servir per accenturar una corrent de periodisme incòmode que Línea 900 va consolidar durant la resta del mandat del PP. Amb tot, com a periodista i persona d'esquerres, he de lamentar que hagi estat ara, amb un govern del PSOE, que Línea 900 haja estat suprimitit definitivament de la graella. En un moment en què es debat més que mai sobre la qualitat de la televisió i el seu ús com a servei públic, TVE substituirà Línea 900 per un nou espai, Repor, que no abordarà temes d'investigació i en què només treballaran tres membres del programa actual, que avui emet el seu últim reportatge: 16 años en línea. Serà a partir de les 20.15 hores, a La 2 de TVE. Per tant, per recordar i homenatjar el treball que ha fet Línea 900, aquí us deixo la primera part del reportatge Sed de golf:



Podeu veure la segona part clicant aquí, i la tercera, fent clic aquí mateix.

4 comentaris:

  1. Lo que alucino és de les ajudes que han tingut los camps de golf de la UE per a l'agricultura.

    ResponElimina
  2. Informat millor perque si la comisaria corresponent encara no ho sap , no vulguis èsser tu la primera en saber-ho tot...

    ResponElimina
  3. SABIHONDA.....!

    ResponElimina
  4. He conegut personalment algun dels membre de l'equip de Línia 900 i tinc que dir que eren d'aquella gent que lluita per quelcom de veritat, com l'informació de lo real, de lo que passa en el dia a dia.
    Una gran perdua!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta