7 de juny del 2008

Els exalumnes de la Mercè de Tortosa reconstrueixen els 160 anys de la història del col·legi amb un bloc col·laboratiu

Avui és el gran dia, com podem llegir al bloc dels Exalumnes de la Mercè de Tortosa. Al llarg del matí es faran els diferents actes del 160è aniversari del CEIP La Mercè, entre els quals destacaca la descoberta d'una placa commemorativa, amb la col·locació de l'escut de la façana, que s'ha recuperat del primer edifici. Aquest acte comptarà amb la presència de l'alcalde de Tortosa i del president del Parlament, Ernest Benach, que durant unes hores deixarà de banda les eleccions primàries a ERC. A més, al migdia hi haurà un gran dinar de germanor al pavelló firal de Remolins, en què hi ha ni més ni menys que 579 inscrits. Sens dubte, un dels èxits de l'organització.
I és aquí on he de felicitar algunes persones que ho han fet possible. En primer lloc, el director del CEIP La Mercè, Àngel Ismael, i la seua dona, la també professora del centre Glòria Biosca, que fa temps que em van parlar amb entusiasme dels actes del 160è aniversari. També a la presidenta de la nova plataforma d'exalumnes, Cinta March, així com al company periodista i blocaire Toni Gallardo, que ha comandat un projecte excel·lent. El bloc dels Exalumnes de la Mercè de Tortosa és un veritable exemple de web 2.0, i ja podem dir sense por a equivocar-nos que ha marcat un abans i un després a l'ebresfera, la blocosfera ebrenca. En poc més de dos mesos, aquest bloc cooperatiu ha superat les 120.000 pàgines vistes, però el més important és que ha fet participar activament uns 70 autors, que han compartit un espai comú a internet, per posar-se en contacte però també per explicar fragments de les seues històries personals i per reconstruir la història d'un col·legi que al llarg del seus 160 anys ha hagut d'enderrocar-se moltes vegades. Encara que no sóc exalumne de La Mercè, durant aquests dies m'he aficionat molt a aquest bloc, en què gent de totes les edats i de totes les generacions (per alguns, sobretot per als més grans, devia ser el primer contacte amb la blocosfera) han penjat els seus comentaris, les seues fotografies i els seus records. Els exalumnes de la Mercè han reconstruït la història del centre, però també la història íntima dels professors i dels alumnes que durant dècades han après coses a les aules. I les fotografies que han penjat al bloc són el millor llibre d'història, un document extraordinari per saber com era, com vestia i com vivia la gent de Tortosa al llarg del segle XX, així com una manera indirecta de saber com era la ciutat en aquells anys. Des del punt de vista de l'organització, la gran acceptació d'aquest bloc també ha estat un gran èxit, i cal reconèixer i agrair-los el que han fet per això que anomenem ebresfera. Per cert, si voleu saber com era i com és la presidenta de Blocaires Ebrencs, Carme Pla, només heu de clicar aquí mateix...

3 comentaris:

  1. Gràcies per la informació. L'èxit és de tots i totes. Aprofito l'avinentesa del teu bloc, per fer arribar el més càlid agraïment als exalumnes membres de la plataforma per la faena ben feta a la trobada, i als assistents per les moltes felicitacions que vaig rebre i que no podré contestar individualment. Sincerament, no havia vist mai una trobada tan multitudinària intergeneracional al voltant d'una entitat escolar.
    Ara sí que podem dir que La Mercè, és el col·legi més estimat de Tortosa.
    Àngel Ismael

    ResponElimina
  2. Gràcies, Gustau, per aquests comentaris. Internet és un dels millors invents de la història de la Humanitat. Aquí ha quedat demostrat.

    La Trobada ja ha passat, però encara estem en el núvol. Veurem què passa a partir d'ara. En primer lloc, hem d'acabar de baixar de les altures i tornar a trepitjar fort a terra.

    Hi ha un clam majoritari de continuar amb el bloc. Així ho farem. És previsible que hi hagi una baixada de visites i de participació. Seria allò normal.

    Però em sembla que si ho sabem gestionar, pot ser positiu i tot. Potser el bloc està inflat i necessita trobar el seu pes ideal.

    ResponElimina
  3. No estaria de més que algú dels que participa d'aquestes festes entranyables portes al seu fill o filla al col.legi que actualment encara funciona, no?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta