19 de febrer del 2008

La Societat de Caçadors de Tortosa s'exposa al tancament del seu vedat

Els detinguts per haver posat verí a la serra del Boix són el president de l'entitat i el guarda de camp

El president de la Federació de Caçadors de les Terres de l'Ebre, Manel Royo, va convocar ahir una junta extraordinària de l'entitat, amb l'objectiu d'estudiar la situació després de la denúncia que el Cos d'Agents Rurals ha presentat contra dos caçadors de Tortosa que durant els últims anys haurien escampat esquers enverinats en una zona protegida de la serra del Boix. Royo va recordar que la federació «condemna rotundament» l'ús de verins per eliminar els possibles depredadors de les zones de caça, i va confirmar que els dos membres de la Societat de Caçadors de Tortosa s'exposen a multes, penes de presó i al tancament del vedat.

«Nosaltres condemnem totalment aquestes pràctiques, ja que posar verí al camp és un acte vandàlic», va remarcar ahir el president de la Federació de Caçadors de les Terres de l'Ebre. Amb aquesta rotunditat, Manel Royo va lamentar que els dos caçadors tortosins no utilitzessin altres mètodes selectius, ja que els esquers emmetzinats també maten els animals domèstics i la fauna protegida. A més, Royo va assenyalar que va parlar amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge per tenir més informació sobre els fets, i que li van confirmar que les dues persones implicades formen part de la Societat de Caçadors de Tortosa. «Però he intentat parlar per telèfon amb el president i no he pogut fer-ho», va afegir-hi Royo.
Aquest diari sí que va contactar ahir amb el president de la Societat de Caçadors de Tortosa, Rafel Grifoll, que va preferir no fer cap valoració dels fets. Grifoll només va dir que l'entitat està preparant un comunicat per explicar la situació. De fet, tant el president com el guarda de camp del vedat de la Societat de Caçadors de Tortosa són les dues persones que han estat acusades d'haver escampat esquers amb verí, segons han confirmat al diari El Punt diferents fonts. Els fets, que ja són coneguts pel jutge, poden comportar multes i penes de presó d'entre 4 mesos i 2 anys, però també la inhabilitació per caçar durant tres anys i la prohibició temporal de l'activitat cinegètica en aquesta àrea de caça. Així, el vedat afectat per un possible tancament comprèn unes 8.500 hectàrees, on actualment cacen un miler de caçadors de Tortosa, i inclou zones incloses a la xarxa Natura 2000, a la zona d'especial protecció de les aus (ZEPA) i del pla d'espais d'interès natural (PEIN). En aquest sentit, en els últims cinc anys, a Catalunya ja s'han tancat 9 àrees privades de caça per l'ús indegut de verins. Segons Medi Ambient, els dos caçadors pretenien repoblar amb perdius el vedat, sense l'autorització necessària, i alhora eliminar els possibles depredadors. En el moment de la detenció, els caçadors tenien trossos de carn i una ampolla amb verí a l'interior d'un vehicle.

> Investigació llarga i verí desconegut, però molt letal

L'operació dels agents rurals s'emmarca en una investigació que va iniciar-se formalment el 2005, tot i que les denúncies per l'enverinament de gossos i gats domèstics van començar com a mínim dos anys abans. A més, els fets també van relacionar-se amb la desaparició de desenes d'animals domèstics. És per això que els fets poden comportar el tancament temporal del vedat, com a mesura per recuperar la fauna afectada pels esquers emmetzinats. De fet, el verí era tan letal que els gossos que van ser trobats morts no tenien cucs, ja que les mosques també morien en picar la carn. A hores d'ara encara no es coneix el tipus de verí que s'utilitzava a la serra del Boix, i per això s'han enviat algunes mostres als laboratoris del Instituto Nacional de Toxicología.

El Punt (19-Febrer-2008)

Foto: Nathan Wind as Cochese a Flickr.

10 comentaris:

  1. A veure si els cau el pel. Si es demonstra la culpabilitat la Societat de Caçadors de Tortosa els hauria d'expulsar per sempre.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Estos segurament també estaven a la manifestació de l'altre dia...visca les tradicions de les Terres de l'Ebre !!!

    Un ratet "a la sombra" i una bona pesigada a la butxaca...a vore si n'aprenen estos escopeteros...

    ResponElimina
  4. Jo els donaria a tastar una miqueta del seu verí a veure que els semblava. Els del club del rifle de vegades es passen una mica en nom d'una suposada defensa de les tradicions

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

    ResponElimina
  8. l'actuacio dels caçadors de tortosa es habitual a totes les terres de l'ebre, enverinen a tot bicho viviente, des de gossos que passejem pel camp amb els seus amos a les rabosses. Els hauria de caure el pel.

    ResponElimina
  9. Els caçadors són el que són... i són qui són.

    ResponElimina
  10. En general el caçadors van pel camp amb molta prepotencia, sense respectar res ni a ningú... i no els digues res que et planten cara.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta