12 de febrer del 2008

El nombre de vegueries i les competències

Ara mateix, la principal discussió al govern català, però també entre el tripartit i l'oposició, és el nombre de vegueries que hi haurà a Catalunya, així com el seu règim competencial. Així, mentre molts socialistes prefereixen fer només cinc vegueries (les quatre províncies actuals més la vegueria de les Terres de l'Ebre), ERC defensa la divisió que té més opcions de prosperar: set vegueries amb Barcelona, Lleida, Girona, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i Aran, i la Catalunya central. Però en les negociacions per tirar endavant la nova llei, CiU ja hauria reclamat un total de vuit vegueries, per encabir la creació d'una vegueria pròpia per al Penedès, que agruparia les actuals comarques de l'Anoia, l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. L'altre debat és el règim competencial, ja que les vegueries, a més de fusionar els consells comarcals i les diputacions, també podrien assumir part de les atribucions que ara tenen els serveis territorials de la Generalitat.

El Punt (12-Febrer-2008)

6 comentaris:

  1. La vegueria del Penedès i la de l'Alt Ter (Osona-Ripollès) són absolutament inviables. De Sant Sadurní a BCN hi ha 20 minuts escassos. Les vegueries han de ser peces d'organització, no petites nacions o territoris identitaris.

    ResponElimina
  2. El que és absolutament inviable és seguir mesurant tot a velocitat de cotxe, amb x camps de futbol, etc. reflex d'una voluntat de creixement infinit i d'esquenes al territori.

    Aquesta visió és la que precisament vol treure l'organització més propera als ciutadans per afavorir interessos partidistes. El Penedès serà el que vulgui ser el Penedès i no el que es decideixi a un despatx de Barcelona.

    ResponElimina
  3. El Penedès ja fa temps que és el que es decideix en despatxos de Barcelona i ciutats molt més llunyanes, a més de ser una maniobra per cohesionar la gent contra el Logis Penedès. I els d'Anoia s'apunten a darrera hora per no anar amb Manresa. A Catalunya ens coneixem tots.

    Qui es cregui que disposar d'una vegueria pot evitar determinats creixements és que encara creu en els Reis Mags (Pare Noel en el cas d'ERC).

    ResponElimina
  4. Falten los comentaris del post anterior sobre Fores a Terres de Riviere i els possibles conflictes internacionals que pot generar, on son?

    ResponElimina
  5. Anònim de les 4.12, em sembla que a Catalunya no ens coneixem tan com ens pensem. La vinculació del territori que forma l'Anoia contemporània amb el Penedès es remunta a l'Edat Mitjana. Serà darrera hora, però molt fonamentada.

    En tot cas, si Igualada i comarca han tingut tirada cap a Barcelona ha estat per un simple tema de comunicacions, que no són radials com a Madrid però ho semblen. Jo visc a Calafell i m'és més fàcil anar a Barcelona que a Tarragona, tot i que hi ha el doble de distància. S'entén l'exemple, no?

    Anònim de les 11.18. Estic d'acord que la vegueria de l'Alt Ter és una reducció excessiva. No puc compartir que la del Penedès sigui inviable.

    Si visquessis aquí descobriries, com vaig fer jo, que el Penedès no són només els castells o el xató, sinó una xarxa de relacions i vincles econòmics, socials i humans
    molt intensa. És a dir, criteris merament geogràfics.

    Serà un territori relativament petit, sí. Però com ho mesurem, per km2, per nombre d'habitats, pels diners que costarà la broma al conjunt de contribuents...

    Si adoptéssim els teus criteris fins a les darreres conseqüències, potser la més inviable de les vegueries seria la de les Terres de l'Ebre.

    Ostres, 20 minuts de Sant Sadurní a la Diagonal... Ja m'agradaria! En tot cas, si agafem com a referència els municipis situats als racons d'un territori, quan hi ha de l'Ametlla de Mar a Tarragona? No li tocaria al Baix Ebre estar a la vegueria del Camp?

    ResponElimina
  6. Amic Toni, només expresso opinions personals, però cal pensar precisament en coses com les que dius de la comunicació amb Barcelona de Calafell, àrea on la gran majoria de nous residents procedeixen de la capital. De fet, crec que les úniques vegueries viables segons el criteri d'autosuficiència que parlava el Pla T. General (universitat, hospital de primer nivell, etc) les regions corresponents a les capitals de província i la Cat. Central, com ja deia el gran geògraf Lluís Casassas. La resta, si s'aproven, serà per criteris polítics, incloent fets com la vinculació de la Ribera amb les T. Ebre.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta