6 de juny del 2008

Un pis amb vistes al claustre

El bisbat de Tortosa pressiona l'Ajuntament per aturar les obres sense permís d'un arquitecte crític amb la restauració de la catedral, que ha rehabilitat dues cases properes al temple

Qualsevol voldria tenir un pis amb vistes al claustre de la catedral de Tortosa, però l'arquitecte Xavier Rollan ha anat a topar ni més ni menys que amb l'Església. Fa dos anys, va iniciar les obres per rehabilitar dues cases a la plaça de la Cinta, per instal·lar-hi el despatx professional i el seu domicili particular. Però el projecte encara no ha passat els filtres de la comissió territorial de Patrimoni, i el bisbat considera que la rehabilitació de les cases altera una part del conjunt de la catedral. Fa un any, Rollan va rebre una carta del degà president del capítol de la catedral, Josep Maria Tomàs, en què l'advertia que l'altura i el nombre de plantes era superior als paràmetres fixats per l'antic pla d'urbanisme de Tortosa, i que l'estructura de l'obra afectava «greument» drets fonamentals de servitud.
El bisbat també ha enviat cartes de queixa a l'Ajuntament, que ha instat repetidament Rollan a aturar les obres de manera cautelar, ja que fins ara s'han executat sense llicència municipal. De fet, el juliol del 2007, l'alcalde Ferran Bel va decretar l'obertura d'un expedient de protecció de la legalitat urbanística. Però el propietari va preferir continuar les obres, arriscant-se a rebre una multa coercitiva d'uns 1.000 euros, i va incorporar al projecte les recomanacions que durant la llarga tramitació de l'expedient li anava fent la comissió de Patrimoni. «Si m'hagués esperat a tenir tots els permisos, sé que encara no hauria pogut començar les obres», afirma Rollan, que confessa no entendre les lamentacions del bisbat tortosí. A més, afirma que va iniciar les obres perquè hi havia un «risc estructural per a l'edifici», que sobretot afectava les zones més elevades i la façana de la plaça de la Cinta. De fet, l'arquitecte considera que en realitat les obres serviran per dignificar el conjunt de la catedral, ja que fins fa poc les cases dels números 1 i 2 de la plaça de la Cinta es trobaven en un estat de degradació molt avançat. A més, el mur del refectori de la catedral estava desfet i desplomat mig metre dins de la propietat de Rollan, que va rehabilitar-lo seguint els criteris de Cultura. Segons argumenta, la modificació volumètrica és insignificant. «Ho demostren els quatre estudis d'impacte patrimonial i les fotografies comparatives que també he fet arribat als responsables de Patrimonis», afirma Rollan. De fet, amb la rehabilitació de les cases s'han igualat les altures, i s'ha eliminat un antic colomar i una superfície triangular que coincidia amb un badalot d'escales d'accés al terrat.

>Un finestral que molesta el clergat

A instàncies de Patrimoni, l'arquitecte Xavier Rollan també va modificar la coberta de les cases, per minimitzar l'impacte visual des del claustre de la catedral. Però ara les queixes del bisbat se centren en els tancaments de la façana posterior, ja que s'han modificat les obertures i s'ha instal·lat un «gran finestró». Amb tot, Rollan argumenta que el finestral s'ha reculat més d'un metre, també seguint les indicacions d'un dels arquitectes de la comissió de Patrimoni. Rollan ha estat una de les veus més crítiques de Tortosa durant el procés de restauració de la catedral, sobretot mentre va ser president d'Amics dels Castells i del Nucli Antic. A més, és un dels propietaris afectats per l'enderrocament de les cases de davant de la catedral, un projecte que ara està vinculat a la reconstrucció de les escales de la façana principal.

El Punt (6-Juny-2008)

3 comentaris:

  1. Mes enlla de raons d'uns i altres, quant estic davant d'una "noticia" com aquesta, el primer que en ve al cap es aquella frase biblica que diu: "qui estigue lliure de culpa que tire la primera pedra" o l'altra mes planera de : "Qui mes qui menys te un mort a l'armari".
    Reivindiquem, amb molta rao, la conservacio i rehabilitacio de muralles, els castells, el no enderrocament de les cases de davant la catedral i tot el que fassi falta. Aixo si, quant es un mateix el que ha de donat exemple de comportament ciutada......
    A la entrada de la marfanta em remeto: "s'han executat (les obres) sense llicència municipal"
    "Però el propietari va preferir continuar les obres, arriscant-se a rebre una multa coercitiva d'uns 1.000 euros"
    "Si m'hagués esperat a tenir tots els permisos, sé que encara no hauria pogut començar les obres»

    Son aquestes mateixes, les recomamnacions que fa als seus clients?

    ResponElimina
  2. S'ha de felicitar l'arquitecte per aquesta magnifica obra, però... hem pregunto que passaria si els senyors del bisbat decideixen pujar una paret per protegir el claustre...

    Estic totalment d'acord amb cucafera ;) molt bones les observacions.

    L'Ajuntament només pot imposar multes de 1000€? A veure si sortirà a compte fer obres il·legals...

    ResponElimina
  3. Les institucions municipals tenen una forta deficiencia historica, donat que tots els colors politics saben de l'importancia que te aquesta institucó per al control, les prevendes, vaja lo que vulgarment es diu clientelisme, la transició no va poder fer un model homogeni de l'administració local o municipal.
    Histories com aquesta fan molt urgent i important que s'actualitzen els mecanismes, no potser que algú per fer el que li rota com es cas només hagi de pagar 1000€.
    L'aturada de la variant de la C 12 es també conseqüència d'aquests comportaments que son del tot reprobables i que atenten diractament contra la voluntat general.
    Vull dir que per mi com si la casa se la fes al vell mig del clautre de la catedral, peró la legislació la fem tots per a tots i no només per als "ciutadans".

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta