22 de novembre del 2008

Tortosa ordena l'enderroc urgent de la farinera incendiada de Jesús

Les obres costen 66.500 euros i l'Ajuntament podrà expropiar-la al cap de dos anys

L'alcalde de Tortosa ha decidit ordenar l'enderrocament immediat de l'antiga farinera de Jesús, el complex en desús que va incendiar-se al febrer del 2006 i que està amenaçat de runa. El cost dels treballs d'enderroc i de neteja de la zona és d'uns 66.500 euros, que l'Ajuntament assumirà de manera subsidiària, ja que els propietaris de La Jesusa no han contestat els diferents requeriments municipals. Si després continuen sense pagar les obres, la propietat quedarà inscrita al nou registre de solars.

La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va confirmar que els propietaris del complex abandonat, conegut com La Jesusa, tenen un període d'uns deu dies per al·legar contra el decret d'alcaldia que ordena l'enderrocament urgent de l'antiga farinera de Jesús. Segons Roigé, l'Ajuntament ha arribat a prendre aquesta decisió després de l'incendi que va arrasar La Jesusa fa més de dos anys, però sobretot després dels diferents requeriments als propietaris, perquè executessen l'enderroc del complex i la neteja del solar. «Els tècnics diuen que les estructures que van quedar dempeus s'han de tombar, i al govern també pensem que s'ha d'actuar», va dir la regidora. De fet, Roigé va recordar que l'any passat ja van tapiar les obertures de la façana, per l'amenaça de ruïna i per tant per impedir que la gent pogués entrar a La Jesusa.

El complex és un conjunt industrial del segle XIX, inscrit com a Casa Sanabra al catàleg d'edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM), que protegia el seu volum i proposava la seua rehabilitació. Es troba al costat de l'eix de l'Ebre, just a l'entrada del poble de Jesús. Roigé va assenyalar que l'EMD de Jesús també havia sol·licitat a l'Ajuntament una actuació urgent. El complex és propietat de la societat mercantil La Jesusa SA, que després de l'enderrocament tindrà un termini de dos anys per retornar a l'Ajuntament els 66.500 euros que costaran els treballs. La propietat quedarà inscrita al nou registre de solars, i la càrrega, al registre de la propietat. A més, l'Ajuntament podrà iniciar un procés expropiatori o vendre la propietat en subhasta pública.

Un incendi envoltat de misteri La tarda del 5 de febrer del 2006, els conductors que circulaven per l'eix de l'Ebre van quedar sorpresos per l'espectacularitat de les flames que estaven engolint l'antiga farinera de Jesús. La Jesusa cremava com una torxa i la proximitat del parc de bombers de Tortosa no va evitar que quedés pràcticament calcinada, ja que l'estructura era de fusta i el foc es va estendre amb molta rapidesa. De fet, vuit dotacions dels Bombers van treballar fins ben entrada la nit, i les cases properes van haver de ser desallotjades per precaució. Al cap de pocs dies, la policia va detenir quatre menors, tres de Roquetes i un del barri tortosí de Ferreries, perquè la mateixa tarda de l'incendi se'ls havia vist entrar i sortir de La Jesusa. Els joves van reconèixer que havien calat foc a un matalàs que hi havia dins de l'edifici, però hi havia dubtes perquè els bombers van detectar que s'havia utilitzat algun producte per alimentar les flames. Fonts del sector immobiliari van assegurar que l'incendi a La Jesusa va ser pocs dies després de fracassar una operació de compra, per instal·lar-hi un hotel.

El Punt (22-Novembre-2008)

1 comentari:

  1. Una societat mercantil enregistrada i en “paradero” desconegut...?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta