8 de novembre del 2007

L'efemèride: la riuada del 82 i la caritat del bisbe Aznar

El 8 de novembre de 1878, el bisbe Aznar comença a donar proves de la seua vessant caritativa, i va promoure la primera de les seues habituals subscripcions populars, en aquest cas per socórrer les víctimes d'unes inundacions a les províncies de Llevant. Segons recorda Vergés Paulí, el bisbe Francesc Aznar i Pueyo havia estat consagrat com a bisbe de Tortosa el 6 de juliol d'aquell mateix any, i havia pres possessió del seu càrrec el 13 de juliol del mateix mes. El bisbe Aznar va entrar a Tortosa el 19 de juliol i va publicar la seua primera pastoral el 10 d'agost. Aznar va ser bisbe de Tortosa fins a la seua mort, el 29 de juny del 1893, i va ser substituït pel bisbe Pere Rocamora.
El 8 de novembre de 1982 es va viure una de les últimes grans riuades de l'Ebre. Tot i que a Tortosa va esdevenir sense desmesures, l'avinguda d'aigua sí va causar alguns problemes riu amunt, però sobretot en afluents de l'Ebre com el riu Segre, que va inundar part de la ciutat de Lleida. Com ha recordat aquests dies l'historiador i alcalde de Flix, Pere Muñoz, al seu bloc, la riuada del 1982 va assolir els 3.570 metres cúbics per segon. A Flix va afonar-se un dels llaguts del pas de barca, però van poder salvar-la amb una operació dels bombers, brigades especialitzades i controls de tota mena. En canvi, les conseqüències més greus es van viure a Ascó, que va perdre definitivament el seu pas de barca. Ho podeu llegir al bloc del mestre i periodista Josep Maria Raduà, que explica que l'antiga barca d'Ascó es troba submergida entre el Mal Pas i la platgeta de davant de la capelleta del Carme.

Foto: Bloc de Pere Muñoz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta