21 de febrer del 2009

Tortosa no podria evitar els brots de legionel·losi al pavelló firal i esportiu de Remolins

L'edifici no compleix la normativa

El pavelló firal de Remolins no té prou aigua calenta per poder funcionar com un pavelló poliesportiu, sobretot durant els caps de setmana. A més, ara l'Ajuntament ha comprovat que les instal·lacions del pavelló, que Tortosa va estrenar al març del 2007 amb un cost de 10,5 milions d'euros, no podrien evitar un brot de legionel·losi.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va confirmar ahir una altra deficiència del pavelló firal i esportiu de Remolins. Així, Bel va explicar que, amb motiu de l'estudi que l'Ajuntament està fent per solucionar la falta d'aigua calenta al pavelló, han corroborat que les instal·lacions no estan preparades per evitar un possible brot de legionel·losi, una malaltia pulmonar causada per bacteris que té els símptomes molt semblants als de la grip, i que pot tenir conseqüències molt greus. «Això en absolut vol dir que s'haja produït algun cas de legionel·losi, sinó que la instal·lació de l'aigua del pavelló firal no està preparada per evitar-ne algun, si s'arribés a produir», va matisar l'alcalde. En aquest sentit, Bel va remarcar que una mancança d'aquest tipus és habitual en els equipaments públics més antics, però no en un pavelló que va estrenar-se ara fa dos anys. Al juliol del 2004, la Generalitat va aprovar un decret que estableix les condicions per prevenir la legionel·losi en aquelles instal·lacions que puguen tenir un risc associat a l'aparició de la malaltia, amb mesures com ara fer xarxes d'aigua ben aïllades i evitant els estancaments.

Les condicions que afavoreixen el creixement dels bacteris de la legionel·la són les aigües estancades, però també les temperatures d'aigua entre 20 i 45 graus centígrads. Així, les instal·lacions d'alt risc són les torres de refrigeració i l'aigua calenta sanitària amb acumulador i circuit de retorn. El mitjà de transmissió és sempre per via respiratòria, en inhalar gotes molt menudes d'aigua contaminada que passen directament als pulmons. De fet, a menor mida de la gota, més gran és la seua perillositat. En canvi, la malaltia mai es transmet entre persones, i tampoc hi ha risc de contagi de la legionel·losi per beure aigua contaminada.

El pavelló de Remolins va ser el projecte més emblemàtic del segon mandat de Joan Sabaté (PSC), i va ser inaugurat arran de la fira Expoebre, abans de les eleccions municipals, amb un cost de més de 10,5 milions. Dissenyat per l'arquitecte argentí Mario Corea, el pavelló és un edifici contenidor per organitzar fires, grans esdeveniments, concerts i congressos, i es va dividir en quatre pistes poliesportives per descongestionar el pavelló de Ferreries. De fet, aquesta doble optimització firal i esportiva va fer necessari instal·lar-hi un parquet mòbil. En el cas de l'aigua, quan hi ha diversos partits i esports i tota la gent s'ha de dutxar, la instal·lació no té prou temps per recuperar-se i que l'aigua es torne a escalfar.

El Punt (21-Febrer-2009)

Més informació:
-El pavelló firal de Tortosa no té prou aigua calenta per ser també un poliesportiu

9 comentaris:

  1. És que Sabaté va ser un gestor pèssim. No només va ser un terrible relacions públiques, que es va barallar amb tothom, va ser un gestor molt nefast. Va inaugurar el pavelló de pressa i corrents, i mai no poden sortir bé les coses. Es pensava que tothom el votaria per un pavelló mal fet i amb deficiències, i la gent el va enviar a la banqueta. Un alcalde antipàtic i un gestor espantós.

    ResponElimina
  2. Au, que ja fa quasi 2 anys que el Sr. Sabaté està a l'oposició.

    Potser hauríem de parlar més dels Srs. Bel i Forés, i de les seves obres, encerts i desencerts ...

    Potser caldria "repasar" el PAM ...

    Al Sr. Sabaté ja el vam "castigar" els tortosins. Què farem d'aquí 2 anys ???

    ResponElimina
  3. Com molt bé diu alferza31, el Sr.Sabaté ja va tenir el seu càstig. Vinga, home!! no podem estar donant eternament la culpa al mateix, no? Alguna "cagada" -en perdó- farà el Sr. "Fem-ho bé", no?.
    Si ens posem així, també podríem dir que els carrers de Tortosa, molts dels quals esfaltats quan gobernaven els de CIU, són un fàstic i és responsabilitat seva....
    A més, sembla com si aquest pavelló (un pavelló de TOTS ELS TORTOSINS) fos el punt de mira de cada critica per part de l'actual consistori només pel fet de no haver estat ells qui el van fer.

    ResponElimina
  4. No podem dir que l’Auditori sigui un edifici entregat amb totes les garanties. El propi emplaçament ja de per si “atrevit” (caldria veure permisos de la CHE) provoca “rexinfles” de l’aigua del riu. No serveix com auditori per la seva acústica (es que a lo millor no es va projectar amb aquesta finalitat) encara que una superfície multiusos com aquesta hauria d’estar previst. Com poliesportiu també deficient, i ja no diguem a l’hora de posar-hi grades. Desconec el tema en quan la seva climatització, però el seu volum es desmesurat. La meitat del mateix esta desaprofitat. Quan el jardí del sostre, que havia de suposar una cascada de verd, ja no es fa manteniment perquè resulta car. La infrautilització es mes que evident, i ara les deficiències en l’ instal•lació de l’aigua sanitària qüestionen la despesa que ens ha costat a tots els tortosins. Però enfi; ja tenim Pavelló !!

    ResponElimina
  5. Surto al pas del que potser no me he expressat be. Quan em refereixo a garanties no parlo de garanties constructives, sinó a garanties de polivalència.

    ResponElimina
  6. De veritat que el seu cost em va semblar desproporcionat per les prestacions que està donant. És un gran pavelló inconcret. En el seu moment no es va definir bé per tal de fer-lo polivalent. Avui, 2009, la pregunta de futur és: Què s'ha de fer, i a quin preu, per tindre un espai d'actuacions a dins i a fora; un pavelló deportiu i un recinte firal.
    I sinó és possible algun dels seus usos, que ho diguen clarament i es descarta ja. I el que calgue fer, remodelació o un altre edifici, s'afegeix, junt amb el 3r Pont, a la llista d'extres del Nou Finançament. Que no estamos tan mal!

    ResponElimina
  7. Bé, el Pavelló firal, poliesportiu, sala de ball i altres events que es va fer a Remolins pel givern i la tossuderia del Sr Sabaté és una obra que s'havia d'haver fet a la dècada dels anys 80 del segle passat, que és quan les ciutats de Catalunya s'estaven posant les piles i pujant al tren de la modernitat!!! (Reus, Tarragona, Valls, Girona, Lleida...)
    Mentrestant per aquells anys a Tortosa estàvem despistats en no perdre l'estació, en evitar l'acadèmia militar femenina del Sr Celma. els ràdars militars al Mont Caro que es volien allí instal.lar i en moltes altres coses pròpies d'abans la guerra... i la mare de deu sobre tots.
    Quines notícies!: si el pavelló està mal acabat, doncs s'arregla i acte seguit l'emprenem amb el velòdrom i les piscines de Tortosa... però en tot cas és ara quan hem de veure si Obama Bel (el desitjat) modernitza la ciutat una mica més... de moment només és modern per a aplicar mesures neoliberals en el funcionament de l'Ajuntament i la pela...

    ResponElimina
  8. Em fa gràcia que als comentaris només es parli de Bel i de Sabaté , quan desde la meva modesta opinió el que ens ha de preocupar d'aquesta notícia és els problemes de salut que se'n poden derivar.

    ResponElimina
  9. I què vols, Cinta? que fem ara un simposi/conferència sobre la "legionel.losi i els seus efectes nocius per a la salut humana"??
    Els problemes de salut pública ja apareixen als titulars de la notícia. El "suquet" està en la política ;-)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta