27 de novembre del 2008

L'oposició veu llacunes jurídiques en l'ordenança de civisme de Tortosa

El govern de Bel tira endavant la nova norma, amb menys suport polític que l'aprovada per Sabaté

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir inicialment la nova ordenança de civisme, just un any després que el govern de Ferran Bel (CiU i ERC) decidís suspendre la tramitació del text que s'havia aprovat abans de les eleccions. L'ordenança podria entrar en vigor al gener i té com a objectiu «millorar la convivència», amb la regulació de diferents àmbits per preservar els drets i les llibertats de tots els ciutadans, així com el bon ús de l'espai públic i del mobiliari urbà. Però tot i que el PP va donar suport a l'ordenança, Antonio Faura i la resta de portaveus de l'oposició van posar de manifest algunes «llacunes jurídiques» del text.

La regidora de Governació, Rosa Cid, va haver de defensar la nova ordenança de civisme de Tortosa amb arguments tècnics i jurídics. Els grups de l'oposició (PSC, ICV i PP) van centrar bona part del debat a qüestionar si el consistori té competències per limitar els drets i les llibertats, així com per incloure en una normativa municipal activitats delictives que ja estan incloses al codi penal. Segons Antonio Faura (PP), qüestions com la manipulació i preparació de drogues ja estan castigades des de l'àmbit penal, i el govern tortosí també hauria d'haver deixat fora aquest aspecte, com també va suprimir la sanció per la venda d'estupefaents. De fet, tant Faura com Jaume Forcadell (ICV) van advertir que la nova normativa preveu continuar la tramitació de les sancions administratives, quan la llei diu que s'hauria d'interrompre si ja s'està instruint un procés penal contra la persona infractora per la mateixa causa. «Podem tenir problemes tècnics a l'hora d'aplicar l'ordenança», va dir Faura, jurista de professió. Amb tot, el PP va donar suport al govern.

El regidor d'ICV va votar en contra de la nova ordenança, tot i que va reconèixer que s'havia millorat el text que l'Ajuntament tortosí va aprovar la primavera del 2007. Amb tot, Forcadell va acusar el govern de Bel de tenir una excessiva «ànsia reguladora», i de voler traslladar als ciutadans la «falsa sensació» que l'Ajuntament té la capacitat de regular la convivència, quan en realitat ja hi ha moltes infraccions que estan regulades per unes lleis que no es fan complir. De fet, l'ordenança de civisme va rebre menys suport polític que l'aprovada durant els últims mesos de Joan Sabaté (PSC) a l'alcaldia, ja que el nou text va ser aprovat per 13 dels 21 regidors, mentre que l'ordenança anterior va tenir 16 vots a favor (set del PSC, cinc de CiU, dos del PP i dos independents). En aquest sentit, l'alcalde va lamentar l'abstenció dels socialistes, tot i que el portaveu accidental del PSC, Eduard Ena, havia acusat el govern d'haver perdut un any i d'haver gastat 6.000 euros per acabar aprovant una ordenança de civisme idèntica a l'anterior. Per la seua banda, Ena també va acusar Bel d'haver ignorat els serveis tècnics de l'Ajuntament per a la redacció de l'ordenança, als quals no s'ha demanat cap informe jurídic. A més, el regidor del PSC va lamentar que l'ordenança estiga plena d'imprecisions, i que a l'expedient no s'hagin inclòs les aportacions dels partits i de les entitats. D'altra banda, Forcadell va denunciar que el govern va derogar ahir una ordenança de convivència ciutadana del 1985, que en realitat no existeix a Tortosa, i no l'ordenança del 1995.

Les frases

ROSA CID, regidora de Governació
«L'ordenança serà una eina per garantir la convivència dels ciutadans i el bon ús dels espais públics. Hi haurà altres eines per fomentar la convivència, però la policia de proximitat ens ajudarà a aplicar-la»

ANTONIO FAURA, portaveu del PP
«La preparació i manipulació de drogues també hauria de quedar fora de l'articulat de l'ordenança. Si l'Ajuntament detecta algun tipus de delicte, hauria d'anar directament al jutjat de guàrdia»

JAUME FORCADELL, portaveu d'ICV
«El text de l'ordenança ha millorat, però qualsevol persona que impugne l'ordenança té el judici guanyat. Això no és un full informatiu, sinó una norma jurídica que regula sense competències»

RICARD FORÉS, portaveu d'ERC
«L'ordenança ha millorat i té més garanties per l'aportació d'ERC. A més, la figura del defensor del ciutadà, una reivindicació d'ERC que implantarem properament, serà el contrapunt perfecte»

EDUARD ENA, regidor del PSC
«Bel ja porta quatre crèdits i tres ordenances en un any i mig de govern. Hem esperat un any per tenir una nova ordenança de civisme, quan l'exposició i l'articulat són calcats de la que ja havíem aprovat»

El Punt (27-Novembre-2008)

7 comentaris:

  1. Com sempre els membres del PSC es cobreixen de gloria, com es pot dir que han fet una ordenança igual a la que van fer ells fa 1 any i abtenir-se en la votació?
    Que si no esta Sabaté no saben que han de votar?
    La veritat es que no he llegit l'anterior ordenança ni tampoc aquesta per tant del contingut no puc opinar.

    ResponElimina
  2. A sobre si foten el camp del Ple naturalment que es referendada per menys vots...

    ResponElimina
  3. Els de CiU van votar a favor l'anterior ordenança i després la van anular. No es aixó també contradictori?

    ResponElimina
  4. Si, tens raó Kurt, potser es una influencia dels d'erc, que també formen part del govern.

    ResponElimina
  5. Una ordenança era i es necesaria(lamentable que les conductes humanes tinguin que ser regulades però la realitat del carrer es la que es) i es en aquest sentit que entenc el que ha fet el PSC diuent que es si fa no fa la mateixa,ens ha costat en peles 6.000€, en temps un any i mig i a la postre te llacunes juridiques(cosa en la que coincideixen tots els grups de l'oposició) no poden votar en contra per que ells en van tirar endavant una, per tant abstenció.
    Pos ara només ens resta que s'apliqui, no?

    ResponElimina
  6. No vull deixa de comentar lo que va denunciar el sr Forcadell, l'ordenança derogar(deixa sense efecte)un norma que no pertany a Tortosa? i llavors d'on es? Realment crec que es molt fort i crec que algú ens ho tendria que explicar.

    ResponElimina
  7. Jo també veig llacunes però de memòria ...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta