30 de juliol del 2009

El cartell de la Cinta 2009 recorda l'anunci d'un cicle de cinema a la fresca de L'illa Diagonal

Un lector habitual del bloc ens ha avisat de la semblança existent entre el cartell d'enguany a les festes de la Cinta de Tortosa i aquest cartell que anuncia un cicle de cinema a la fresca que han organitzat a L'illa Diagonal de Barcelona. L'Ajuntament tortosí ha presentat aquesta setmana el cartell oficial de les festes de la Cinta 2009, obra de l'artista tortosina Pilar Lanau. El cartell consisteix en una fotografia amb sabates esteses sobre un filferro, tot projectant la seva ombra sobre un fons neutre. Per la seua banda, el cartell del cicle de cinema sobre viatges de L'illa Diagonal, que es pot veure aquest mes de juliol en molts carrers de Barcelona, també mostra un parell de sabatilles penjades d'un filferro o d'un cable de la llum. El fet de penjar sabates als carrers és una tendència urbana, amb una certa voluntat artística quan s'autodenomina "shoefiti" (joc de paraules en anglès que combina els mots "sabata" i "grafit"), que fa anys que es pot veure en moltes ciutats. Però també té algunes connotacions negatives, com ja hem comentat en l'anterior entrada d'aquest bloc. En aquest sentit, és curiós que les persones que han dissenyat els cartells hagen triat el mateix motiu, el que sens dubte demostra que el "shoefiti" està de moda. No voldríem parlar de plagi, ja que de vegades hi ha artistes que arriben al mateix lloc per diferents camins, fins i tot simultàniament. Però cal dir que el cartell de les festes de la Cinta 2009 ja no sembla tan innovador ni trencador com ens havien venut, tenint en compte que el cicle de cinema de L'illa Diagonal va començar el 9 de juliol i s'acabarà el 6 d'agost, un mes abans que les nostres festes de la Cinta.

8 comentaris:

  1. Que no sigue un reclam per fer el mateix que al Bush, tirar-li les sabates.
    Així tan guapetes, penjadetes, no se.
    A qui li tiraríem al cap?
    ....
    I a mi que el cartell em recorda ma mare quan estenia la rentadora de wambes!

    ResponElimina
  2. Això de penjar les sabates té un significat per al barri on estàn penjades, diguem, no gaire "bonic".
    El cartell és paupèrrim.

    ResponElimina
  3. En Disseny Gràfic tot està fet ja, és impossible que el teu motiu no s'assemble al d'algú encara que sigue de l'altre hemisferi.

    El que compta en aquests casos és l'estima que li dónes per al teu poble, que l'autora ja ha declarat per tractar-se d'una fita personal arribar a fer algun dia el cartell de festes

    ResponElimina
  4. Joan, no tinc res en contra del cartell ni en contra de la autora, però em sembla un argument pobre això que en Disseny està tot fet.

    ResponElimina
  5. El cartell del Renaixement tampoc era un prodigi d'originalitat, i ningú el va criticar. Per què tanta mani al de la Cinta ?

    Jo no diria que és impossible ser original, però en qualsevol àmbit artístic (cinema, literatura etc.) és molt complicat trobar idees noves, no són infinites i a la llarga s'acabaran.

    ResponElimina
  6. Lluis, hi ha coses k forman part del caràctre RECOCO de Tortosa. Tot el k surt del normal i no passa x desapercebut se critíca.

    Així estem, enclotats.

    Ara ja me podeu akutxillar!!!! ajajajajaj

    ResponElimina
  7. Sense entrar en si m'agrada poc, molt o no gens el cartell de marres ( jo nomes he opinat sobre l'oportunitat i conveniència donades les seves connotacions), però si voldria dir que els que el defensen ho fan com si es tractes del paradigma de la "modernor", de la cultura undergroud o de la més espaterrant innovació. Que no home, que no, que nomes es un filferro d'on pengen unes espardenyes i sabates que, per mes inri, no es el primer cop que es veu en un cartell.
    També, contràriament al que per aquí s'ha dit, trobaria normal que per part de l'Arxiconfraria de la Cinta no hi diguessin res de res, no tendria cap sentit. En el cas del 2004, cal reconèixer que, tot i que jo no hi estava d'acord, tenien motius per opinar atès el joc de paraules a que es prestava la Cinta/cassette i la Cinta/Patrona. En el cas d'ara, a la Cinta no se li fa cap al·lusió.

    ResponElimina
  8. A veure, a veure.... Sabates, Sabaté, Zapatero.... uhmmm
    No hi haurà algún missatge *psoebliminal??...uhmmm

    *subliminal

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta