19 de març del 2008

La Generalitat adverteix que el sondeig sobre el parc eòlic d'Horta «no és legal ni il·legal»

La polèmica per la consulta popular sobre el parc eòlic de la serra dels Pesells, que els veïns d'Horta de Sant Joan van rebutjar diumenge amb el 77,6% dels vots, va arribar ahir al consell de direcció de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. De fet, el delegat del govern, Lluís Salvadó, va advertir que el referèndum organitzat per l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan no s'ajusta al marc legal que estableixen dos decrets, un del 1996 i un altre del 2003, en què es planteja el procediment que han de seguir les administracions locals per poder convocar consultes ciutadanes. «El que ha fet l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan és un simple sondeig d'opinió, però això també entra dins de les seues competències», va afegir-hi. Salvadó va precisar que el sondeig sobre el parc eòlic dels Pesells «no és legal ni il·legal», i que per tant la Generalitat no valora el procediment ni el resultat de la consulta.
A més a més, Salvadó va dir que no li consta que l'Ajuntament hagi demanat assessorament a la Generalitat per saber com hauria d'afrontar el procés. De fet, va recordar que l'empresa Orta Eòlica SL té les autoritzacions dels departaments de Medi Ambient i d'Economia i Finances, i que ara serà l'Ajuntament qui decidirà si renegocia el conveni signat amb la promotora. A més, va dir que no descarten un efecte dominó, amb més consultes populars a la Terra Alta. El govern català, un cop vistos els informes favorables, va autoritzar el parc dels Pesells amb 17 molins i 49,6 MW de potència, perquè el considera «necessari» per aprofitar el potencial eòlic de la zona i cobrir les necessitats de producció amb energies renovables.

> Zona eòlica prioritària?

El delegat de la Generalitat a l'Ebre, Lluís Salvadó, va defensar ahir la necessitat de tirar endavant el nou decret per regular la instal·lació de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques a Catalunya. Segons Salvadó, el nou decret és un document «necessari», que serà molt útil a les comissions territorials d'Urbanisme, sobretot a l'hora de valorar l'allau de projectes de plantes solars que s'estan presentant. «És un decret que encara tenim damunt la taula i sobre el qual estem acabant el procés de reflexió», va afegir-hi. Però Salvadó no va concretar quina és la posició de la delegació de l'Ebre sobre la possible creació al territori d'una zona de desenvolupament prioritari (ZDP), que el govern català ha previst adjudicar per concurs públic per instal·lar els parcs eòlics seguint criteris energètics, ambientals, urbanístics i paisatgístics. Segons Salvadó, és un tema que s'està debatent, tot i que l'esborrany del decret ja recull que les ZDP han de tenir recurs eòlic suficient i un punt d'evacuació de l'electricitat produïda, condicions que sí que complirà la Terra Alta. D'altra banda, el consell de direcció de la Generalitat va ratificar ahir el projecte d'enderroc de les cases del carrer Montcada de Tortosa afectades per la construcció del nou edifici de les delegacions.

El Punt (19-Març-2008)

7 comentaris:

  1. Soc conscient que aquesta aptitud dubtosa, ambigua en el millor dels casos, allò que en diem ni blanc ni negre, ni dia ni nit, ni carn ni peix sinó tot el contrari, adoptada gairebé en tots els temes crucials que afecten los Ventiladors, li ha donat uns resultats excel·lents al menos fins ara.
    Reconec la seva habilitat política per no cremar-se.
    Ningú pot perdre si realment no juga, i si es juga fort es pot perdre tot.
    És un risc que s'ha d'assumir en política.

    Qui pagarà la festa d´Orta ?

    Opció 1 - L´Estat

    Opció 2 – La Generalitat

    Opció 3 – Los d´Orta

    ResponElimina
  2. Ja la pagare jo si fa falta.
    Posar preu a la democràcia?
    A nivell popular i de poble?
    Pos com astem catalanet de xuliguera?
    Colla xupopters!

    ResponElimina
  3. Home! Doncs pagala tu! Si no comparteixes el meu optimisme (jo no diria tant, tampoc) sobre la veritat m'encantaria (i no ho dic irònicament) un comentari crític. Això ho dic perquè em temo que aquest blog, com gairebé tots, de fet, no és més que un monòleg que només llegeixen els que estàn disposats a aplaudir i ho lamento profundament perquè per cantar sol ja tinc la dutxa.

    ResponElimina
  4. I si hi ha un efecte domino quin problema hi ha? hem d'entendre que al sinyor Salvado i Tenesa li fa temor la democràcia participativa de la gent opinant sobre temes que li afecten? o hem de pensar que el càrrec li ha pujat al cap (com a molts del seu partit?

    ResponElimina
  5. I si ens pregunten si volem pagar impostos?
    I si ens pregunten a tots els veins si s'ha de donar permis d'obres a una determinada construccio o xalet o bar o restaurant?
    Dic tot aixo, perque se suposa que quant una empresa demana un permis per a desarollar una activitat, i cumpleix amb tots els requisits establers a les normatives, ordenaçes, lleis etc. i no se li dona, encara que sigue emparant-se amb el resultat d'una consulta no vinculant ( que no referendum), que sapigue, l'administracio que li nega, que potser haura de fer front a una reclamacio/indemnitzacio per danys i perjudicis (mes mil·lionaria que el seu pressupost anual).
    Tot aixo s'explicava a la pregunta tant teledirigida que es va fer?

    ResponElimina
  6. Veig, que ja no canto sol, veig que saps de que va lo rotllo , los d´Orta tenen un marrón i la Generalitat , fara de Poncio Pilats i es rentaran les mans , però tranquils hi ha lo "Pepe" que ho pagara tot.

    L´ignoracia es molt atrevida !

    ResponElimina
  7. Jo crec que el problema real es el repartiment dels beneficis , o rendes que pugo donar els ventiladors, mentre uns cobren una renda anual prou important, d'altres els toca les lines d'evacuacio , cobran miseria i companyia.L'impacte visual i ambiental hi es tant si es al teu terme municipal , com si es al del costat, la diferecia es que uns cobren i els altres no. Els suposats beneficis economics s'haurien de repartir supra municipalment, i per tots els afectats, amb un tracte d'igualtat.
    Nomes caldria que els nostres politics legislesen sobre l'impacte irepercusio economica del'energia eolica.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta