30 de novembre del 2007

Tortosa reactiva l'empresa de gestió urbanística amb 17 milions en obres

L'Ajuntament desvia a la societat anònima la majoria d'actuacions del 2008, sobretot al nucli històric

El consell d'administració de l'empresa municipal de gestió urbanística de Tortosa (Gumtsa) ha aprovat un pressupost d'inversions de 17 milions d'euros per al 2008. Amb aquesta xifra, el govern de Ferran Bel ha volgut deixar clar que té «voluntat política» per tirar endavant les diferents obres que necessita la ciutat, i que la Gumtsa és «una eina útil» per agilitar-les. La urbanització dels plans parcials Portal de Ciutat Centre i Nord, la reforma total del barri del Castell, la millora de la plaça de Sant Joan i la reurbanització de l'entorn de la catedral són alguns dels projectes previstos, així com la rehabilitació del mercat de Ferreries.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va remarcar ahir la implicació del govern per aconseguir un canvi de model a la Gumtsa, «una societat anònima que pot ser molt útil si es converteix en una gran eina d'execució d'obres». Així, Bel va detallar que els 17 milions d'euros previstos per al 2008 són una xifra clarament superior al pressupost de poc més d'un milió d'euros que la Gumtsa havia tingut en els últims anys, en què l'empresa sobretot s'havia dedicat a comprar immobles al nucli històric. En aquest sentit, l'alcalde va anunciar que la Gumtsa farà la majoria de les obres del pla integral del nucli antic (Pincat) programades per l'any que ve, tenint en compte les dificultats que ha tingut l'Ajuntament per haver de complir uns procediments diferents i més feixucs. A més, Bel va precisar que els serveis d'Urbanisme deixaran de fer projectes, i que per tant ampliaran la plantilla de la Gumtsa amb un director tècnic. «Hem de fer obres per valor de 17 milions i no podem continuar carregant de feina els serveis d'Urbanisme, que ara tenim saturats amb el desenvolupament dels plans parcials i la tramitació de llicències», va concloure.
Per la seua banda, la regidora d'Urbanisme i presidenta de la Gumtsa, Meritxell Roigé, va detallar que l'empresa acabarà el 2008 algunes obres que ja estaven en marxa. És el cas de la rehabilitació de l'antiga cooperativa de Remolins, on s'instal·larà la caserna de la policia local i es faran habitatges; el nou magatzem de la brigada municipal a l'antiga Dacsa, els aparcaments i els equipaments de la plaça Mossèn Sol, i la urbanització del portal del Rastre.

> Nucli antic i Ferreries

El nucli històric i el barri de Ferreries rebran l'any 2008 la major part de les obres noves que formen part del pressupost de la Gumtsa. La regidora Meritxell Roigé va explicar que un dels projectes més ambiciosos és la reforma integral del barri del Castell, que a més de representar la construcció de nous habitatges també servirà per donar continuïtat al passeig de Ronda. Amb tot, serà un pla que caldrà desenvolupar en diferents exercicis, i el 2008 només es podran fer les excavacions arqueològiques i les expropiacions. L'altre projecte destacat és la reforma de l'antic mercat de Ferreries i de la plaça Monclús, on l'Ajuntament ha decidit instal·lar un casal de barri amb una gran sala polivalent. En canvi, la millora del carrer Llarg de Sant Vicent, un dels principals eixos viaris del barri, només tindrà 40.000 euros per a la redacció del projecte, ja que la Gumtsa té previst fer les obres per fases.

Obres noves
- Urbanització Portal Ciutat Centre (1.187.879)
- Pla Portal Ciutat Nord (4.019.552)
- Millora carrers Gil de Frederich, Carme, Mercaders i Censal Sacosta (231.503)
- Pla del barri del Castell (1.369.868)
- Plaça Santa Clara (970.116)
- Plaça Sant Tomàs (243.798)
- Plaça Sant Joan (1.207.758)
- Plaça de la Cinta, carrer Taules Velles i de la Rosa (247.288)
- Portal del Romeu, Capellans, plaça de l'Absis i costa Capellans (294.892)
- Plaça mossèn Sol (567.000)
- Carrer del Vall, Bisbe Aznar, Sant Francesc, Replà, Progrés, Ciutat i Garrofer (640.000)
- Parc del Castell (874.455)
- Mercat de Ferreries i plaça Monclús (840.000)
- Església Sant Antoni (550.000)
- Soterrament contenidors (252.091)
- Edifici carrer Montcada, 27 (800.000)

El Punt (30-Novembre-2007)

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta