16 d’octubre del 2008

Tortosa revisarà el contracte de recollida de brossa per abaratir-lo

El govern preveia apujar la taxa un 10%, però l'increment es mantindrà al 4,6%

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir les ordenances fiscals del 2009, que congelaran els impostos municipals i actualitzaran les taxes per sota de l'índex de preus al consum (IPC). A més, també es van establir les noves tarifes del servei d'aigua potable, que no superaran el 4,9%. Però l'oposició va denunciar que la taxa de les escombraries pujarà per als ciutadans per sota del que costarà en realitat el servei de recollida, que ara el govern municipal voldria renegociar amb l'empresa Cespa.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va anunciar ahir la intenció de l'Ajuntament de «replantejar» el contracte actual amb l'empresa Cespa, adjudicatària del servei de neteja viària i de la recollida dels residus sòlids urbans. El novembre del 2005, el servei va ser adjudicat a Cespa per 1,89 milions d'euros anuals, i el ple d'ahir va servir per deixar clar que el govern actual renega del contracte. Així, Bel va remarcar que el cost de la recollida de la brossa a Tortosa s'ha encarit –fins al 50% en els últims anys, segons el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell– pel transport dels residus fins a l'abocador de Tivissa i per les característiques del contracte amb Cespa, signat en un moment en què Tortosa va renunciar a participar en el consorci comarcal Rebé. «És un contracte que aquest govern va heretar, i ara ens trobem lligats de mans i peus», va lamentar la regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya.

La gestió de la brossa va centrar bona part del debat. Així, el portaveu del PP, Antonio Faura, va desitjar irònicament «molta sort» al govern municipal a l'hora de renegociar el contracte amb Cespa. Faura també va advertir que «políticament hauria estat molt dur» castigar ara els ciutadans amb una taxa que reflectís realment el cost del servei; mentre que Forcadell va reclamar «més pedagogia» per impulsar la recollida selectiva a Tortosa, ja que el reciclatge redueix els costos de la gestió dels residus. La portaveu accidental del PSC, Consol Cordero, va celebrar que la pujada de la taxa de la brossa no haja estat del 10%, com havia proposat el govern a la comissió d'Hisenda. Però el PSC va acabar abstenint-se en l'aprovació de les ordenances, perquè considera excessiu l'increment de la taxa per als bars, restaurants i comerços, del 30% al 127% segons la superfície dels locals.

Consorci inversor Tots els grups polítics van aprovar ahir, amb unanimitat i sense entrar en debat, la creació del consorci supramunicipal que Tortosa ha constituït al costat dels ajuntaments d'Amposta i Reus. L'alcalde, Ferran Bel, va recordar que el nou Consorci d'Inversions Públiques (CPI) està obert a l'entrada d'altres ajuntaments, i que el seu objectiu és «accelerar i facilitar» l'arribada d'inversions. «Hem de fer front als temps difícils que vénen, i aquest consorci pot ser un bon instrument en vista dels problemes de les administracions superiors per finançar determinades inversions», va dir Bel. La construcció del nou hospital de les Terres de l'Ebre es podria agilitzar a través del consorci, operatiu a final de novembre.

El Punt (16-Octubre-2008)

Més informació:
-Tortosa congela els impostos i pren mesures per millorar la recaptació
-Què passa amb el nou hospital de Tortosa?

4 comentaris:

  1. El preu de les escombraries que paguem a Campredó és més del doble que el que pago a Amposta, pel local on treballo. Quant a contribucions, el pis dels meus pares a Campredó costa el doble que un pis d'igual dimensions que tenim a la Ràpita.
    Quan manava el PSOE també va augmentar moltíssim el preu de les escombraries, any rera any, i posant els impostos al màxim. Només es queixen a l'oposició. No són els únics, ho fan tots els partits.

    ResponElimina
  2. Emigdi, tens molta raó. El rebut de la brossa a Amposta és més barat que al nostre municipi, en part, perquè Amposta porta la brossa a l'abocador del Mas de Barberans, i Tortosa aboca els residus a l'abocador privat de Tivissa des del tancament de l'abocador de l'Aldea. Els costos de transport són, per tant, més grans. Podria Tortosa portar-los també al Mas de Barberans? Per què el Baix Ebre no té un abocador comarcal?

    ResponElimina
  3. Don't worry, si continuem amb el consum insotenible i les guerres, prompte ens pagaran per la basura. En serio. He llegit que als EEUU, gracies al alt preu dels recursos, estan mirant de convertir els abocadors vells, tapats des dels 80 i 90, en mines !! En comptes de mineros de carbo, hi hauràn mineros de plastic.
    La gent de Tivissa al final es faran rics de debò!

    ResponElimina
  4. Un bon economiste es dedica a fer surtir els números, encara que estiguem en temps de crisi, però, quin cost tindrà ot aixó a Tortosa? Ja us ho dic jo, a pagar els més pobres i els més afavorits economicament a viure la vida loca!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta