19 d’abril del 2009

Pere Muñoz: «A Flix érem tots novells i calia fer gestos perquè es veiés el canvi»

El flixenc Pere Muñoz, com Joan Manuel Sabanza a Móra la Nova, va ser un dels alcaldes més joves de Catalunya i també de l'Estat espanyol. Com l'alcalde moranovenc, Muñoz també va arribar al govern de Flix amb 24 anys i sense experiència en política municipal. La diferència amb Sabanza –a part que l'alcalde de Móra la Nova va abandonar ERC i que Muñoz ha acabat presentant-se a les eleccions per Esquerra–, és que l'alcalde de Flix no ha governat ininterrompudament des del 1979. De fet, Muñoz va deixar temporalment la política municipal del 1987 al 2003, període durant el qual el socialista Antoni Sabaté va ser l'alcalde de Flix.

L'abril del 1979, Muñoz encapçalava la llista de l'Entesa per Flix, una candidatura d'esquerres que tenia el suport del PSC i del PSUC. L'Entesa per Flix va assolir vuit regidors, molt per davant dels 4 d'UCD i de CiU, que només va aconseguir un regidor. En la seua presa de possessió, Muñoz, que és professor d'història, va parafrasejar un discurs del grec Pèricles sobre la democràcia. «Al nou ajuntament érem tots novells», recorda Muñoz, que també destaca que van haver de fer front a la marxa del secretari municipal al cap d'un any, i també la falta de recursos econòmics. El pressupost del 1979 va ser de 39 milions de pessetes, i les primeres accions de govern van ser canviar els noms dels carrers, catalanitzant-los i recuperant els noms anteriors a la dictadura. «Calia fer gestos perquè la gent visualitzés que s'havia produït un canvi», hi afegeix. Muñoz posa l'exemple de la recuperació de la festa del riu dins de la festa major de Flix. «Era una època amb molta il·lusió i expectació, ja que no sabíem on aniria a parar la democràcia», explica Muñoz. D'altra banda, les seues primeres obres van ser la reforma de la plaça de l'Església, amb la retirada de la Creu als Caiguts; la construcció de la llar de jubilats, i les obres de l'escola bressol, de la biblioteca i d'alguns carrers de Flix que encara s'havien d'urbanitzar.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 19-04-2009 Pàgina 5

Foto: Una fotografia del dia de la primera presa de possessió de l'alcalde de Flix, amb un jove Pere Muñoz de només 24 anys (Bloc de Pere Muñoz)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta