13 de gener del 2010

El 13 de Gener, lluny de la terra cremada


La casualitat ha volgut que avui 13 de gener, que és el 71è aniversari de la caiguda de Tortosa a mans de les tropes de Franco, haja coincidit amb la projecció d'una pel·lícula que es titula Lluny de la terra cremada. Aquells dies del fred hivern del 1939, molts tortosins van iniciar un exili que va començar travessant el Coll de l'Alba per l'antiga carretera del Perelló, mentre deixaven enrere una ciutat destruïda per les bombes. Marxaven lluny d'una terra cremada que havia estat front de guerra des de l'abril del 1938, quan les tropes de Franco, amb l'ajuda dels soldats de Mussolini, van ocupar tot el marge dret de l'Ebre. 71 anys després, Tortosa encara no ha homenatjat com es mereixen ni els alcaldes ni els regidors que van defensar la ciutat durant aquells mesos de desesperació, ni tampoc els veïns anònims que també van haver de marxar de casa seua. En canvi, l'Ajuntament sí que manté la nomenclatura del 13 de Gener, una barriada construïda durant la dictadura i que es va batejar amb el dia que els addictes al règim anomenaven Día de la Liberación de Tortosa. El següent documental de la propaganda falangista va servir per celebrar l'alliberament de Tortosa i Taragona...



Es tracta d'un Noticiero Español (anterior al No-Do) del Departamento Nacional de Cinematografía, dirigit per Falange, que mostra com va quedar Tortosa després dels bombardejos franquistes, la voladura dels ponts de la ciutat i la retirada republicana. Així, en tant que documental del sistema de propaganda del règim, remarca el caràcter generós de les tropes alliberadores de Franco, tot repartint pa, menjar i altres articles bàsics entre la població famolenca que s'havia quedat en una Tortosa destruïda. És molt copsador veure els ponts enfonsats i les trinxeres ja buides de soldats a la vora del riu, però sobretot el carrer Cervantes ple de gent demanant menjar als voluntaris de Falange. En aquest sentit, cal recordar que els locals de Falange es van instal·lar a l'edifici on avui hi ha Ramoncita Plata, i que a través del seus altaveus els tortosins van assabentar-se de la caiguda de Madrid, el 28 de març de 1939.

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va rebutjar el 4 de febrer del 2008, amb els vots de CiU i el PP, i amb l'abstenció dels regidors d'ERC, una moció d'ICV en què es reclamava canviar el nom del barri 13 de Gener, que commemora la data en què les tropes de Franco van ocupar totalment Tortosa. La moció va generar un intens debat polític en què el portaveu d'ERC, Ricard Forés, va defensar la seua posició recordant que l'11 de setembre és la diada nacional de Catalunya tot i que representa la pèrdua de les llibertats. Jaume Forcadell (ICV) va lamentar la visió d'ERC i els va proposar que el govern declarés festa local el 13 de gener. Afortunadament, això encara no s'ha produït.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta