20 d’octubre del 2009

[Microcosmos] El nou collar de mossèn Sol


A finals de juny, aquest bloc publicava un apunt en què denunciava la situació del monument a mossèn Manel Domingo i Sol, mestre dels operaris diocesans. Ara les branques dels arbres ja deixen veure la cara del fundador dels Josepets, però aquesta mateixa tarda ens hem trobat que algú havia decidit guarnir l'estàtua amb un collar. Per fer-ho, ha utilitzat el pneumàtic d'una bibicleta. La primera pedra del monument, que va ser beneïda en una cerimònia religiosa, va col·locar-se l'any 1910, tot soterrant-se amb una ampolla de monedes de l'època, exemplars de la premsa local i una còpia de l'acta de la celebració. La ciutat va acordar erigir el monument després de la mort de mossèn Sol, al gener del 1909, just davant de l'antic col·legi dels Josepets. L'obra va ser encarregada a l'escultor Agustí Querol, que no va acabar-la perquè també va morir aquell mateix any, aviat farà un segle. Casán i Víctor Cerveto van ser els encarregats d'acabar l'escultura, que va ser inaugurada l'any 1912. La placa moderna que va col·locar-se l'any 1989 a la base del monument també està trencada.

6 comentaris:

  1. Com és que aquesta plaça està tan degradada?
    Els bancs estan negres, el terra aixecat…. Per les nits es converteix en un ‘’tablado flamenco’’ i per les tardes en un casino…..
    L’ajuntament comportaria que aquestes activitats permanents es fessin a la plaça de l’Ajuntament, a la d’Alfons o a la del Temple???
    L’antiga plaça Tetuan no forma part de Tortosa?

    ResponElimina
  2. Algu ha visitat el parquin "privat" que te muntat Jordi Angelats a les runes del Casal Tortosi? No vos pergueu la nota per ferte soci de l'aparcament amb el corresponent numero de conte a la Caixa,es antologica

    ResponElimina
  3. home, fes-mos cinc cèntims, no?

    ResponElimina
  4. En dir Angelats crec que qualsevolt tortosi amb una edad sap de quina mena d'element parlo,de totes maneres pega un tomb per la plaça i donali un cigarret a Amadeo Artimaña,lo camelic que te de "porter"

    ResponElimina
  5. ho sento, pero a mi ja m'heu perdut ... soc massa jove?
    ;)

    ResponElimina
  6. Una prova fefaent i irrefutable que Mossèn Sol es partidari de l’ús de la bicicleta per la ciutat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta