19 de gener del 2008

L'ordenança de locutoris de Tortosa estableix sancions de fins a 1.800 euros

Només ICV s'hi oposa perquè l'Ajuntament encara no ha aprovat un text genèric d'usos i activitats

El ple de l'Ajuntament tortosí va aprovar ahir la nova ordenança que restringeix l'obertura de més locutoris, enmig d'un intens debat sobre els objectius polítics i la validesa jurídica del document. Tots els grups de l'oposició van qüestionar l'ordenança des d'un punt de vista jurídic, però només el regidor d'ICV, Jaume Forcadell, va anar més enllà i va votar-hi en contra, ja que Antonio Faura (PP) va votar-hi a favor i el PSC es va abstenir. Forcadell va remarcar que, abans de regular el sector dels locutoris, l'Ajuntament hauria de tenir una ordenança d'usos i activitats, com fixa el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM).

A Tortosa ja hi ha 30 locutoris en funcionament i cinc més en tràmit, la meitat dels quals es concentren al nucli antic. En línies generals, la nova ordenança pretén impedir la instal·lació de nous locutoris a menys de 200 metres dels actuals, prohibir-hi la venda de begudes i aliments i establir límits en els horaris, així com introduir millores tècniques per garantir un millor servei als usuaris. Però un dels aspectes que més ha passat desapercebut, enmig del debat polític sobre la seua validesa jurídica, és el règim de sancions de la nova ordenança. Les multes es determinen en funció de la gravetat de la infracció i oscil·len entre els 150 euros de les infraccions lleus i els 900 euros de les molt greus. A més, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va detallar ahir que la comissió de més d'una falta molt greu en el període d'un any se sancionarà amb una multa de 1.800 euros, i també amb la clausura de l'establiment per un període de temps no inferior a un mes ni superior a sis mesos. Per una falta molt greu s'entén l'incompliment de les resolucions de l'Ajuntament, l'obertura de locutoris sense llicència o la realització d'altres activitats, així com la negativa a permetre les inspeccions municipals o bé la no adaptació d'aquells locutoris que ja estan en funcionament, sempre que això els sigui possible, en el termini màxim de nou mesos.
Però ahir el debat va centrar-se a determinar si els ajuntaments tenen les competències per regular un sector econòmic concret. «Si és un problema competencial, ja ens cridarà la Generalitat als alcaldes de Tortosa, del Prat de Llobregat, Rubí, Terrassa o Ulldecona per dir-nos que estem cometent una il·legalitat», va afirmar Bel. L'alcalde va agrair el suport «polític» de Faura, que va votar-hi a favor, encara que el portaveu del PP, advocat de professió, havia advertit que l'ordenança té «aspectes que jurídicament no són correctes». En concret, Faura va qüestionar que l'ordenança puga fixar que els nous locutoris no puguin estar a menys de 200 metres dels actuals, així com la prohibició de vendre aliments i begudes. En la mateixa línia, Sabaté també va remarcar que l'ordenança és «singular», i que l'Ajuntament s'exposa a una sèrie de contenciosos, fruit de la possible denegació de llicències. A més, va acusar el govern de Bel de voler fer una «operació d'imatge» o bé de fer un ús «sectari» del fenomen de la immigració «amb una clara intencionalitat electoral».
L'alcalde va rebutjar les acusacions i va reiterar la legalitat del text, ja que la nova ordenança no és idèntica, però sí «calcada» a d'altres aprovades arreu del país. «El que hem fet nosaltres és adaptar-la a la realitat de Tortosa», va dir Bel, que va precisar que l'ordenança de locutoris d'Ulldecona estableix una distància mínima de 400 metres. En aquest sentit, el portaveu d'ICV va admetre que potser els 400 metres d'Ulldecona són «una exageració», però va dir que els 200 metres de Tortosa també ho són, en relació amb la mateixa distància que han fixat altres ciutats més grans, com ara Sabadell o el Prat de Llobregat. A més, Forcadell va advertir que, en el cas del Prat, municipi governat per ICV, abans de fer una ordenança de locutoris ja s'havia fet una ordenança d'usos i activitats.

> Inclosa al nou PAM

Bel va respondre que el nou pla d'actuació municipal (PAM) preveu la realització d'una ordenança genèrica sobre les activitats econòmiques de la ciutat. «ICV, en vuit anys al govern, tampoc va fer aquesta ordenança i nosaltres tenim el compromís de fer-la, però no podíem esperar més temps per regular la instal·lació de nous locutoris», va dir l'alcalde. «L'ordenança d'usos i activitats és molt complexa i implicarà canviar el procediment d'autorització d'alguns establiments», va dir. «No podíem esperar més temps perquè si ara tenim 30 locutoris, potser després en tindrem 50, mal situats i donant un mal servei a la ciutat», va concloure Bel.

El Punt (19-Gener-2008)

33 comentaris:

  1. Hi ha gent a la qual es pot exigir sistemàticament coherència, i d'altres que se salten la coherència olímpicament...

    ResponElimina
  2. Existeix el departament de dret local a la URV?????????

    ResponElimina
  3. 30 locutoris dins del casc antic,

    quants bancs hi ha entre el carrer cervantes i la plaça d'alfonso?

    lleis si, però para tothom igual

    ResponElimina
  4. Els bancs no molesten a ningú

    ResponElimina
  5. Parla per tú

    ResponElimina
  6. i els locutoris si molesten?

    que fort!!!!!!!!!!!!

    personalment no em sembla malament que es regulen les coses, que els establiments comercials es dediquen a fer les activitats per les quals estan autoritzades i pagen iae, que tinguen les mesures d'espai i seguretat que marca la llei i sobre tot que respecten els horaris que tenen establerts,

    molts dels "problemes" que hi ha als locutoris es solucionarien fent cumplir aquests punts,
    horaris, activitats, etc.... ja esta regulat en la lliciencia d'activitat que dona l'ajuntament en obrir l'establiment,
    ara només queda que l'ajuntament les faci cumplir,
    la policia de barri per exemple que faci la faena,
    quan un establiment ven allò per lo que no esta autoritzat, pos ja sap, papereta i si no fa cas de la papereta, pos que l'ajuntament els tregui la llicencia d'activitat i que els faci plegar

    quan un establiment esta obert fora el horari establert, pos lo mateix, policia de barri, denuncia, i si nonfa cas, tancar el negoci

    les lleis existeixen, nomes cal fer-les cumplir
    però fer-les cumplir a tothom, no només als poca roba,
    si al banc te venen televisors i vaixelles, etc... pos també

    no es questió de si molesten o no, es una questió de que les lleis se respecten i les respecten tots rics i pobres

    ResponElimina
  7. Mireu a mi el que em sembla fort es
    el Gustau molt maniqueament fagi l'us de la informació com li vingui be a ell, ets periodista noi!!!!
    La realitat d'aquest ple es que CIU+PP+ERC van votar a favor d'aquest atemptat a la llibertat(empresarial)dels locutoris
    I ICV i el PSC van votar en contra i es van abstenir respectivament, per diferents motius, que per cert comparteixo amb els dos grups.
    Com deia el sr. Faura el que pretenen, amb aquesta ordenació xenofoga, es que no es puguin instalar locutoris al carrer st. Blai etc.
    Jo el que proposo es que no deixin instalar més botiges de roba al centre de Tortosa d'alguna familia de botiguers que te el mercat controlat, i per què no?????
    Es que aquests son més guapos quels morenets del pakis?????
    Els de ERC fan plorar, per cert on són?????
    Els dos que son al ajuntament son uns corderets del mimosin, i el Bel no heu vist com es mira al Fores??????
    Es bonisim es admiració de profesor, o......? no se no contesto.

    ResponElimina
  8. Si els burros en perdo al animal equino que no te res aveure. Si els tortosins fesem lo que els hipocretes salvadors de les constums estrangeres i fosem mes patriotes de la nostra terra avui no parlariem de les cavernes de o locutoris a Tortosa, si no mes be estariem parlan de creixement , al territori de la gent auctoctona i que la funcionalitat de les Terres del Ebre i catalunya juntament amb l'estat español estaria a la altura EUROPEA.

    ResponElimina
  9. Me sumo a lo que diu l'anònim de les 12:12 PM. Gustau des de l'inici d'aquest blog escriu les noticies com li venen bé a ell i no com deuria un periodista, que per atra part cap d'ells fa.

    ResponElimina
  10. No ho dic per l'anterior anònim, sinó pel d'abans: sembla que els burros estan aprenent a fer anar internet, i fins i tot comencen a aprendre a escriure...

    ResponElimina
  11. Els progres de la Simpàtica defensen els locutoris. Se nota que viuen on viuen.

    ResponElimina
  12. A un periodista se li demana que escrigui les noticies el més objectives possibles, però tots sabem que és impossible no fer-ho des de la nostra perspectiva: a ells i a nosaltres. La honestedat està en reconèixer quina és aquesta perspectiva. Gustau ho ha fet sovint. Per tant crec que escriu la "seva" veritat. Jo faig el mateix, escric la "meva" veritat el més honestament que puc, i entre tots pot sortir la VERITAT.
    A mi els que em fan por són aquells que no són honests, i simulen cercar la veritat tot sabent que volen enganyar, i a la Marfanta molts cops abunden.

    ResponElimina
  13. Subscric plenament el comentari de l'anònim de les 7:47 PM.

    ResponElimina
  14. veritat : Conformitat d'allò que hom pensa, que hom expressa, amb la realitat.

    ResponElimina
  15. Votant anònim, si coherència es fer igual que fan els del mateix partit en altres pobles o ciutats, no hi ha ningú, NINGÚ, que es salvi de la incoherència. M'explico. Hi ha pobles que governa CiU on no han aprovat, ni tan sol promogut, cap ordenança de locutoris i segurament trobariem pobles on CiU ha votat en contra d'aquest tipus d'ordenances. Son incoherents els de CiU a Tortosa que les aproven? Segons el criteri expressat a l'inici, si.
    Hi han altres exemples. Per posar-ne un de ben clar ens podem preguntar si es coherent Bel amb el que, per exemple, diu Felip Puig i defensa el seu partit respecte dels trasvassaments? Si es així que ho digui clarament. I si no, visca la incoherència!!!!

    ResponElimina
  16. He repassat el llistat anomenat "PAM" i no he trobat en lloc que l'equip de govern tingui previst elaborar cap ordenança d'usos i activitats. Que deixen de mentir d'una vegada o hauran de instal.lar un confesonari a la primera planta de l'Ajuntament!!!

    ResponElimina
  17. Gustau, mira't l'ordenança del Prat i veuras que no regula cap régim sancionador específic. Ni defineix infraccions ni estableix sancions. Es remet a la normativa de rang superior aplicable en cada matèria. Aquesta es una de les moltes diferències entre la del Prat i la de Tortosa.
    Entenc que aquest es el teu blog i que pots dir el que vulguis, faltaria més, pero et demano, atesa la teva condició de periodista, que donis la informació més completa possible. Les veritats a mitges, dites amb intenció o sense, son pitjors que la mentida i només aporten confussió. D'altra banda, de vegades i vull creure que de forma inconscient, els periodistes en general quan feu els titulars eleveu a la categoría de veritat el que diuen uns o altres, sense pensar que tots diuen només alló que els interessa.
    Salutacions.

    ResponElimina
  18. La teua reflexió em sembla més que correcta. Però aquest és el tercer o el quart article que faig sobre l'ordenança de locutoris. Has vist algun mitjà que hagi fet algun seguiment més acurat i commplet? Has vist algun altre lloc en què es parli del règim sancionador? Ningú ho havia dit fins ara, o almenys ningú ho havia destacat. En cap moment he dit que l'ordenança del Prat també establís un règim sancionador, no sé d'on t'ho has tret.

    ResponElimina
  19. El que no s'ha comentat aquí és el tema de l'informe de l'URV. ICV va passar una nota demanant un nou informe de la Universitat per garantir la legalitat de l'ordenança i no s'ha publicat. A més, divendres es va saber que l'informe de l'URV que va servir per retirar l'ordenança del civisme no existeix, i que ni tan sols existeix el departament de Dret Local de la URV. No s'ha de dir res, d'això?

    ResponElimina
  20. Anònim de les 9:55: certament, és possible que hi hagi municipis on CiU i/o ERC no hagin aprovat ordenances com aquesta, pel simple fet que no existeixi cap concentració de locutoris. Això no significa que hi hagi diferències de criteri.

    Sobre alguns altres comentaris, em fan pensar que hi ha algú que no sap assumir els fets quan no li agraden...

    ResponElimina
  21. Gustau, que hagis fet tres o quatre articles no vol dir que hagis dit tot, ni que la informació sigui complerta. No es qüestió de quantitat sino de continguts.

    ResponElimina
  22. Votant anonim, esta si que es bona, no hi han locutoris més que a Tortosa pel que sembla!!!!. Tenim tots els inmigrants aqui!!!!Pel que fa a la resta, que per cert no contestes, pot ser es a tu a qui no t'agrada.
    Salut.

    ResponElimina
  23. A l'anònim de la 1.21
    Pos dis-me en quin lloc has trobat millor informació sobre l'ordenança de locutoris que aquí. Modestament, crec que aquí has trobat quanitat i també qualitat.

    ResponElimina
  24. A "El punt"

    ResponElimina
  25. Gustau, no era ni es la meva intenció polemitzar amb tu. Segurament no m'he explicat bé. Jo no he dit en cap moment que tu hagis dit res referent al régim sanionador de l'ordenança del Prat. El que si he dit, i mantinc, es que no son tant semblants les ordenances del Prat i de Tortosa com tu dius o t'han dit i has escrit; que hi ha importants diferències, i com que ets tu qui parla de les sancions que preveu la d'aquí, m'he permés fer-te notar que aquest es un aspecte més, i molt important, en el qual una i altra ordenança difereixen i molt. Es per això que, sense discutir l'altíssima qualitat dels teus articles, he afirmat, i ho mantinc, que la informació no es completa ni exacta. I ara afegeixo, no creus que seria encara de més qualitat si fora més completa i més exacta? Jo crec que si. Es qúestió de gustos. No t'ofenguis.

    ResponElimina
  26. No sé si la teua intenció era polemitzar, però et diré que he intentat fer la informació el més completa i exacta que he pogut. L'ideal seria, segons tu, posar el text de l'ordenança completa i també el text de totes les ordenances, perquè la gent pogués comparar? Si fos així, el periodista no faria falta. Jo et dic que el periodisme és una altra cosa. De totes maneres, no m'he ofès, i t'agraeixo el debat. L'ordenança de Tortosa és semblant a la del Prat (altres han dit que és copiada). Conec la realitat de Tortosa i també la del Prat, ja que hi he viscut gairebé cinc anys i hi vaig sovint, com a mínim una vegada al mes. Penso que està bé que Tortosa hagi adaptat l'ordenança del Prat i d'altres llocs, ja que no estem descobrint la sopa d'all, i és més necessari regular aquest sector a Tortosa que al Prat. Tant de bo Tortosa fes més coses semblants a les que es fan al Prat.

    ResponElimina
  27. Els municipis amb alta concentració de locutoris els regulen, i els que no la tenen, no ho fan. No em sembla tant difícil d'entendre! ;)

    Pel que fa a la "resta", no seré jo qui defensi la postura de CiU respecte els transvasaments...

    ResponElimina
  28. Mira Gustau, en aixó últim et dono tota la rao, tant de bó. Pero, com veig que et va la marxa de la polémica dialéctica, et diré que no exageris ni facis demagógia, que no demano tant home. No cal copiar les ordenances. Faltaria més. Pero una ordenança es quelcom més complex i, abans de fer determinades afirmacions, un s'ho ha de mirar. I, si un, sigui periodista o no (que ser periodista no otorga cap "patent de cors" per a res), no coneix el tema en profunditat, o estudia o pregunta. Per la meva part, et ben aseguro que les ordenances de Tortosa i El Prat son diferents malgrat algunes coincidencies.

    ResponElimina
  29. La propera vegada que necessiti conèixer un tema en profunditat t'ho preguntaré a tu, perquè m'il·luminis i em diguis com ho he de fer. No, millor et demano que l'escriguis tu, perquè així segur que et quedes més tranquil. Si vols, ja que el signaré jo per tu, ja que veig que prefereixes mantenir-te en l'anonimat tot i que vas donant lliçons de tot, fins i tot de periodisme.

    ResponElimina
  30. No t'equivoquis Gustau, qui dona lliçons de periodisme ets tu. Mira més amunt les teves entrades. La frase "jo et dic que el periodisme es un altra cosa" es teva. Pel que fa a mi, només he manifestat una opinió que, pel que sembla, no t'ha agradat gaire. Sento que no acceptis que et contradiguin. Pel que fa a la il·luminació, en algunes coses et podría il·luminar jo a tu (per exemple en questions d'ordenances que es a l'únic que m'he referit) i, sense cap dubte, en altres tu a mi. Pero tu ja ho fas cada día, amb els teus articles en molt diversos temes. El que es lamentable es com et "rebotes" davant les crítiques. Per últim, estic molt tranquil escriguis el que escriguis, no et preocupis, i no cal que em signis res, que ja ho faré jo quan em sembli. I si no vols crítiques ni anónims, està en la teva ma evitar-les: es el teu blog, ja t'ho vaig dir, i pots suprimir tant una cosa com l'altra. Si no vols pols no vagis a l'era.

    ResponElimina
  31. Ah!!! Se m'oblidava Gustau. Pel que fa a la modestia i a les lliçons es il·lustrativa la teva entrada de la 1:40 PM que reprodueixo per si l'has oblidat:
    "Pos dis-me en quin lloc has trobat millor informació sobre l'ordenança de locutoris que aquí. Modestament, crec que aquí has trobat quanitat i també qualitat".

    ResponElimina
  32. Gràcies per la polèmica. M'ho he passat molt bé. Ens llegim.

    ResponElimina
  33. Aixo del dialeg es tant bonic com imprescindible, pero... mira que ens costa torçer el braç. A tots, a mi el primer. Estic totalment d'acord amb l'anonim que ha debatut amb Gustau, sobre tot en els seus dos ultims comentaris.

    Critiquem molt als politics -jo tambe el primer- pero ningu vol rebre lliçons de ningu, ni opinions contraries i el "pique" ha estat tant evident com inutil. Crec que n'hi havia prou amb alguna petita puntualitzacio per part de l'amo del bloc.

    Finalment una reflexio, al fil de l'anterior, pero no necesariament lligat: si un llicenciat en dret ( per exemple )no sol donar lliçons sobre medicina o arquitectura, perque els periodistes si que ho fan sobre tot i tots?.
    Jo tambe m'ho he passat molt be.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta