6 de febrer del 2008

Moviments estranys a la Confraria dels Dolors de Tortosa

Si hi ha una cosa que m'agrada de les celebracions tradicionals de la Setmana Santa és que expressa el sentiment religiós de la gent del poble, al marge del clergat, i que la majoria de les confraries estan integrades per gent de totes les classes socials. Un lector del bloc em va escriure ahir per informar-nos del malestar que hi ha a la confraria dels Dolors, una de les agrupacions més antigues de la Setmana Santa tortosina. Segons em diu, s'està preparant un cop d'estat per part d'una sèrie de famílies de la Tortosa de tota la vida, que haurien decidit tornar a la junta per prendre el control de la confraria. A la nit, vaig tenir l'oportunitat de parlar amb fonts autoritzades, que van confirmar-me que hi ha moviments estranys. Dilluns que ve, a partir de les vuit del vespre, hi haurà una reunió a l'església dels Dolors, en què es decidirà el futur de la junta, que fins ara ha estat mantinguda majoritàriament per alguns jubilats i petits comerciants. De fet, alguns dels responsables actuals de la confraria consideren que ara que tot està en marxa, i que els preparatius per a la propera Setmana Santa ja estan enllestits, els volen fer fora "per posar-se ells i poder figurar". És per això que fan un crida a tots els confrares per participar a la reunió del dia 11 de febrer, ja que aconseguir una gran participació és l'única manera de contrarestar la jugada.

19 comentaris:

  1. Com sempre. Quan una cosa a Tortosa s'ha d'aixecar, poc interés, però quan està funcionant...aparteus que vinc. Així ens và a la ciutat (en quasi tot).

    ResponElimina
  2. Que podiem esperar dels tortosins "de tota la vida", que abans es deien "prohombres" i "benefactors"????

    A vore si ara caurem del cirerer..

    13 de gener, dia del dol tortosí

    ResponElimina
  3. Sembla una noticia més típica del segle XV que del segle XXI...

    De veritat hi ha gent que li treu algun tipus de profit a figurar així??

    ResponElimina
  4. Anònim de les 9:54, si vols et convido a la Setmana Santa de Calafell, o a qualsevol altra celebració pública. Podràs fer una tesi doctoral sobre la vanitat com a motor social.

    No hi ha necessàriament profit. Sovint (no sempre, tampoc) és una qüestió de donar-se el gust. I si és havent treballat els altres millor.

    Gustau, desprès de les eleccions aquí es va parlar molt que amb el retorn de la dreta a l'alcaldia, Tortosa retornava a la normalitat. Te'n recordes? Doncs aquesta notícia podria tenir el mateix titular.

    ResponElimina
  5. Què vol dir això de "tortosins de tota la vida"? Va, volem noms...

    ResponElimina
  6. Què vol dir això de "tortosins de tota la vida"? Va, volem noms...

    ResponElimina
  7. Fa uns mesos, el senyor McCallan poc menys que em va exigir que donés noms i cognoms quan parlava dels que es lamentaven de la pèrdua del territori desprès d'haver-se'l venut. Sense ànim de polemitzar, igual el senyor McCallan ens podria donar i cognoms d'aquesta moguda. Em podria equivocar, però sospito que el tal senyor és de d'aquestes famílies de tota la vida.

    Va senyor McCallan, animis, que vostè pot. Jo ja vaig complir en el seu moment i no espero menys.

    ResponElimina
  8. Senyor Gallardo: Gracies per la seva subtil referència, però ja sap que no em puc negar a contestar-li perquè sempre ha estat un tortosí malgrat la seva absència.
    Ja fa molt anys que jo mateix i del molt petit vaig pertànyer a la confraria dels Dolors.
    Malgrat ara essent un catòlic no practicant , recordo les processons amb el corresponent ciri, i repartint els caramels de l’època. Nostàlgia ? Cap ni una ! La vida ens porta de la mà i cadascú evoluciona cap on pot .
    Desconec les lluites internes que pugui tenir avui aquesta confraria, però vull que sàpiga que estic totalment en contra de qualsevol manipulació promocional d’aquestes manifestacions religioses i que em mereixen tot el respecte. Es veritat que fa pocs anys encara hi havien personatges que condicionaven el prestigi personal a combregar en determinades opcions religioses. Personalment no he volgut mai entrar en aquesta dinàmica. Espero haver-li contestat ; per la meva part ha estat un plaer .

    ResponElimina
  9. Senyor Mcallan, gràcies per l'interés, tot i no haver-me contestat realment res. Ja em faig el càrrec que no li sigui fàcil retratar-se, ni tan sols des de l'anonimat. Ja veu, l'absència té algun avantatge.

    En tot cas, confio que s'haurà adonat que no es pot ser extremadament exigent amb els altres i, a la vegada, tan indulgent amb un mateix.

    Vosté sembla tenir una certa disciplina intel·lectual. Estigui'n sempre a l'alçada.

    Per mi també ha estat un plaer.

    ResponElimina
  10. Justament això és lo que no m'agrada de la meua estimada Tortosa. Lo vulgue figurar, l'amiguisme, tractes de favor...etc
    La gent no se basa en si un té la raó o està equivocat. Tan sols mira si és del seu bando, estigue o no d'acord en lo ue predica.
    L'individualisme a fer punyetes. Tots a seguir al lider! I esta manera de ser, puc assegurar que és completament transversal; tan dels que es diuen de dretes com dels que es diuen de dretes.

    ResponElimina
  11. Volia dir d'esquerres.

    ResponElimina
  12. que son "els de tota la vida"?: au. va, si ja ho sabem: professionals liberals amb ramificacions familiars i/o amistoses a tot el poder establert o poders fàctics (administració, justicia, educació ,empresa i clero) i una colla de tortosinets aspirants a ser alguna cosa llepant i llepant mentres la resta com nosaltres passem olimpicament del cutrerio i ells van fent si en governa la farina, i ella blanca que blanca, fina que fina.
    Els pots veure a Tortosa Televisió, a uns quants (pocs). Si es que aguantes més de deu minuts de visió. Visca Tortosa i la Mare de Déu de la Petja!

    ResponElimina
  13. Don Visente: La seva simplificació del tema ja no serveix pels nostres dies. Els verdaderament poderosos ja no surten per la tele i menys per les locals..I un consell : No es faci mala sang!! Sempre han existit i el sobreviurán a pesar del que vosté pensi...
    Estimada Comedianta: No voldría entrar en cap disertació metafísica, pero vosté m'ho posa molt fàcil...Qui te el monopoli de la raó ? Qui no comet errors ? Qué es per vosté la transversalitat referida al tema del próleg? Vosté es pensa que aixó nomes passa a Tortosa? Santa innocencia!!! Felicitats!

    ResponElimina
  14. Vaja, la llei del silenci us té acollonits. No es pot saber de cap manera qui són estos sinistres personatges "tortosins de tota la vida" que tenen lo malvat propòsit de dominar la Confraria dels Dolors? No sé que resulta més ridícul en tot este assumpte, si els conspiradors de rancio abolengo que volen controlar el món, o els que els sofreixen i s'ho callen tot per temor a nosémassabequé, o la confraria en si mateixa.

    ResponElimina
  15. Aixo: !!Si en governa la farina¡¡
    Com no ha de governar la dreta a Tortosa, com?
    I lo que te rondare morena.

    ResponElimina
  16. No soc de cap confraria, pero he seguit tota la meva vida la processó del Diumenge de Rams.
    Vaig tots els anys a veure el passos avans de sortir (al Reials Col-legis, al antic pati de l'institut i hara a Remolins. De veritat que em fe pena de veurels, pero de uns anys ença donengoig de veurels, particularment la Dolorosa de Montagut. Ho he seguit atentament, primer faldons nous, despres una magnifica il-luminació i per acabar la restauració de la volta o cenefa.
    La feina bruta ja esta feta, i segon ting entes feta per membres de la Confraria. Hara que ja esta tot fet venen els cacics de les
    families rancies de renom "els senyoritos" i foten la patada de charlot als que se ho han treballat. Que bonic no?
    D'aquestes families tothom sab en noms i cognoms qui son, Els carques franquistes de tota la vida. Petonets

    ResponElimina
  17. Jo diria que els carques franquistes ja no poden ni caminar a una processó ...Fins i tot hi ha una gran majoria que ja han mort. No digueu xorrades!! Qué te a veure Franco amb una lluita interna d'una confraría ?? On no les hi han ??? Es que el que no us agrada, tot ho convertiu al feixisme!! Collons! Sigueu mes originals!!

    ResponElimina
  18. Queden els hereus i els seus "espolsaesquenes" o "besaculs".

    ResponElimina
  19. Vergonya von podrieu donar d'haver consentit que la Venerable Cofradia dels Dolors hagi arribat fins aquest extrem. I ara que s'intenta revifar nomes poseu pals a les rodes.
    Vatros no sou mereixedors de pertànyer a una Cofradia de Setmana Santa, lo que heu de fer es donar pas a la gent que té ganes de fer coses per aquesta cofradia.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta