28 de juny del 2008

Tortosa aixoreja les factures

CiU i PSC reediten la polèmica de l'extrajudicial i s'enfronten per la paternitat de la despesa fora del pressupost, mentre que els socialistes sospiten de l'existència d'una auditoria externa

La despesa extrapressupostària era una de les polèmiques que de manera inevitable havia d'esquitxar la política tortosina, després del canvi a l'alcaldia. Les factures fora del pressupost van ser un dels cavalls de batalla de Ferran Bel (CiU) quan encara era a l'oposició, i després d'un any al govern hi havia una certa expectació, per quin seria el volum de factures pendents que es trobaria al fons del calaix. De fet, el seu predecessor, Joan Sabaté (PSC), va lamentar el 12 de juny el retard «intencionat» amb què el govern tortosí estava afrontant el reconeixement del pressupost extrajudicial de l'any 2007. «Els principals perjudicats de tot això estan sent els proveïdors de l'Ajuntament, que van pels passadissos de la casa com ànimes en pena, amb les factures impagades a la mà», va rematar Sabaté.
Així, el portaveu del grup del PSC va recordar que el seu govern va aprovar l'extrajudicial anterior al març del 2007, i que les factures van ser per valor d'1,6 milions d'euros. Una xifra molt semblant als 1,5 milions de la despesa extrapressupostària del 2006, si bé aquell pressupost extrajudicial també va aprovar-se força tard, ni més ni menys que el 3 de juliol. Però el que ha permès a Sabaté defensar-se és que només vol assumir la responsabilitat de les factures del primer semestre del 2007, i que l'extrajudicial ha estat de 2,6 milions. «El govern de Bel ha incrementat la despesa en un milió d'euros més, però el més intolerable és que han esperat sis mesos per pagar les factures, quan haurien pogut carregar aquestes despeses a les partides d'enguany», va dir Sabaté. De fet, el socialista va valorar que Bel també hauria pogut modificar el pressupost del 2007, si no li servia per prioritzar les primeres obres i actuacions del nou govern. «El pressupost és una previsió i per tant és modificable, ja que el més important és tenir recursos, i quan el PSC va deixar l'alcaldia hi havia molts diners a la caixa de l'Ajuntament», va remarcar. Sabaté també va recriminar que Bel sí haja fet fins a 23 modificacions del pressupost, i que anul·lés un decret seu que havia de servir per pagar factures pendents. De fet, Sabaté va acusar el govern de CiU i ERC d'utilitzar els diners d'altres partides del pressupost per apujar els sous de l'alcalde i dels regidors, així com per contractar nou personal de confiança. Segons l'exalcalde, no és cert que el 90% de la despesa extraordinària siga del govern anterior, ja que només accepten el 28%.

>Malbaratament i alteració de xifres

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va acusar el PSC de defugir la polèmica de l'extrajudicial al ple, per evitar la divulgació dels «excessos» fets durant el mandat de Sabaté, i sobretot el «malbaratament de recursos» comès abans de les municipals del 2007». Així, la regidora d'Hisenda, Matilde Vilarroya, ha dit que el PSC «falseja» els percentatges, ja que el 15% de l'extrajudicial provenia del gabinet d'alcaldia, i un 23,8%, d'obres fora del pressupost. El PSC, que ha detectat el possible encàrrec d'una auditoria per part del govern de Bel, també ha denunciat despeses de representació «que s'haurien pogut evitar», com ara factures en restaurants o «contractes de publicitat i propaganda, amb una empresa de la construcció que té suspesa la seua activitat al registre».

El Punt (28-Juny-2008)

2 comentaris:

  1. Tots sabem que els nostres alcaldes en general han estat gent de “vida” i els agrada molt menjar be. Per això mateix , les despeses en factures als restaurants han estat una constant en totes les legislatures. Per evitar excessos en aquest sentit, jo el que faria quelcom similar del que es fa amb els pilots de Formula 1, que els pesen abans de sortir a la carrera, i es tornen a pesar quan acaben. Proposo la creació d’una plaça de dietista municipal per fer el seguiment corresponent.

    ResponElimina
  2. No ho se, no ho se: Primer, afavorirem al que tingues "la solitaria",. Segon, les factures mes grans amb qüestio gastronomica, solen coincidir amb aquells restaurants de molt de plat i poc menjar, per tant poca contribucio al pes, per tant ens podriem trobar amb que s'engreixes mes el que va a "jamones Dauden" que no a "lakinoa".
    Ara, la idea em sembla original.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta