27 de juliol del 2009

Comunicat de la plataforma de la Terra Alta en relació a l'incendi d'Horta de Sant Joan

La Plataforma en Defensa de la Terra Alta vol expressar l'aflicció que sentim per la pèrdua dels joves bombers morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan, així com el nostre condol als seus familiars, amics i companys, la nostra preocupació pels ferits, que esperem de tot cor la seva recuperació. A ells i a tots els seus companys que han treballat, i treballen encara, en l'extinció del foc, els agraïm profundament la tasca i valor que han aportat per apagar el foc en unes condicions tan dures i adverses.
També volem comunicar a totes les autoritats locals, regionals, nacionals i estatals que ens han visitat,
1-Que l'incendi als Ports ens ha fet veure, una vegada més, la importància de mesures de prevenció al bosc i dels perills de l'abandó del món rural.
El foc ens ha posat de relleu la necessitat d'un món rural viu i actiu. On la gent que treballa la terra i li dóna vida, pugui continuar conservant el paisatge que tantes generacions de pagesos ens han llegat, amb el valor afegit d'estar prenent cura i protegint els boscos, i disminuint els factors de perill d'incendis.
El foc ens ha recordat la beneficiosa labor que fan els ramats de bestiar que pasturen, que netegen el sotabosc, que transporten llavors, fertilitzen el bosc i recuperen sendes perdudes.
És necessaria una política forestal que posi en valor els nostres boscos i n'asseguri una explotació rendible i sostenible.
És imprescindible recuperar la dignitat de l'ofici de pagès i de pastor, per a què puguin viure del seu ofici, sense necessitat d'ajudes ni subvencions.
Caldria recuperar la interacció del sector primari amb el seu entorn i fomentar relacions de col·laboració amb la terra, ella ens dóna fruits i recursos i nosaltres l'ajudem en aquest procés de vida.
Potenciar el comerç de productes locals i regular un mercat que deixa la pagesia en mans de les grans distribuïdores, ajudaria a revaloritzar la feina de pagès i els seus productes i la seva important tasca de manteniment del medi natural
2-Que, desgraciadament, aquest foc ha demostrat la urgent necessitat d'un Parc Natural fort, amb capacitat de gestió, competències i pressupost. Un Parc Natural dels Ports amb capacitat per emprendre accions i inicatives per resguardar els seus valors naturals de les seves amenaces: Els focs i la massificació turística en indrets claus com lo Ventador, les Olles, els Estrets, el Toll del Vidre o la Franqueta.
Cal treballar des d'ara mateix per la ràpida recuperació de la riquesa mediambiental d'aquests espais, evitar-ne l'erosió i ajudar a la recuperació del bosc mediterrani original, intensament modificat per la sobreexplotació i carboneig soferts al segle passat.
3-Que bona part de l'incendi ha afectat terrenys que d'una manera incomprensible van quedar fora del Parc Natural. La Vall del Canaleta, junt amb Santa Bàrbara, la Serra de Buscarrons, la Serra de Pàndols i la serra de Cavalls constitueixen un corredor biològic importantíssim que connecta, a través del massís del Port, el Sitema Ibèric amb les serralades catalanes de l'altre costat de l'Ebre. Tots aquests espais, que ja van veure un projecte de Parc Natural de la Generalitat republicana, són de vital importància per a la biodiversitat de les nostres terres i de tot Catgalunya.
És per això que demanem:
1-La dignificació de l'ofici de pagès i de pastor.
2-El foment de la ramaderia extensiva.
3-El foment d'una agricultura sense químics ni tòxics.
4-La realització de polítiques actives de prevenció de focs, amb la neteja dels boscos, la creació de tallafocs i la recuperació d'erms estratègics.
5-La creació d'un Parc Natural dels Ports potent, coordinat amb l'Aragó i el País Valencià, amb autonomia, competències i pressupost.
6-La incorporació immediata de tota la vall del Canaleta, Santa Bàrbara i les serres de Buscarrons, Pàndols i Cavalls al Parc Natural dels Ports.


32 comentaris:

  1. Avui he escoltat per “Catalunya Radio” les declaracions del Conseller Saura qualificant “d’impecable” l’actuació dels bombers en les tasques d’extinció del foc d’Horta.
    Una cosa es que no es qüestioni la professionalitat i la dedicació abnegada dels bombers, i un altra molt diferent que es qualifiqui d’impecable una actuació amb un cost de cinc vides humanes.
    Quin cost amb vides hauria de tenir pel senyor Saura una actuació per qualificar-la de defectuosa ?
    Quan un enginyer o arquitecte posa en construcció el seu projecte també hi han hagut casos en que l’obra en curs s’ha desplomat atrapant sota les runes als operaris i també causant morts.
    Es suposa que l’enginyer o arquitecte del exemple te capacitat i competència que ve donada per una titulació, i per suposat els operaris que intervenen, obligats en tot moment a les normes de seguretat, també. Podem parlar en aquest cas d’una actuació impecable ?
    L’arquitecte del exemple també podria incorre en delicte penal, si es demostressin indicis de negligència , fins i tot podrien inhabilitar-lo professionalment.
    No es pot justificar davant d’un jutge ; com va expressar el Sr. Daniel Pi (ICV) que es tracta d’un cas “fruit de la mala sort”. Un jutge vol proves, i un fiscal ha de buscar-les.
    Per la meva sorpresa, i escoltant “Catalunya Radio” acabo de d’escoltar que els Mossos d’Esquadra seran els encarregats de la investigació del fets i de la aportació de les proves pertinents..(!)
    Senyor Saura, i encara vol repetir en la propera legislatura com Conseller d’Interior...?

    ResponElimina
  2. Mira si el conseller no es del teu gust ho dius i llestos, peró el que no es pot fer confondre i embolicar la troca.
    Un arquitecte fa una constucció amb tots els projectes d'acord amb la normativa, peró un dia a Tortosa que no esta en un lloc amb perill evident de terratremols, sén produeix un, l'hem de fotre a la presó? l'hem de lapidar?o millor com el coseller d'habitatge es d'ICV també el lapidem!!! doncs company aixó es que desgraciadament va pasar-los als bombers expers d'Horta, que per cert, fins hi tot es va posar en questió la seva profesionalitat i experiencia.
    La gestió de l'incendi va ser correcta, QUALSEVOL PERSONA QUE CONEIX UN POC EL TERRENY SAP QUE LA FEINA ERA DIFICIL SOBRETOT PER L'OROGRAFIA DEL TERRENY.
    No es pot fer politica de tot i repeteixo si no es del teu gust Saura ho dius i punt.
    I sobre tot vull donar les gracies al Cos de Bombers de la Generalitat per fer que aquest incendi no hagi estat una verdedera catastrofe, encara que per ells si ha estat molt dur.

    ResponElimina
  3. Es una verdadera llastima que Gustau no s'hagi fet ressó de les declacions del sr Carbó d'Horta que per mi es la persona que ha tractat el tema des del poble amb més seny i menos politiqueo del barato.
    Sempre ja gent que demostra seny i sobre tot tenir criteri propi, sense deixar-se portar per les consignes que com diuent els gallegs "haberlas haylas" fins hi tot han estat portada de diaris de tirada nacional.

    ResponElimina
  4. Tortosa a lo millor no estarà catalogada com zona de risc sísmic, però es evident que els ports SI que tenen un mes que evident risc d’incendi. No es tracta de simpaties o antipaties vers determinat conseller , sinó mes aviat d’una incompetència contrastada.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Per cert , no et sembla prou catàstrofe la pèrdua de vides..?

    ResponElimina
  7. Quina serà la propera pífia del conseller Saura...? Es dirà Nissan ?

    ResponElimina
  8. L'alcalde de Prat de compte encara espera els hidroavions que la Chacon li va prometere em penso...

    ResponElimina
  9. Sense entrar en dona ni treure raons.
    L'alcalde D'Horta de Sant Joan, Sr. Ferras quan el lamentable incendi va fer unes declaracions potser una mica agosarades i sense encomanar-se a ningú, suposo que de bona fe. O no?.
    L'altre dia despres de la compareixença del Sr. Saura al Parlament, el Sr. Alcalde, que estava present, en acabar, li van preguntar a la radio sobre les explicacions del conseller en particular i tot el que allí s'havia dit en general; ell va contestar que no podia dir res, que havia d'analitzar-ho en fred per a poder fer una valoració. Molt be, però no puc deixar de sospitar que el que volia era parlar abans amb els caps del partit, sobre tot el local, per a no posar la pota.

    ResponElimina
  10. Si, si, estava molt preocupat el sr. alcalde de Prat de Compte peró ho disimulava molt be a l'inaguració de la Festa del Renaixement a Tortosa.
    El seu poble amenaçat per les flames i ell fent el paripe amb el seu jefe, anda ya menos lobos.

    ResponElimina
  11. I la dotació compromesa per Defensa va esta present a Horta amb una dotació de més de cent efectius.
    No feu més demagogia per favor.

    ResponElimina
  12. Pere; una cosa es que ens informis de que la dotació de Defensa estava present; i jo m’ho crec. Però un altra cosa es voler justificar la incompetència del primer responsable polític, que es al cap i a la fi qui haurà de donar comptes, i que a sobre encara s’atreveix a fer, desprès del que ha passat, declaracions xulesques i molt poc oportunes sobre la seva voluntat de repetir com conseller d’Interior.
    Una persona normal, desprès del que ha passat acotxaria el cap...Ell encara treu pit...

    ResponElimina
  13. “Trobarem a faltar el teu somriure, Xoan.
    Diu que ens deixes, te’n vas lluny d’aquí, Xoan.
    Però el record, de les teves polítiques, Xoan,
    no l’esborra la pols del camí, Xoan.
    El teu front du escrites frikades, que ens han provocat moltes suors i treballs
    i el vestit amarat de rosada ha quedat tot desfet i trencat.
    Quan arribis a tirar de la cadena, mira el riu i la vall que has deixat,
    veuràs que tot plegat fot molta pena,
    i que potser ho solucionarà el teu comiat”.

    ResponElimina
  14. Iu Forn.

    Signat:
    Teddy Bautista ( SGAE )

    ResponElimina
  15. Les formes de vegades son accessòries, sobre tot quan expressen de forma proverbial una idea compartida, encara que sigui entre cometes...

    ResponElimina
  16. El jutjat de Gandesa ha inventariat noves proves que estaven ocultes sota terra, aparentment de forma intencionada, i que han trobat els familiars d’un dels bombers morts.

    ResponElimina
  17. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  18. Havent passat ja un temps mes que prudencial des del incendi de Horta de Sant Joan, i desprès de totes les declaracions que s’han fet pel trist resultat, n’ he trobat a faltar una en especial, i aquesta es la del nostre Delegat Territorial Senyor Lluis Salvadó.
    Puc estar equivocat, però he anat per buscadors de premsa i no he trobat cap aportació que pugui aclarir les circumstàncies i seqüència del fets. Nomes he trobat un comentari en que diu que les famílies dels bombers morts estan destroçades. He entrat el fins i tot al seu blog, i res mes...

    ResponElimina
  19. ........S I L E N C I.......

    ResponElimina
  20. La teva estima per Salvador nomes es comparable amb la que tens per Saura.
    Perquè serà?. Velles cuites?

    ResponElimina
  21. ...I la meva commoció pels fets es comparable al teu conformisme...

    ResponElimina
  22. Si es així, permetem que et digue que la teva commoció es poca.
    Que no quede res ( mai ) per esclarir, ara, pals de cec, prejudicis i instrumentalitzacions polítiques per treure redits electorals, i més amb morts al davant, sinó n'hi han millor.

    ResponElimina
  23. Ara a la incompetència li diuen “instrumentalització” ? Llegeix mes i podràs comprovar que fins i tot tu podries fer-ho millor...

    ResponElimina
  24. Si si, instrumentalització des de La Vangardia a Mc Calan passant per Ebrediputats i Solidarnosc. Uns tirant la pedra i els altres amagant la ma i fent "campanyeta".
    A mi m'agradaria saber, exactament, quina es l'acusació?.
    Tots sabem que a banda de les responsabilitats jurídiques, hi han ( o haurien d'haver ) les polítiques, però suposo que no es pecar de conformisme si penso que amb la pèrdua de cinc persones poca cosa tenen a veure Montilla, Saura, Boada o Salvador. A no ser que el que s'esta dient es que no va arribar algun helicòpter per al rescat dels bombers morts per ordre política expressa, que es demanes i que no n'hi havia, que es va obligar a una determinada acció ( determinant pel fatal desenllaç ), que se'ls obligues a actuar sense la reglamentaria protecció etc.. Cal pensar, per sentit comú que, si va hi haure alguna ordre imprudent, error o negligència amb l'actuació professional deu ser per ordre dels corresponent comandaments dels propis bombers. O no?. Pos que ho diguen els que acusen, sinó es així.
    Una de les acusacions que mes es sent es que "tot el poble" sap que va haure relaxació i que les dotacions es retiraven aquella tarda que de sobte es va girar el vent de garbí. Donant aquest fet com a real, qui va donar l'ordre de la retirada, els polítics o els caps professionals?; i si van ser els polítics, no va ser amb l'assessorament dels tècnics?.
    Si això no fos així, llavors si que les dimissions i imputacions haurien de ser fulminants i automàtiques.

    Com que, si continuem amb el diàleg, al final haure d'acabar dient que no soc d'Iniciativa, no cal fer-ho mes llarg, ja t'ho dic ara.

    ResponElimina
  25. Determinats fets recents; (no tan sols l’incendi d’Horta), estan creant, conjuntament amb la crisi que s’està vivint un estat d’excepcionalitat que no tothom es capaç de gestionar adequadament. A mes a mes la crispació generalitzada de segrest fins i tot ideològic, la nul•la transparència dels qui ens governen i les necessitats de les famílies derivades del atur, cada cop es fa mes evident i perillosa. Un govern ha de governar per tothom, pels que son de la seva “corda” i pels que no ho son...Un govern ha de emetre confiança i no sempre recels. Un govern ha de rentar la roba bruta a casa, i no esbombar-la públicament. Un govern ha de saber en qui delega responsabilitats deixant de banda carnets. Un govern ha de saber que quan parla en públic no parla amb deficients mentals. Un govern ha de prioritzar tasques didàctiques i no per norma sempre punitives i recaptatòries. Un govern ha de saber que no es perpetuarà en el temps. Un govern ha d’escoltar. Un govern no ha de tirar els recursos amb “burrades”,informes inútils, ni en endollar mes gent a l’Administració. Un govern ha de conèixer millor el territori i la gent que governa. Un govern no hauria de ésser una Diputació (la de Barcelona es clar). Un govern en definitiva, amb el que, excepte honroses excepcions, malauradament no em sento identificat.
    Tu creus que m’he he de fer antisistema?

    ResponElimina
  26. No cal, nomes en que siguis antitripartit en tens prou, de moment.

    ResponElimina
  27. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  28. No has entès res, dons en cap moment he parlat de partits, sinó de govern . Així ens va...

    ResponElimina
  29. En canvi tu ho entens tot, tot excepte que el govern, a Catalunya, es conegut com el del tripartit.

    ResponElimina
  30. Dons mira, jo pensava que s’autodenominaba d’Entesa...! Aprofitant l’avinentesa i ja perdonaràs la meva ignorància, però acabo de llegir una expressió un xic malsonant que no entenc ben bé el seu profund significat...
    La frase en qüestió es “no estic aquí per sacsar els ous a......”
    No cal dir que aquesta frase segon en boca de qui la poses ha de ésser “frapant” o “flipant”.
    Agraeixo d’antuvi totes les vostres aportacions, i de la cucafera en particular.

    ResponElimina
  31. No voldria fer-ho mes llarg.

    Efectivament l'has clavat, així es, "s'autodenomina" Entesa....però aquí, tothom, especialment els que volen destacar la presumpta falta d'unitat, la condició tricèfala, els desprestigi en suma, li diuen tripartit.

    Quan a lo dels ous, no se quina vinentessa vols aprofitar, si la d'escriure un comentari o que em respons a mi, perquè jo no se de que va això.

    ResponElimina
  32. Dons deixem-ho, perquè ja veig que no saps qui va pronunciar aquesta frase, ni en quines circumstàncies...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta