3 d’octubre del 2009

Ferran Bel: «La puja de l'IVA també encarirà la recollida de la brossa, les inversions municipals i l'enllumenat públic»


«En una situació tan complicada com la que travessem els ajuntaments, és intolerable que el govern de l'Estat ens demani més sacrificis i es plantegi reduir les seues aportacions als pressupostos municipals», afirma l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU). En la mateixa línia, Bel, que també és president de la comissió d'hisendes locals de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), assenyala que els «globus sonda» llançats per la ministra d'Economia han creat un «enorme malestar» al món local. També en els ajuntaments governats pels socialistes. «Estem segurs que els alcaldes de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) no ho permetran, i que faran que el govern de l'Estat faci marxa enrere», conclou l'alcalde tortosí. Bel també recorda que els ajuntaments ja fa mesos que noten directament els efectes de la crisi, tant per la disminució d'ingressos com per l'increment de la despesa social que han d'afrontar. «La realitat municipal de l'Estat va més enllà dels ajuntaments de Madrid, Barcelona o València», adverteix l'alcalde de Tortosa. «Hi ha molts ajuntaments mitjans i petits que ja no tenen més capacitat de sacrifici», insisteix Bel abans de convidar la ministra a analitzar la situació financera dels 52 ajuntaments de les Terres de l'Ebre. «A veure si després s'atreveix a mantenir les seues paraules», etziba Bel.

D'altra banda, l'alcalde de Tortosa ha volgut assenyalar que els ajuntaments també sortiran greument perjudicats per la pujada d'un 2% de l'IVA amb què el govern de l'Estat pretenia gravar les rendes més altes. «L'IVA afecta tothom igual, i això ho sap qualsevol estudiant de primer curs d'hisenda pública», diu Bel, que és postgraduat en economia i gestió de la hisenda local i autonòmica, i professor associat de la URV. «Si parlem de rendes, a qui menys afectarà la pujada de l'IVA és a les rendes més altes», puntualitza. Però Bel també posa sobre la taula que actualment els ajuntaments són consumidors finals, i per tant també han de suportar l'IVA en les seues compres i inversions. Segons l'alcalde de Tortosa, amb l'increment de l'IVA s'encarirà la despesa corrent dels ajuntaments, és a dir, tot allò que gasten els municipis per garantir el seu funcionament. I en tant que els ajuntaments també són considerats consumidors finals, amb la pujada de l'IVA també pujarà la factura municipal per la prestació de serveis públics com ara la neteja viària, la recollida de la brossa i l'enllumenat públic, que acabaran costant un 1 o un 2% més. «A més, totes les inversions que farem a partir d'ara ens resultaran també més cares, ja que tindran un sobrecost del 2% per la pujada de l'IVA», adverteix Bel, que recorda que amb la mesura aprovada pel govern del PSOE també s'apujaran les obres finançades amb el fons estatal d'inversió local (FEIL). Bel espera alguna reacció des de la Generalitat i «una nova rectificació» de Rodríguez Zapatero.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 03-10-2009 Pàgina 3

+Més informació a El Punt:
-Lluís Miquel Pérez, alcalde de Reus: «La crisi financera ja ha arribat als ajuntaments»

28 comentaris:

  1. Es sorprenent com un economista parli de pujades d'un 1 o 2 % dels preus com a conseqüència de que l'Iva reduït puge de 7 a 8 i el general del 16 al 18; un i dos punts respectivament no vol dir percentualment. Una altra cosa es que ell valori que hi haurà un efecte cascada i la pujada finalment serà aquesta, però això es opinable, i no crec que sigui això el que volia dir.
    Per cert, amb això no estic dient que estic d'acord amb la pujada, de fet no ho estic massa.

    ResponElimina
  2. Ningú esta d’acord amb l’encariment que suposarà la pujada de l’IVA; suposo que el Govern Central tampoc, encara que el pànic els hagi fet reaccionar en aquest sentit. Un “meravellós” sistema de Finançament (segons les manifestacions del Tripartit) s’acabarà reconeixent com un mal sistema on els ajuntaments catalans pagaran els plats trencats d’una política d’autocomplaença.
    El recorregut per llei dels impostos directes, segon el casos, es molt curt, i el que prima es treure a ballar les taxes. Ajuntaments con el de Madrid han ressuscitat la taxa de recollida de escombraries, quan teòricament estava inclosa en l’IBI, amb la corresponent protesta de les federacions de veïns.
    Ara ens toca a nosaltres...No tant sols als ajuntament s veurem com pugen les despeses, fins i tot els mateixos serveis que la Generalitat ens presta: Educació , Sanitat, etc, etc veuran incrementades les seves partides en una mena de efecte “bumerang” que engreixarà encara mes el dèficit. A pesar de les recomanacions fetes de tots els sectors de la economia catalana, fins i tot del propi Conseller Castells, ZP se ha “empecinado” en portar a terme una política “social” que podríem qualificar d’aparador, dons els recursos son escassos i en conseqüència mai podran arribar a absorbir tota la demanda social. La llei de la dependència es un exemple flagrant.
    La inconsciència o manca de realisme fins i tot els ha portat a voler ésser candidats dels Jocs Olímpics 2006...Una bestiesa que no podem ara per ara permetre’ns....
    Fa uns mesos comentava el paper protagonista que tindrien aviat les taxes i que els ajuntament les traurien a ballar. La musica ja ha començat ....

    ResponElimina
  3. I encara com no diu "i les xuxes dels nens".
    Una cosa és que s'apujent i l'altra és pujar els preus amb l'excusa que s'ha pujat l'IVA. L'any 1986, quan Espanya va entrar a la UE (llavors Mercat Comú Europeu) sé d'una carnisseria que va pujar el preu de les baldanes un 33 % culpant la pujada al l'IVA que, en aquest cas era del 6%.
    En els darrers anys la brossa ha sofert un increment "bestial", al menys a la comarca del Montsià, degut, segons en diuent, a les inversions que s'han fet en camions per a poder fer el reciclatge.

    ResponElimina
  4. Miri jo penso que aquest senyor pot sanejar molt l'Ajuntament amb una mesura facil i directa, pot abaixar-se el sou i
    el de tots els regidors amb dedicació exclusiva,
    els de tots el carregs de confiança
    Tenen assignats uns sous astronomics que cap baixa de 60.000€ any, i sense tenir cap llistat del personal podem estar parlant d'uns 12-14 sous d'aquesta embergadura.
    Facil retallant tenim uns 300.000€ alliberats per poder pagar altres coses.
    Tindria que fer una revisió real dels sous que es van auto-asignar per que l'epoca es molt diferent, jo vaig criticar-ho en aquell moment peró es que ara es d'escandol superlatiu.
    Peró aquests molt em temo que no faran més que aixó queixar-se de que no ells hi arriben diners de Madrid, Barcelona peró al final de mes, figues a la gorra be a la butxaca.
    I com ja vaig dir el Govern Zapatero donar als ajuntaments moratories per pagar els seus deutes i projecta un nou pla que aquest cop podran pagar despesa corrent i projectes de noves tecnologies etc.

    ResponElimina
  5. Tot aixó mentre la font vagi rajant, clar.

    ResponElimina
  6. Pere; quan la teva nomina es retarda, que penses ?
    Suposo que deus pensar que la font de la que parles esta sota mínims oi ?
    Seu , espera , i observa....

    ResponElimina
  7. Si Pere i també ha portat a Espanya a tindre una taxa d'atur del 18'9% l'agost passat, i espera't, que segons el FMI per a fi d'any s'espera una taxa del 20'2% d'atur, el doble que la mitjana europea i parlem de nivells que es mantindrien fins el 2.012. No s'acaba aquí la cosa, ja que l'economia espanyola es contraurà en un 3'9%.

    Ara, a més a més, la pujadeta de l’IVA que ens demostra un cop més la ineficàcia i la intel•ligència de Zetaparo i la seva banda.

    Va vos deixo un acudit:

    ¿En que se diferencia Zapatero de una pila?
    -En que las pilas tienen un lado positivo

    ResponElimina
  8. Les titulacions d'economiste s'hauran de revisar.
    El govern de Marià Curto en quatre anys va portar a una intervenció del tribunal de comptes de la Generaliat de Catalunya a l'any 1999 (ciu governava a la Generalitat).
    Aquest senyor que fa d'alcalde, en dos anys ha portat a una situació de fallida al nostre ajuntament, si no para la situació en que Marià Curto va deixar el consistori quedarà en ridicul, al costat d'aquest senyor.
    Recordar-vos que Fecsa esta reclamant pagaments endarrerits de fa 18 mesos, que els proveeidors estan cobrant a garirebé 1 any, ja passa dels onze mesos.

    Això si, vaig veure fa dos o tres ples que a una pregunta de a quan de temps pagaven als proveïdors per part de l'oposició, contestava amb tot el cinisme del mon que ells intentaven pagar a tres mesos.

    Clar que una cosa es intentar pagar a 3 mesos i l'altra pagar a 1 any.

    ResponElimina
  9. Em moments de crisi no és recomanable pujar els impostos segons els llibres d'economia, però es que el senyor ZP ha fet polítiques econòmiques molt mediocres que no han estimulat la demanada. Com hem de comprar, gastar, quan no tenim cap sou?

    A Tortosa, com molts ajuntaments tenen un gran dèficit i dir que tot és culpa del govern actual i de l'altre de ciu, obviant 8 anys de govern socialista, és de ser demagog.

    ResponElimina
  10. Calma, calmaaaaaaa....!!! Quan les butxaques estan buides, ho estan per tots. Ara ja no son hores de anar donant-se la culpa, que si un ha fet un mausoleu, i l’altre no podrà fer no se que..Aquí tots i tothom ha estat autor i víctima alhora...Agafeu aire que la cosa va per llarg...

    ResponElimina
  11. Felix Rodriguez i Fandos, no és ser demagog, quan vulguis et passes per la seu del PSC a Tortosa, i demanes de parlar amb el grup municipal i si tu vol ells et podran donar una lliço d'economia que dubto molt que l'actual alcalde, et pugui donar.

    Un exemple, en l'anterior mandat, la tresorera municipal, que per desgracia ja no hi es i era molt bona, no pagava a 60 dies, pel fet de que la burocracia de l'ajuntament ho impedeix, i per aquesta raó pagava entre 75 i 90 dies.
    El govern actual paga a més d'onze mesos, apropan-se a l'any.

    Com a exemple de mala gestió de l'actual consistori, per pagar les nòmines esta tenint dificultats, i ha de demanar avançaments a institucions superiors.

    Un altre exemple, el nivell d'endeutament per habitant de l'ajuntament de Tortosa i empreses colaterals (al final la butxaca dels tortosins), ES LA TERCER MÉS ENDEUTAT D'ESPANYA, amb l'agreujant de que el primer es Madrid, que volia ser capital olimpica. I la segona ja em perdonaràs però ara no tinc la dada a la ma, però en quan la tingui t'ho faig saber.
    Jo no obvio, els 8 anys de govern anteriors, el que passa es que va haver-hi una gestió economica que va deixar l'ajuntament sanejat, no com ara, que va camí de la fallida.

    ResponElimina
  12. Amic Felix Rodriguez Fandos

    Segons les dades consultades podi queda així

    MADRID 2080 euros de deute per habitant

    VALENCIA 990,9 euros de deute per habitant

    TORTOSA 900 euros de deute per habitant


    Amb una diferencia, estem parlant de

    MADRID garirebé 3 milions d'habitants

    VALENCIA més d'1 milió d'habitants

    TORTOSA, amb les seves 5 pedanies, 40.000 habitants.

    Com a dada definitiva, el deute per habitant a Tortosa a l'accedir el senyor Bel a l'alcaldia era de poc més de 500 euros per habitant. Es a dir en dos anys gairebé a doblat el deute per habitant.

    ResponElimina
  13. Per on he de passar per pagar els meus 900 € ?
    I no em parléssim mes..!

    ResponElimina
  14. Un ajuntament no entra en fallida de un dia per l’altre. Un banc si.

    ResponElimina
  15. La meva nomina no falla mai i al 28-29-30 del mes segons com va cau a la butxaca, nomes tinc un problema, que veig que tu no tens i m'en alegro per tu, jo si pago els 900€ em quedo a mitja vela.Per altra part jo no tinc per que tapa un forat que no he generat.
    Pero clar tu ets lliure de fer el que vulguis a l'hora de tapa forats de qui vulguis i per cert més ric que jo.

    ResponElimina
  16. Si el grup municipal socialista té la clau en l'economia i sap com sortir de la crisi, que ja veig en zp o monti se'n surten... si vosaltres sabeu com sortir del endeute No vol callésseu que pot ser sortim tots guanyant!

    ResponElimina
  17. Pere; me’n alegro també per tu , de que encara puguis gaudir d’una nomina que religiosament et paguen a fi de mes. No tothom, desgraciadament, pot parlar com tu.
    El que es una mica ingenu per la teva part es que diguis que no vols pagar un forat que tu no has generat. Si et declares objector fiscal, allà tu, però de ben segur que l’any que ve podràs constatar per tu mateix uns rebudets i una declaració del IRPF que aniran a nom teu, hagis o no participat en el “forat”.

    ResponElimina
  18. Felix, no has llegit bé.

    En lloc he dit que el grup socilista sapigue la forma de sortir de la crisi.

    Si us plau, torna-ho a llegir i veuras que parlo d'economia local, i més concretament de l'ajuntament tortosí.

    ResponElimina
  19. He llegit molt bé, i insisteixo, si el grup municipal té la solució ja que són els que poden donar lliçons d'economia, doncs que no es guardin el secret i el proposen a l'actual govern municipal. Q no se'l guarden per a ells, sigueu solidaris!! ...

    ResponElimina
  20. Jo tampoc vull pagar pel forat d'altres així que quan munti l'IVA jo em negaré a pagar de més i tan sols pagaré el 16% clar que si.

    Quin cap més buit tenen alguns.

    ResponElimina
  21. Gutijaume; jo de tu contactaria amb Pere per estudiar la viabilitat de la creació de una Plataforma d’Insubmissió Fiscal de les TTEE...Qui sap; a lo millor teniu èxit...

    ResponElimina
  22. Jo en cap cas vull fer-me objector fiscal, jo soc un treballador que paga els seus impostos directes i indirectes, vaja com crec que fa tothom,
    pero si que em nego rotundament ha pagar el desgavell economic en que ens han inmers aquesta colla de prepotens i butxaques foradedes(en lo públic, les personals les tenen molt ben cosides) que ens governen la ciutat.
    Han tirat de beta sense ordre ni concert i ara tenim el trist honor de ser la tercera ciutat més endeutada de l'Estat espanyol,
    jo no tinc cap intenció de pagar el que crec que ha estat una de les gestions més pesimes de la Casa de tots.
    Ni 900€ ni 9€ ni res de res.

    ResponElimina
  23. Jo de tu parlaria primer amb Zapatero, que es el que no sap com sortir del cacau on uns i altres ens han fotut.

    ResponElimina
  24. Oco, sinyor Mc Calan, no vaigue donant idees...

    ResponElimina
  25. Aquesta idea no es nova; precisament el teu cap de llista en va fer menció en una de les ponències...

    ResponElimina
  26. "Enllumenat públic"??? Vinga home!! si precisament l'enllumenat públic és el que més falta en aquesta ciutat!!
    I a sobre preten pujar-lo??
    Ha fet una passejadeta darrerament per l'Avinguda Catalunya de Ferreries, senyor Bel? Veritat que no? Ha fixat la vista més a munt del seu barret? No!!
    Doncs només cal veure que TOTES LES FAROLES que hi ha entre la Plaça Corona d'Aragó i l'IES de l'Ebre (a la part d'enfront el Lidl, per a què ens entenguem) ESTAN TOTES FOSES.
    Tortosa, de nit, sembla una autèntica GOLA DE LLOP. Negra com el seu futur, senyor Bel!!

    ResponElimina
  27. Les làmpades que comentes, no pot ser que estiguin TOTES foses.
    Quan l’enllumenat públic de Tortosa el que li manca es adequar-se a la normativa europea, dons de ben segur que en menys potencia instal•lada, el rendiment serà molt superior en lúmens, i s’evitarà la contaminació lumínica i les pèrdues escandaloses que ara hi ha...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta