8 de setembre del 2008

L'Aliança de Tortosa busca una sortida d'emergència

La clínica Terres de l'Ebre, de la mútua L'Aliança, ocupa des de divendres els titulars de la premsa per un presumpte cas de corrupció i malversació de fons públics, ja que hauria inflat de forma fraudulenta el cost de les operacions que va realitzar l'any 2004 a compte del Servei Català de la Salut. La fiscalia ja ha presentat una denúncia als jutjats de Tortosa perquè ha vist indicis de delicte, ja que el frau total al Departament de Salut podria superar els 200.000 euros.
Ho llegíem divendres al diari El País i al setmanari La Veu de l'Ebre, i després també ho han recollit la resta de mitjans. El fiscal també hauria demanat al jutge que obri una investigació sobre el cas, ja que considera que el director de la clínica en aquella època, Gaspar Ricart, i l'actual director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, haurien pogut cometre els delictes d'estafa, falsificació i malversació de cabals públics.
És absolutament necessari respectar la presumpció d'innocència d'aquestes dues persones, però també aclarir exactament els fets i sobretot depurar totes les responsabilitats, incloses les polítiques. Segons la denúncia d'un treballador de L'Aliança que ha motivat l'acció de la fiscalia, la clínica hauria facturat desenes d'operacions amb un preu fins al 1.000% per damunt dels preus que fixava el conveni de col·laboració signat amb el SCS, diferència que hauria pagat la Generalitat i ingressat aquest centre sanitari privat. La Generalitat ja ha anunciat que compareixerà en les actuacions judicials, però L'Aliança ha difòs un comunicat en què assegura que no ha detectat cap indici d'activitat fraudulenta a la clínica Terres de l'Ebre, i que el cas respon a una "manipulació malientencionada" de les dades per part de l'extreballador que va denunciar el centre.
Només la justícia ens dirà qui té la raó, però la veritat és que aquesta notícia no ajuda gens la mútua amb més socis de Catalunya, que ha estat intervinguda pel govern català durant els últims cinc anys, fins el passat desembre. De fet, la intervenció de la Generalitat va estar motivada per la detecció d'una gestió fraudulenta, amb diferents irregularitats com la doble facturació. Així, es calcula que L'Aliança va cobrar uns 7,2 milions d'euros indegudament, ja que va facturar a la Generalitat per operacions practicades a socis de la mútua que ja pagaven les seues quotes. Una situació que fa que el cas de la clínica de Tortosa siga encara més estrany, ja que l'inflament de factures s'hauria fet encara amb la mútua intervinguda.

4 comentaris:

  1. Sense treure-li gens ni mica d'importància a la noticia, treta d'altres mitjans que prèviament han estat convenientment esperonats a instància de part (política), si que voldria fer notar:
    -El mateix que un clau treu un altre clau...una noticia tapa una altra.( unitat radioteràpia de Jesús)
    -Si, com es diu, també s'han de depurar responsabilitats polítiques, trobo a faltar a la noticia alguns noms de dirigents d'Esquerra, que ja feia molt de temps, segons els altres mitjans, que eren coneixedors del fet.

    Per no acusar ningú d'haver-se "deixat" enganyar, diem que, això del periodisme deu ser (es) molt difícil; i sobre tot saber quan un es intoxicat i/o manipulat.

    ResponElimina
  2. L’AVUI DEL 6 DE SETEMBRE DEL 2008
    “De totes aquestes suposades irregularitats en va tenir coneixement un informàtic del centre, que després de denunciar-ho als seus superiors va ser acomiadat (i després readmès via jutjat social). El denunciant diu que va moure fils a ERC, on milita, però que en no obtenir resposta va portar el cas a la fiscalia….”
    “Quins càrrecs polítics n’estaven al cas de les irregularitats i, tenint en compte que els fets es van produir en el període d’intervenció, si en tenia també coneixement el Departament d’Economia i finances”. Reclamà Francesc Sancho al blog de CiU...
    La cosa ja ve de lluny. Per qui vulgui documentar-se :

    http://alianca.lam-upc.com/alianca_avui_cast/historia.php?menu=lentitat&submenu=historia
    http://www.elpais.com/articulo/economia/Generalitat/interviene/mutua/L/Alianca/mayor/Cataluna/elpepieco/20020206elpepieco_3/Tes
    http://www.eleconomista.es/empresas-finanzas/noticias/230851/06/07/LAliana-obtuvo-beneficio-de-1215-millones-en-2006-casi-el-triple-que-2005.html
    http://www.gencat.cat/economia/doc/doc_22281014_1.pdf

    ResponElimina
  3. Voldria afanyar-me a dir, que en el comentari anterior, m'he deixat el mes important.
    Si una noticia tapa una altra, tampoc seria just que una qüestió de "forma periodística" tape el fons:
    Si es demostren les acusacions, evidentment que han de pagar els culpables, siguen quins siguen.

    ResponElimina
  4. Encara que no tingui aparent relació amb el cas Aliança voldria fer una consulta per qui pugui contestar-me-la:
    El 15 d'abril del 1998 l'Honorable Conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya Jordi Planasdemunt inaugurà un centre públic residencial per gent gran a Deltebre anomenat "Casa Nostra" essent l'alcalde En Jesús Pérez i ubicat a la Avinguda de la Generalitat num.9 .i subvencionat pel Departament de Sanitat i Seguretat Social.
    Quina ha estat la meva sorpresa quan en una visita he pogut constatar l'estat de degradació d'aquest centre geriàtric de tant sols 10 anys de vida i sense cap funció social aparent, al estar tancat a cal i canto quan tots sabem de la necessitat de places geriàtriques al nostre territori.
    Algú em sabria dir els motius...?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta