8 de febrer del 2010

La comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan comença la feina

La comissió d'investigació parlamentària sobre les causes, la gestió i les funestes conseqüències de l'incendi d'Horta de Sant Joan, en què van morir cinc bombers dels GRAF de Lleida, es constituirà avui en una sessió presidida pel president de la cambra catalana, Ernest Benach. L'obertura de la comissió d'investigació arriba per la petició que van fer els tres grups parlamentaris de l'oposició, CiU, PP i Ciutadans, el passat 28 de gener. La comissió estarà presidida pel vicepresident primer i diputat socialista, Higini Clotas, i estarà formada per Jordi Turull, Xavier Pallarès i Elena Ribera (CiU); Joan Ferran i David Pérez (PSC-Cpc), Marta Cid i Patrícia Gomà (ERC); Dolors Montserrat i Rafael Luna (PP); Jaume Bosch i Daniel Pi (ICV-EUiA); Albert Rivera i Carmen de Rivera (Grup Mixt). El president de la comissió, Higini Clotas, ha explicat a El matí de Catalunya Ràdio que confia que en dos mesos estarà ellestida i que, previsiblement, el president José Montilla no hi haurà de comparèixer. Per la seua banda, Montilla s'ha mostrat disposat a donar explicacions i ha assegurat que el govern ha actuat sempre amb transparència. Montilla ha defensat la gestió del cas per part del seu govern i ha criticat que s'utilitzi una tragèdia com aquesta "amb finalitats electorals". D'altra banda, just avui La Vanguardia publica un vídeo enregistrat pels GRAF de Barcelona on se'ls veu atrapats uns minuts durant l'incendi d'Horta i demostra el perill que van córrer sense el suport aeri. Els bombers temen veure's atrapats pel foc i intenten cobrir-se amb unes mantes que, en un cas extrem, de poc els haurien servit. Només en tenien 10 per a 30 persones i, a més, no eren les adequades. Per sort per a ells, el vent va girar i es van poder salvar, a diferència dels seus companys dels GRAF de Lleida.




El treball de la comissió se centrarà en determinar si l'estratègia d'extinció va ser la correcta, però també en saber si els comandaments que havien de prendre les decisions eren als seus llocs i van actuar tal com havien de fer. En aquest sentit, la investigació de la comissió parlamentària anirà en paral·lel a les instruccions que dirigiex la jutge de Gandesa, i que ja han deixat en evidència la descoordinació que va haver a Horta de Sant Joan durant els minuts previs a la tragèdia. Però a més a més, la comissió del Parlament abordarà quines van ser les causes de l'incendi, i per què el Departament de Medi Ambient va determinar que l'origen del foc havia estat un llamp, quan després la investigació dels Mossos d'Esquadra va demostrar que va ser un incendi intencionat, pel qual dos individus han estat detinguts.

+Més informació:
[Nota de premsa] Constituïda la comissió d'investigació de l'incendi forestal d'Horta de Sant Joan


Foto: TV3

1 comentari:

  1. Lo dolent dels qui creuen estar en la possessió de la veritat es que quan tenen que demostrar-ho no n’encerten ni una...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta