21 de febrer del 2010

El Col·legi de La Mercè rep la Medalla d'Or de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa ha lliurat aquest dissabte la seva màxima distinció, la Medalla d'Or de la Ciutat, al Col·legi de la Mercè, en un acte celebrat a l'Espai Sant Domènec, a pocs metres de la seu actual del centre escolar, i que ha comptat amb la presència de la corporació municipal, la direcció del col·legi, així com el consell escolar, l'AMPA i una nodrida representació d'ex-alumnes que no s'han volgut perdre allò que l'actual director del col·legi, un emocionat Àngel Ismael, ha qualificat de jornada "històrica i inoblidable".

El periodista tortosí Toni Gallardo, des del seu exili professional al Baix Penedès, és un dels ex-alumnes que ha participat en la recuperació del record de la història del Col·legi de la Mercè, amb trobades i exposicions com la que avui s'ha inaugurat a la Biblioteca Marcel·lí Domingo. Gallardo, en tant que representant del col·lectiu d'ex-alumnes, ha glossat l'evolució de l'escola i el paper central que ha tingut al llarg de la història de Tortosa. "La Mercè ha construït la seva història en èpoques de gran precarietat material, però sempre amb un gran capital humà. No he trobat mai més millors mestres que a la Mercè."

L'alcalde, instants abans de lliurar la Medalla d'Or a l'actual director de La Mercè, Àngel Ismael, ha dedicat unes paraules a reconèixer la trajectòria de l'escola i a recordar alguns dels seus alumnes il·lustres. Un d'aquests és el compositor Joan Moreira (1879-1951), de qui ha llegit un passatge dedicat a un antic professor, inclòs en un llibre inèdit de propera publicació. "L'Ajuntament i la ciutat sempre han considerat seva aquesta escola", ha dit l'alcalde, després d'agrair la tasca del professorat, "que ha estat i continua sent modèlica", així com a la direcció, a l'Ampa i als ex-alumnes. "Us lliurem la màxima distinció que atorga la ciutat, que és fruit de la feina ben feta. Teniu a les vostres mans el futur de la nostra ciutat", ha conclòs l'alcalde.

Àngel Ismael, el director, ha agraït a l'alcalde i a la corporació la distinció. "Avui és un dia històric i inoblidable" ha repetit Ismael, "i a partir d'avui afrontem el futur amb una nova responsabilitat. L'educació és complexa i difícil; per això ens cal el suport i el reconeixement, com el que tenim avui, perquè els nostres alumnes són el nostre futur."

Els diferents portaveus dels grups municipals a l'Ajuntament de Tortosa també han pres la paraula. La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, ha destacat el dinamisme de la comunitat educativa, així com de l'Ampa i els ex-alumnes, després de felicitar "als que senten la Mercè com a part de la seva vida". Roigé ha evocat algun dels passatges històrics de l'escola, com el que va protagonitzar la mestra Teresa Marro, que no va deixar d'impartir classe malgrat els bombardejos de la Guerra Civil, fins al punt que en el moment de màxima intensitat de la contesa bèlica, la professora es va endur els alumnes a una muntanya seva per continuar les classes. El portaveu del PSC, Joan Sabaté, ha dit que "avui estem homenatjant un col·legi i també un col·lectiu humà", i ha encoratjat la comunitat educativa a continuar treballant per tal de garantir la qualitat en l'ensenyament. El portaveu d'ERC, Valentí Marín, en absència de Ricard Forés, absent per qüestions familiars, ha destacat el paper d'"escola pública amb vocació universal" de la Mercè, que ha ofert ensenyament de manera continuada durant 162 anys malgrat els temps difícils que els ha tocat viure. I, finalment, el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, ha valorat l'esforç i sacrifici dels professors i la contribució de l'escola en la integració dels nouvinguts. El portaveu del PP no ha assistit a l'acte per qüestions personals.

Els alcaldes Teodoro González i Marià Curto van ser alumnes de la Mercè. L'escola, que ha tingut diferents ubicacions al llarg de la història, va rebre el 1998 el guardó de Tortosí de l'Any amb motiu del seu 150è aniversari. El 2005, La Mercè va rebre el prestigiós premi Escoles Baldiri Reixac.

Informació i fotos: Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta