12 de febrer del 2008

El consell del Baix Ebre serà la seu de la futura vegueria de les Terres de l'Ebre

L'esborrany de la nova llei de governs locals proposa la divisió de la Diputació i la seua fusió amb els consells comarcals

Els consells comarcals tenen els dies comptats. Si no hi ha un daltabaix polític, els ens comarcals quedaran integrats a les futures vegueries, i les diputacions actuals seguiran el mateix camí. El govern ja té més avançat l'esborrany de la nova llei de governs locals, que podria aprovar-se abans de final d'any. En el cas de la vegueria de les Terres de l'Ebre, que és «inqüestionable» i l'única que el tripartit té absolutament definida, la seu principal de la vegueria serà l'actual edifici del Consell Comarcal del Baix Ebre, a Tortosa, mentre que els consells comarcals del Montsià, de la Terra Alta i de la Ribera d'Ebre seran les seus descentralitzades de la vegueria. A més, la fusió amb la diputació farà reduir el nombre de càrrecs polítics, però sense incrementar el de funcionaris.

L'edifici del Consell Comarcal del Baix Ebre, instal·lat a l'antic convent que les religioses oblates tenien a Tortosa, serà la futura seu de la vegueria de les Terres de l'Ebre. Com a mínim, aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l'esborrany de la nova llei de governs locals de Catalunya, que podria aprovar-se abans de final d'any, però que només serà efectiva després de les eleccions municipals del 2011. Així, de la mateixa manera que van constituir-se els consells comarcals i poc després el govern de la Diputació de Tarragona segons les últimes eleccions, després del maig del 2011 els resultats de les eleccions també serviran per elegir els membres dels consells de vegueria. És a dir, els veguers seran prèviament regidors als seus municipis, i entre tots elegiran un veguer en cap, que tindrà el màxim poder polític de la nova administració.
El director dels serveis territorials de Governació i Administracions Públiques, Carles Pasqual, va confirmar que la substitució dels consells comarcals i de les diputacions per les noves vegueries només és possible després de les eleccions municipals. Per tant, la Diputació de Tarragona i els actuals consells comarcals tenen els dies comptats. «Hi ha una certa confusió, ja que molta gent es pensa que la vegueria serà una major descentralització del govern de la Generalitat, quan en realitat és un nou model d'organització del territori i del poder local», va aclarir Pasqual. Per tant, a la Generalitat consideren que qualsevol crítica a la lentitud del procés és estèril, ja que el govern català encara té un marge de més de tres anys per poder aprovar la nova llei. «El conseller Puigcercós ja va advertir que el país no podria resistir més administracions, i per això la nova llei fins i tot prohibirà que, amb la fusió dels consells comarcals i les diputacions, s'incrementi el nombre de funcionaris», va anunciar Pasqual. Això vol dir, per exemple, que els funcionaris i els treballadors que la Diputació té actualment a Terres de l'Ebre quedaran integrats al personal de la nova vegueria, que també aprofitarà els funcionaris dels quatre consells comarcals que hi ha al territori. De fet, els edificis dels consells de la Terra Alta, de la Ribera d'Ebre i del Montsià seran seus descentralitzades de la vegueria. En canvi, sí que hi haurà una reducció important del nombre dels actuals càrrecs polítics.

El Punt (12-Febrer-2008)

27 comentaris:

  1. Si els consells no són substituïts per mancomunitats de municipis amb caràcter de gestió de serveis bàsics i promoció econòmica el territori s'ensorrarà. Les mancomunitats no tenen perquè coincidir amb les comarques clàssiques. Exemples clars poden ser l'entorn de Flix, el de Santa Bàrbara, o la zona Ametlla-Perelló-Ampolla. La Terra Alta hauria de funcionar més en conjunt.

    ResponElimina
  2. Ah! Els dies comptats? Pos si tan comptats estan, que mos diguen quan són. Perquè això me sona a que ara que es tornen a atansar unes eleccions tornen a ensenyar-mos la carloteta com als matxos per a que anessem continuant pegant voltes a la noria.

    ResponElimina
  3. com a mínim aprofitarem l'edifici, que los seus quartos va costar (algú sap a quant va pujar l'obra?)

    ResponElimina
  4. Algú s'adona, només des de criteris urbanístics, què hauria representat tenir aquesta seu localitzada en ple centre de Tortosa? (el mateix que es podria dir d'un equipament com l'Auditori F. Pedrell).

    ResponElimina
  5. Visca el caciquisme poltic, per fi la ciutat de Tortosa ja tornara a tenir la seua vegueria i desapareixera tot el que escapava al seu control (els consells comarcals, diputacions...), suposo que ara tornarem a l'epoca que haurem de anar a Tortosa asta pa dutxarmos. He sentit que tornaran a crear el càrrec de somatèn, per ajusticiar els ciutadans que estiguin en contra del que digue el "senyor" veguer.

    Tot això me sona a cortina de fum...

    ResponElimina
  6. "El govern ja té més avançat l'esborrany de la nova llei de governs locals, que podria aprovar-se abans de final d'any."
    Ah ! Que ja saben qui guanyará les eleccions? En tot cas es una noticia trampa. Ni tans sols es una noticia...Es un desitg. Per la meva part, millor el posaré a la nevera uns quants anys més...

    ResponElimina
  7. No sé on veus la trampa. Les eleccions d'ara al març són per al govern de l'Estat i aquesta llei la fa el govern de la Generalitat. Em sembla que qui estàs a la nevera ets tu.

    ResponElimina
  8. Pero ja cabran tots los de la Vegueria i los del consell a l'edifici? Penseu que hi ha un munt de penya "treballant"

    ResponElimina
  9. Felicitats, ara Pere Panisello and company ja podrà acabar de col.locar a la gent de Jesús, ara m'han dit que ja els toca el torn als de Bítem, es veu que a Jesús ja no els queda ningú de la camarilla. Tots tenen feina.

    ResponElimina
  10. La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

    ResponElimina
  11. Gustau, des de la meua legitimitat de lector fidel i una mica malastis de la marfanta, no puc per menys que manifestar el meu total desacord amb la subtil ( o no )"censura" que vols exercir quant ens recordes les normes d'us del bloc; aixo despres d'una opinio critica, ironica pero no insultant, de algu que posa el dit a la llaga del que tothom sap ( tu inclos) sobre el Consell Comarcal i l'"enxufisme" imperant .

    ResponElimina
  12. Marfanta, pero si a Joan Sabaté li han dit de tot: yogui, doraemon, difamacions subtils... i mai has dit ni mú.

    ResponElimina
  13. pere panisello al poder!!

    ResponElimina
  14. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  15. No sé de que parleu - no havien dit de des-enxufar coses per quaresma este any?
    Jo, mira, he tret la bombeta de l'estudi - hi ha alguna cosa més que es podria treure a Tortosa i aixi salvem lo mon?

    ResponElimina
  16. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  17. No entens res perquè et penses que escriure com a anònim és el mateix que fer-ho amb noms i cognoms. Ho sento, però si vols entrar a comentar la vida privada de les persones, el millor és que et registris a Blogger, i no tindré cap problema en deixar el teu comentari.

    ResponElimina
  18. M´els he lligit tots ,cap es meu los eliminats no sé de que van,a mi Gustau mai me n´eliminat cap , perque la censura , la ha de fer un mateix.
    A mi no m´agrada ficarme amb la vida personal dels demés, però crec que l´anonimat , es decissió personal de cada un.

    ResponElimina
  19. els comentaris difamatoris, cansen, jo he tingut alguns problemes al meu bloc.

    Jo crec que aquí es perdrà el sou de molts consellers comarcals. que seran tant dels 3 principals partits a les nostres terres CIU,PSC i ERC, i que en una mica de sort els 3 partits estaran prou empatats com per arribar a pactes que beneficiaran a tot el pobles i no e basaran en consignes de barcelona o anti-x partit.

    si en alguna demaracació necessitem això son les terres de l'ebre.

    ResponElimina
  20. Soc:10:48
    Roquet : No puc estar més d´acord amb tot de tot lo que dius.

    ResponElimina
  21. pero es veritat o no, que l'alcalde de Roquetes tambe practica l'"enxufisme" ?

    ResponElimina
  22. Tortosa té massa esperances posades en l'àmbit de l'administració pública com a motor econòmic i laboral que la pugue fer sortir de la seua decadència històrica. Més aviat això pot minar un cert esperit d'iniciativa. El que cal impulsar al territori és el perfil emprenedor, la inversió productiva, el producte de qualitat (també en turisme) i les inversions en infraestructures de qualitat ("n. tecnologies").

    ResponElimina
  23. Crec que si és demanes nom d'usuari i contrasenya a aquest bloc, no n'hi hauria ni una de difamació, ara bé tots us queixariu.

    Per lo tant sigueu més adults i parleu amb educació.

    ResponElimina
  24. Jo penso que avui en dia no hi ha ni una administración on no es practiqui l'enxufisme.
    Els que critiquen el Consell Comarcal han mirat la gent contractada a l'ajuntament de Tortosa els ultims 8 anys de Sabaté, o al de Roquetes?
    El problema, penso jo, no es contractar a persones que coneixes per fer una feina per la que estan capacitats, sino quan es contracta a incompetents només per tenir un carnet o ser familia de...

    ResponElimina
  25. ricardo, dic jo que potser hauriem de saber diferenciar difamar de criticar.

    ResponElimina
  26. Això que dius de carnet o família de es el que passa amb la que anava de numero 5 a Roquetes ara a xupar del consell i l´ enchufat el que anava de numero 1 .Mes conegut com a Paco Gas

    ResponElimina
  27. El que crec és que tindriem que trobar les coses positives.

    Ja que criticar és tan fàcil com increible.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta