18 de febrer del 2010

La meitat dels inscrits a l'Ebre als cursos de català són africans

El Centre de Normalització Lingüística dobla la matriculació en tres anys a les Terres de l'Ebre.

Els africans són el col·lectiu més nombrós d'alumnes inscrits als cursos inicial i bàsic de català que organitza el Consorci de Normalització Lingüística (CNL) a les Terres de l'Ebre. En concret, representen el 55,1% de l'alumnat estranger, que són el 97,6% del total. En tres anys, el CNL ha doblat el nombre d'inscrits als cursos.


El secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, va presidir ahir la presentació del balanç de l'any 2009 del CNL de les Terres de l'Ebre. L'encarregat de repassar les dades va ser el president del CNL al territori i alcalde de Roquetes, Francesc Gas, que va destacar que durant el curs passat van haver-hi un total de 3.090 inscrits als 103 cursos de català per a adults. «Això vol dir que les inscripcions als cursos de català s'han doblat en tres anys», va remarcar.

En total, el CNL de les Terres de l'Ebre ha organitzat 85 cursos de català dels nivells inicial i bàsic, que representen un augment del 66% en tres anys. De fet, durant el curs 2008/2009 va haver-hi 2.274 alumnes matriculats als cursos de català inicial i bàsic del CNL de l'Ebre. També ha estat important l'increment en els cursos de nivell intermedi i de suficiència: en el primer, el nombre d'inscripcions es va doblar, mentre que en els de suficiència es va triplicar. En aquest sentit, el CNL ha remarcat especialment els cursos de català per a adults i els programes d'acolliment lingüístic. I concretament, amb alguns col·lectius que han estat objecte d'actuacions especials, com els xinesos, els marroquins i els pakistanesos. Gas, que també va destacar que més de 800 catalanoparlants es van inscriure als cursos de diferents nivells, va detallar que els africans van representar un 55,1% dels alumnes estrangers que es van inscriure als cursos de català inicial i bàsic (a la resta del país, predominen els sud-americans, amb un 46%). Gas va afegir-hi que també puja l'interès dels asiàtics: si fa tres anys eren el 6,5%, ara són el 18,8%.

Voluntaris per la llengua

«La llengua no és un obstacle, sinó l'elemental fonamental d'integració de les persones nouvingudes», va afirmar el president del CNL de les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, Francesc Gas va dir que els contraris a la llei del català en el cinema haurien de prendre bona nota, dels resultats de programes com Voluntaris per la llengua. Durant el 2009, el CNL va formar 290 parelles lingüístiques a les Terres de l'Ebre, tot consolidant una evolució espectacular. El 2005 van haver-hi nou parelles lingüístiques; el 2006, 48 parelles; el 2007, 84 parelles, i el 2008, 234 parelles. A més, el CNL ha col·laborat amb 150 establiments i empreses, amb 20 entitats, i han organitzat 19 activitats de dinamització, com el programa de coneixement de l'entorn Avui, què fem?, en col·laboració amb el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, i el programa Les parelles lingüístiques van de turisme cultural, amb l'Ajuntament de Tortosa. A banda, el 2009 s'han celebrat els 20 anys del CNL, amb activitats com l'exposició itinerant Xeic!, sobre les paraules de l'Ebre.

Publicat a Elpunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 18-02-2010 Pàgina 34

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta