14 de juliol del 2009

«Estem millorant Tortosa»

L'Ajuntament cobreix les obres amb lones informatives, quatre mesos després que el govern descartés una proposta d'Amics dels Castells i del Nucli Antic per «falta de patrocinadors»

Una nova plaga s'ha escampat pels carrers de Tortosa, ara que ha tornat a fer calor. I no són els escarabats ni la mosca negra, sinó una sèrie de lones informatives que l'Ajuntament està instal·lant a les obres que fan als carrers de la ciutat. A les lones es llegeixen les frases «Estem millorant Tortosa» i «Disculpeu les molèsties», i ja n'hem pogut veure les primeres a les obres de reforma integral del carrer Bisbe Aznar, que van començar la setmana passada, a principi de juliol, i també a la rehabilitació de l'antic mercat de Ferreries, unes obres que van començar al febrer. Per tant, l'Ajuntament està cobrint amb tendals les actuacions que acaben de començar, però també les que fa mesos que s'estan fent. Fins i tot es poden trobar lones als llocs més inversemblants. El cas més cridaner potser és el de les tres lones que cobreixen les tanques d'un contenidor de runes a la plaça Ramon Cabrera, i que pertany a la rehabilitació de l'antiga comissaria, on s'han d'instal·lar les noves dependències municipals de Serveis Socials. Tres lones amb el lema «Estem millorant Tortosa» per embolicar un contenidor ple de runa és un excés superflu.

Però més enllà d'aquesta anècdota, el que cal tenir en compte és que l'Ajuntament s'ha limitat a escoltar una proposta que arriba des de la societat civil. L'alcalde, el convergent Ferran Bel, ja va garantir que el seu seria un govern que sabria escoltar la gent, els ciutadans. Però molts ens vam creure que havia descartat la proposta que a finals de març va llançar l'entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa. Quatre mesos després, veiem que no ha estat així. En concret, Amics dels Castells va instar l'Ajuntament i la Generalitat a millorar la senyalització turística, així com la protecció de les obres del pla integral del nucli antic (Pincat). El president de l'entitat, Jordi Jordan, va afegir-hi que la manera com s'estaven fent les obres al nucli històric demostrava quina havia estat la sensibilitat que s'ha tingut pel patrimoni i el turisme a Tortosa. «Els turistes es troben al mig de les obres, quan vénen a veure el patrimoni, sense que ningú els expliqui quines obres s'estan fent», va lamentar Jordan, que també va reclamar a les administracions «més sensibilitat» per als veïns del nucli antic, que durant anys han patit l'estat de degradació dels barris, i ara també les molèsties de les obres. «No demanem res de l'altre món, sinó que se senyalitzi degudament el patrimoni, que es posin tanques als perímetres de les zones en rehabilitació, i que es tapin les obres amb lones explicatives, com es fa en molts llocs», va afegir-hi.

Quatre dies després, Bel va dir que entenia les bones intencions de la reclamació d'Amics dels Castells, però va descartar-la pel cost de l'operació i per la «falta de patrocinadors» que ajudessin a finançar les lones. Tothom va entendre que si l'Ajuntament tenia uns diners per fer unes obres, no podia destinar-ne una part a cobrir-les amb tendals, ja que els euros s'han de gastar en allò que s'han de gastar. De fet, es va donar per bona la resposta de Bel a la demanda d'Amics dels Castells, afirmant que l'Ajuntament senyalitzaria els espais del nucli històric de manera permanent. Per això ha sorprès que, quatre mesos després d'aquelles paraules, el consistori haja començat a instal·lar tendals embolcallant les diferents obres. És cert que fa més modern i dóna una imatge més de capital, i més ara que milers de turistes visitaran Tortosa i el seu nucli històric amb motiu de la Festa del Renaixement. Però potser algú hauria d'explicar quin ha estat el motiu d'aquest canvi de criteri sobtat, i quant costarà aquesta operació de cosmètica urbanística als veïns.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 14-07-2009 Pàgina 40

14 comentaris:

  1. Arriben més diners de Zapaterooooo, a gastaaaaa i a penjar-se medalles que no ens toquen, que aixó ho fem de conyaaaa i més si la factura la paga un altre.
    Com te que anar be Tortosa, amb aquesta colla.
    Avui podem cantar a les dotze de la nit el "pobre de mi". Es una idea.

    ResponElimina
  2. Que te a veure el pla ZP en això???
    Les lones es posen a obres que està fent l'ajuntament o el PINCAT.
    Apart aquests tipus de lones es posem a la majoria de poblacions i governades per tots els partits!!!

    ResponElimina
  3. Estes lones les paguen i col·loquen les constructores que fan cada obra.
    Ho sé de bona tinta ;)

    Així que és cost 0 per a l'Ajuntament.

    ResponElimina
  4. Pereeeeeeeeeee que no t'enteresssssssss!!. Uy mira! rima i tot...

    ResponElimina
  5. que ZP no t'ha pagat les vacances encara Pere ?

    ResponElimina
  6. termi, no t'equivoques, que les paguen les constructores, no vol dir necessàriament que representi cost 0 per a l'Ajuntament.
    Ja les cobrarem....

    ResponElimina
  7. què us passa a tots, i a tu Gustau?
    és molt més agradable veure una lona que un contenidor. Segur que després del renaixement haguésses fet una noticia sobre lo feo que fan les obres durant les festes. Quan hi han copntenidors de runa perque ni han i quan no n'hi han perquè no n'hi han.
    Gustau se't veu lo llautó.

    ResponElimina
  8. i si continuem en la cadena de qui-paga, cucafera, l'ajuntament no pagarà res al final pq ho acabarem pagant natros :)

    ResponElimina
  9. "Els diners de Zapatero"? Em fan gràcia tots aquest que reclamen el diner públic com si fos "gratuït". Encara no se n'han enterat que, al cap de la correguda, qui paga sempre és el poble. En fi....
    Això és igual que aquell tio que vaig veure l'altre dia a una notícia de la TV que es queixava que les obres del seu poble no es feien amb la pedra que ell fabricava (que per cert, era moltíssim més cara que la que s'utilitzava, importada de la Xina). Què bonic!! gastarem més per a que el "senyorito" tingui feina. Si no ets competitiu, plega!!
    Uff, m'he quedat bé, tú.

    ResponElimina
  10. ....I si no ets competitiu perquè els altres exploten el personal fent-los fer jornades de 20 hores amb sous de misèria, es igual....fes tu el mateix. Es això I au?. Lo teu alguna vegada ( dic alguna ? ) es de jutjat de guàrdia.

    ResponElimina
  11. Ximo, el que tú em contes són "figues d'un altre paner". Si hi ha algú que explota a algú altre, que ho denunciï i, si no pot, o no el deixen, doncs que faci el que hagi de fer.
    A mi, personalment, si un producte és més barat que un altre no em paro a pensar el "perquè" d'aquesta diferència. Simplement compraré el més barat per a la meva butxaca.
    O és que tú no fas el mateix, Ximo? No has anat a comprar mai a una botiga dels "xinos"?? Vinga, home, evitem la demagògia, si us plau!!

    ResponElimina
  12. Ah! i a més no em sembla correcte que jutgis a algú sense haver-te documentat prèviament...
    Que saps d'avantmà que aquesta pedra importada de la Xina és resultat d'una sobrexplotació barroera per part d'una empresa amb els seus treballadors?
    Carai!! quina sabiesa!!

    ResponElimina
  13. Potser no te n'has donat compte, però quan dius sobreexplotació, estas donat per fet que si hi ha explotació sense "sobre", ja es el que toca?. El subconscient ens juga males passades a tots.
    I clar, als de la pedra de la Xina, en principi, em sembla que no els conec, però el que he dit era en condicional, tot i que l'explotació de persones xineses la veiem aquí mateix amb "redades" que fan sovint. Imagina't allà.

    ResponElimina
  14. Ximo, no em convences.... ho sento.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta