28 de novembre del 2009

Unió de Pagesos instal·larà dilluns un mercat transparent a Tortosa, per reclamar preus justos


El sindicat Unió de Pagesos instal·larà dilluns a Tortosa un mercat transparent ─en què es vendran productes a un preu just per al productor i per al consumidor─, amb l'objectiu de denunciar els preus baixos que la distribució i alguns sectors de l’agroindústria imposen al productor agrari. La Unió de Pagesos reclama l'aplicació de mesures com una nova legislació de comerç agroalimentari, que garanteixi la transparència del mercat. Així mateix, denuncia la inacció dels governs català i espanyol que ho permeten, en no fer-los complir les normatives de competència, comerç i consum; així com la deficient Política Agrària Comuna, ja que no conté mecanismes de gestió del mercat. D'altra banda, uns 200 pagesos de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat, amb uns 50 tractors, van participar ahir en una tractorada convocada per Unió de Pagesos per exigir uns preus justos per als productes del camp. Després de fer un recorregut d'uns 5 km entre Móra la Nova i Móra d'Ebre, els pagesos van tallar l'eix de l'Ebre (C-12) durant mitja hora.

12 comentaris:

  1. Que es un preu just ? A quins preus vendran els seus productes el pagesos ? Aquests preus, suposadament a la baixa, els impugnaran els paradistes del mercat per constituir una competència deslleial ? Realment notarà el consumidor la diferencia de preu, o pel contrari es convertirà tot en una campanya de reivindicació i finalment el consumidor no se’n beneficiarà de res ?
    Massa preguntes veritat ?

    ResponElimina
  2. McCalan, crec q fas massa preguntes amb prejudicis i de manera preventiva q tenien una resposta clara si heguesses anat a la Plaça del Mercat (q no del Viena). Primer ves a veure-ho i després opina i no opines sense veure-ho.
    Si hi haguesses estat haguesses vist q fins i tot els paradistes del Mercat sortien a comprar a fora i això als quatre mafies de dins del Mercat no els hi agradat gens. Fins al punt d'anar a plorar a Ferran Bel o potser més q plorar a q hi enviés a les forces de l'ordre. Finalment només hi han anat 2 urbanos pq suposo q imatges com les de Reus (càrrega contra els pagesos) no volen que surti als mitjans de comunicació. La societat tortosina s'hauria de plantejar moltes coses i preguntar-se'n moltes, com: Com és possible q a l'únic lloc de Catalunya on han tingut problemes els de la Unió de Pagesos hagi estat a Tortosa? I pq no a Figueres, Lleida, Vilanova,...ni en van tenir a Madrid!!!
    Jo el q si et puc respondre és als teus dubtes:
    1)Un preu just és el q ha de percebre un pagés per tal de cobrir els costos de producció més un petit benefici "empresarial" per a la pagesia.
    2)Els pagesos tenen un llistat amb uns productes populras com són mandarines, maçanes, tomates,...on hi posen el preu just i el q percep el pagés ara per ara i les diferències ronden el 50% Per exemple segur un kilo de clementines les pagues a 70 cèntims mínim, pos al pagés n'hi paguen 30 cèntims.
    3)Els paradistes no haurien de veure-ho com una competència deslleial pq el mercat és un cop a la setmana i segon, el pagés ven pel q li costa i no ven per sota pq seria anar contra ell mateix.
    4)Si haguesses estat al mercat haguesses vist q el consumir se'n benificiava i l'únic q en sortia perjudicat eren els distribuidors q omplen els camions per 4 duros i es poden comprar cotxes i cases q qualsevol pagés ni ensumia (n'hi ha q nio volen ensumiar-ho).
    Moltes respostes oi McCalan?

    ResponElimina
  3. Efectivament, els paradistes del Mercat han protestat per competència deslleial, però també s’han demostrat els marges monstruosos en que es treballen..I no tant sols ells, sinó el comerç en general, però el sector de l’alimentació sap que es imprescindible, dons ningú pot deixar d’alimentar-se encara que hagi crisi, d’aquí que es puguin derivar certs abusos...
    Ja vaig dir un cop que mai havia vist un comerciant de queviures amb Mercedes...Ara els hi ha.

    ResponElimina
  4. La meva opinió, ja ha tingut en compte les llicencies, la energia i els impostos...

    ResponElimina
  5. Em sembla que Arjub no ha entès res...
    Les preguntes les feia ahir...Avui constato.

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. dissabte, 4 d'octubre de 2008
    >
    Tortosa perd el mercat de pagesos per la jubilació dels detallistes


    L'Ajuntament busca altres emplaçaments per a la fira dels dilluns i els dissabtes

    GUSTAU MORENO. Tortosa
    El tradicional mercat de detallistes de Tortosa, que permetia als pagesos vendre les seues fruites i verdures directament al consumidor, ja no ocuparà avui el lloc que durant els últims anys tenia al carrer d'Artur Anguera. Els últims quatre pagesos s'han jubilat i la falta de relleu generacional ha facilitat la feina de l'Ajuntament. Així, Tortosa ha deixat apagar-se lentament aquesta tradició que des de la reforma del mercat municipal era una «petita competència deslleial» per als paradistes.


    + El mercat de pagesos, en una imatge cedida. Foto: EL PUNT
    El regidor de Serveis i Neteja, Joan Sanahuja, va confirmar ahir la desaparició del mercat de detallistes dels dissabtes, que des de la rehabilitació de l'antic mercat del Peix i les obres a la plaça de Barcelona estaven ocupant el carrer Anguera. Així, Sanahuja va recordar que els pagesos tenien una sèrie de drets adquirits que l'Ajuntament ha volgut respectar, fins que ha arribat el moment de la seua jubilació. «Primer ens van dir que ho deixarien al juny, però sembla que després van allargar-ho fins al setembre», va concloure.

    Els pagesos podien vendre els seus productes dins del mercat, sense intermediaris, fins a la reforma integral del mercat municipal, l'any 1997. Amb tot, l'Ajuntament va autoritzar-los a muntar les seues parades a l'exterior del mercat, sobretot a l'avinguda Felip Pedrell i al costat de l'antic mercat del Peix. Però amb la reurbanització de la plaça Barcelona, l'alcalde Ferran Bel ja va anunciar al desembre passat que els pagesos no tornarien al costat del mercat, i que es quedarien al carrer Anguera fins al juny, moment en què estava previst que es jubilessin. «De fet, aquest emplaçament també era temporal, ja que és un espai que aviat caldrà afectar per les obres als terrenys de Renfe», va explicar ahir el regidor de Comerç i Cultura, Joan Caballol. En la mateixa línia, va assenyalar que els detallistes dels dissabtes també representaven una «petita competència deslleial» per als venedors del mercat Central, que paguen impostos i compleixen totes les normatives. Caballol, que és el regidor de barri del Temple, també es va manifestar partidari de trobar un altre emplaçament per al mercat de carrer dels dilluns, ja que al sector de Voraparc provoca molèsties als veïns i problemes de trànsit.

    ResponElimina
  8. La pregunta es obvia,on era Unió de Pagesos quan Tortosa va perdre el seu mercat de venta i compra directa de productes? Começ just diuent, el comerç just es un concepte que s'utilitza per parla de les relacions dels pagesos del Tercer Mon amb el Primer Mon, ara amb aquest concepte, el que volen dir, es què els pagesos que suposadament defensent, de fa molts anys, han fet cap al Tercer Mon?, doncs vostes en tenen molta culpa, per exemple, què van dir quan Bel es va carregar, fruit de les presions dels paradistes de dins del Mercat, als pagessos de fora? Doncs ja ho dic jo res de res.

    ResponElimina
  9. Anem a pams. Una persona q es dedica a la pagesia ha de rebre preus justos i si també s'utilitza al comerç q es fa al "Tercer món" quin és el problema? Que a cas és un terme propietat única i exclusiva del "Tercer món"? Que a cas no hi ha gent rica i pobra a Tortosa? O quan diem "pobres", només n'hi ha al "Tecer món"?
    Segon, a on diu q el pagés ha de produir aliments i vendre'ls? Enlloc. Sinó q els paradistes venguin el q ells produeixen, o sigui res. El q vull dir és q cadascú ha de fer la seva feina i ha de guanyar-se dígnament la vida i resulta q ara per ara n'hi ha uns quants q se la guanyen molt bé comprant aquí i venent allà i sense massa riscos econòmics, mentre hi ha els q han d'acotxar el llom dia sí i dia també arriscant la seva producció al q marque el temps i no en veuen ni cinc en molts casos.
    Tercer. El mercat es va fer per a la pagesia i no per als intermediaris i els pagesos q vulguen tornar a vendre tenen dret a fer-ho.
    Quart. Al pagesos q abans hi havia dins, gent com Rissa, amb la complicitat de certs governants, es van encarregar de fer-los fora sí o sí. O sigui q cadascú al seu lloc q tothom fa coses bones i tothom en fa de no tantes.
    Cinquè. Això no ha estat un acció contra els paradistes (tot i q n'hi ha algun q deu ni do) sinó per a reclamar q cadascú rebi el q li toca. Pregunteu pq no es vol fer una cosa tant simple com q a la caixa on hi va la fruita contingui la següent informació: a)Preu q rep el productor b)Preu q rep el 1er intermediari c)Preu q rep el segon, tercer, quart,... d)Preu q paga el consumidor.
    Si s'arriba a fer això, la pudor de caqueta s'uns quants farà la volta al planeta. I aquesta reivindicació l'està fent Unió de Pagesos des de fa molt temps i algú s'ha de preguntar pq no es vol fer.
    I aquesta proposta la faria extensiva a la resta de productes q comprem i ja veureu com tot plegat canvi més del q mos pensem.

    ResponElimina
  10. Home també cal ser una mica equànimes en les valoracions, no?. Posats a donar informació ( interessada ) al consumidor també podrien posar els productes amb que els pagesos tracten el genero etc i per acabar de ser justos ( i demagogs ) una informació paral·lela ( que hauria de ser al cap d'uns dies ) sobre la quantitat de genere que s'ha tingut que llençar, tractant-se com es tracta d'un article perible, i per merma natural. Això si, s'haurà de proporcionar al client una calculadora per a poder fer els seus números i treure conseqüències sobre el marge BRUT del detallista. Si el vol NET haurà d'assabentar-se dels impostos, despeses generals, de personal etc. Perquè, no ens enganyem, els preus que els pagesos han oferit en aquestes accions, no crec que els poguessin mantindre al llarg dels dies, entre altres coses perquè el estar a la parada te un cost, i les llicencies també, i no crec que aquestos els hagin repercutit sobre el p.v.p. a l'hora de determinar " el preu just ". O si?.
    No obstant, si que es cert que, al ram de l'alimentació des de fa anys hi ha algunes seccions on es treuen uns marges comercials acceptables, aquestes son la carn i la fruita i verdura. La qual cosa fa que més d'un supermercat - sotsarrendant la secció o be explotant-la directament- els permet treure un marge mig de l'establiment per a sobreviure.
    Ja se que no m'estic referint estrictament al mercat municipal però la problemàtica es més ampla i general, al cap i a la fi de la fruita i verdura que es ven a Tortosa, la que surt del mercat potser no arriba ni al 15 %.
    Tampoc voldria donar a entendre que estic donat les culpes a uns i traient-les a altres. En qualsevol cas la gent també hauria de saber que comprar a 1 € i vendre a 2 vol dir 1 € de marge comercial, efectivament, però més brut que en qualsevol altre producte d'alimentació per les pèrdues que deia abans.

    ResponElimina
  11. En certes qüestions a l’Arjub no li manca la raó... El que penso que no m’ha entès be del començament

    ResponElimina
  12. McCalan, tens raó, no et vaig entendre. És una qüestió força complexa i q mos toca d'aprop i te canses de sentir certes coses.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta