3 de juliol del 2008

La Declaració de Tortosa commemorarà els 300 anys de la pèrdua de llibertats

Tortosa serà l'escenari, aquest dissabte, d'una sèrie d'actes amb què la Federació Llull commemorarà els 300 anys de la pèrdua de les llibertats nacionals, com a conseqüència de la derrota catalana a la guerra de Successió. Els actes de dissabte començaran amb la signatura de l'anomenada Declaració de Tortosa, que l'alcalde Ferran Bel rubricarà a la catedral al costat dels alcaldes de Benicàssim, Perpinyà i Palma de Mallorca, en representació dels diferents territoris de parla i cultura catalana. De fet, la Federació Llull agrupa tres de les principals entitats culturals dels Països Catalans (Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià), i els actes de Tortosa formen part de la campanya itinerant que va començar l'any passat a Lleida, amb la intenció de recrear la cronologia de la guerra de Successió amb l'organització d'un esdeveniment anual. Així, la campanya seguirà a partir del 2009 per Alacant, València, Girona, Mallorca i Vic, tot finalitzant a Barcelona el 2014 amb una «gran commemoració» de la capitulació de la capital.
Enguany, els actes que es fan a Tortosa commemoraran el 300 aniversari de la caiguda de la ciutat de l'Ebre davant de les tropes borbòniques. Establert el setge el 9 de juny de 1708, uns 30.000 soldats comandats per Felip d'Orleans van entrar a la ciutat el 15 de juliol. El setge de Tortosa va ser determinant per a la caiguda posterior de la ciutadella d'Ares del Maestrat, que completaria la presa del País Valencià. A més, la Tortosa ocupada va ser la base d'operacions del poderós exèrcit borbònic que es llançaria a la conquesta del Principat.

>Dinar i mapa gegant

«Feia temps que Tortosa no era l'escenari d'un acte d'aquesta potència, des de l'àmbit de la construcció nacional», va valorar ahir l'alcalde. Ferran Bel, que va acompanyar un representant de la Fundació Llull durant la presentació dels actes, va fer una crida a la participació dels ciutadans. Així, després de la signatura de la Declaració de Tortosa hi haurà el dinar dels Països Catalans al pavelló firal, i a la tarda, a la plaça dels Mercats, l'acte Un futur compartit, en què es descobrirà una placa commemorativa i els grups de cultura popular faran un mapa gegant dels Països Catalans. Per acabar, el grup Aramateix farà un concert a la plaça d'Espanya.

El Punt (3-Juliol-2008)

Foto: Ajuntament de Tortosa

3 comentaris:

  1. És, sens dubte, una iniciativa necessària. coincidexo amb Ferran Bel: feia molt temps que no se celebrava un acte d'aquestes característiques a Tortosa. L'any passat vàrem commemorar el 300 aniversari de la derrota a la Batalla d'almansa. El setge de Tortosa va ser conseqüència d'aquella derrota. Com ve diu el refrany popular: "Quan el mal ve d'Almansa a tothom alcansa". La data de l'11 de juliol és força desconeguda a casa nostra, com a signe de la caiguda de la ciutat en mans de les tropes de Felip V.
    Quant a la guerra de successió, voldria recordar els noms de Josep Oliver de Boteller, comandant de la coronela (exèrcit popular) i comte de Campredó, que va morir la nit de l'11 de setembre de 1714 en la defensa de Barcelona. Un altre gran austriacista de casa nostra va ser Jacint Oliver de Boteller.
    Esperem que els actes de dissabte siguin tot un èxit.

    ResponElimina
  2. Una vertadera llàstima que en un dia s'organitzen tants esdeveniments a Tortosa.
    Molts de caps de setmana Tortosa està completament morta i el dissabte si no mos multipliquem per deu és impossible que puguéssem fer-ho tot.
    Bé, la declaració de Tortosa, si la voleu llegir a: La comedianta tortosina.

    ResponElimina
  3. allí mos trobarem!

    este esdeveniment s'ha de celebrar quan és l'aniversari i no quan vingue bé per agenda.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta