18 de febrer del 2010

[Nota de premsa] Signats cinc convenis a Terres de l'Ebre d'adhesió al Registre de Sol·licitants d'Habitatge Protegit

Els consells comarcals del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta, i l’Ajuntament de Tortosa han subscrit un conveni amb la Generalitat pel qual podran fer ús del programa informàtic del Registre

Les persones que hagin d’adquirir o llogar un habitatge protegit hauran d’estar inscrites en el Registre

La secretària d’Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla, i els presidents dels consells comarcals del Baix Ebre, Daniel Andreu; el Montsià, Joan Castor; la Ribera d’Ebre, Bernat Pellisa, i la Terra Alta, Àngel Ferràs, així com l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, han signat avui un conveni pel qual Adigsa, empresa adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge, cedeix l’ús del Programa informàtic del Registre de sol·licitants d’habitatges amb protecció oficial als organismes signants.

A l’acte de signatura també han assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Terres de l’Ebre, Josep Lluís Salvadó, el director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge, Víctor Gimeno, i el conseller delegat d’Adigsa, Frederic Linares.

Fins ara, han subscrit convenis referents al registre 73 ens locals i comarcals: 35 ajuntaments de Barcelona, 11 de Girona, 11 de Lleida, dos de Tarragona i un de Terres de l’Ebre, i un consell comarcal de Barcelona, dos de Girona, sis de Tarragona i els quatre de Terres de l’Ebre signats avui. S’espera que en els propers mesos també ho facin altres ajuntaments i consells comarcals que ja fan ús de l’aplicació informàtica de la Generalitat. En total, en aquests moments, un total de 116 ens locals i comarcals utilitzen l’eina del Registre, que dóna cobertura al 62,64% de la població de Catalunya.

El Registre de Sol·licitants d’Habitatge Protegit es va posar en marxa el passat 26 de novembre i des d’aquesta data qui vulgui optar a un pis amb protecció oficial, tant de lloguer com de compra, s’hi ha d’inscriure.


Què és el Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial?

El Registre de Sol·licitants és l’eina on tots els ciutadans de Catalunya s’han d’inscriure per optar a un habitatge amb protecció oficial. Té com a finalitats facilitar els processos d’adjudicació i de transmissió d’habitatges protegits, garantir la màxima transparència en tots els processos i informar sobre la necessitat real d’habitatge a cada municipi.

Amb el Registre es crea una llista única. Això facilita la tramitació de les sol·licituds a la ciutadania i també la disposició de llistes vives per adjudicar automàticament els habitatges que es vagin construint de nou i els que vagin quedant lliures en el procés de rotació del parc. A més, la Generalitat podrà determinar la proporció de persones inscrites, cosa que permetrà una radiografia de les necessitats d’habitatge sobre el territori. També suposarà un avantatge per a la planificació dels municipis i dels promotors privats d’habitatge.


Qui gestiona el Registre?

El Registre es compon dels registres dels ajuntaments que en tinguin (de moment, Barcelona, Badalona i Sabadell) i, pel que fa als altres municipis, del Registre de l’Administració de la Generalitat. Aquesta circumstància obliga a establir uns criteris comuns, a una actuació coordinada i homologada que garanteixi una gestió adequada del parc d’habitatges protegits, i a un control públic rigorós en la seva adjudicació i transmissió.

Per assegurar aquest control, tot i que hi ha diferents registres a Catalunya, es crearà un fitxer mínim comú que gestionarà la Generalitat. Aquest fitxer incorpora les dades bàsiques de les persones inscrites.


Quins requisits s’han de complir?

Els requisits bàsics que cal complir per inscriure’s en el Registre són els següents:
Ser major d’edat o estar emancipat
Tenir necessitat d’habitatge, bé per no disposar-ne o per no disposar-ne d’un d’adequat
Estar empadronat en un municipi de Catalunya
Acreditar uns ingressos màxims segons el Pla per al dret a l’habitatge http://mediambient.gencat.cat/cat/ciutadans/habitatge/Taules_Iprem.jsp#5 )
On es pot fer la inscripció?

Es pot fer presencialment o per Internet. De manera presencial a oficines locals d’Habitatge, oficines d’habitatge de la Generalitat i ajuntaments que hagin signat el conveni de col·laboració amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge. Per Internet a www.registresolicitants.cat. En aquest cas, s’haurà de dur posteriorment la documentació a qualsevol de les oficines esmentades perquè sigui efectiva.


Com funciona el Registre?

Un cop formalitzada la sol·licitud, la persona reb un codi provisional d’accés al seu expedient. En el moment que hi hagi una promoció en procés d’adjudicació, l’Administració confeccionarà una llista provisional a partir de les persones inscrites en el Registre, segons la tipologia d’habitatges que se sortegi (per a joves, gent gran...), el règim d’adjudicació (lloguer, compra, lloguer amb opció de compra) i la ubicació.

La persona interessada rebrà una notificació conforme és inscrita en el procés, i, posteriorment, s’elaborarà una llista definitiva. A partir d’aquí, es farà un sorteig i la persona haurà de presentar la documentació pertinent per comprovar que no hi ha hagut cap canvi en la seva situació des de la inscripció al Registre.


Quina durada té la inscripció?

La inscripció en el Registre té una durada de tres anys i, si hi ha cap canvi significatiu pel que fa als ingressos econòmics o en la unitat de convivència, s’ha de comunicar per actualitzar-ne les dades. Quedarà fora del Registre la persona que sense causa justificada renunciï dues vegades seguides a la participació en un procés d’adjudicació o a l’adjudicació d’un pis, sigui de lloguer o de compra. Un cop passats cinc anys, s’hi podrà inscriure novament.

Si s’adjudica un habitatge de lloguer a una persona inscrita, serà donada de baixa del Registre, però podrà tornar-s’hi a donar d’alta transcorreguts tres anys si vol optar a un pis de compravenda amb protecció oficial.


Promocions d’habitatge protegit incloses en el Registre

El Registre inclou totes les promocions d’habitatge protegit de Catalunya, tant públiques com privades. Només queden fora de l’obligació de sorteig públic les promocions privades que es facin sobre sòls lliures i el 30% dels habitatges de les privades que es facin sobre sòls protegits, tot i que el requisit d’inscripció al Registre també és preceptiu en aquests casos: tothom qui hagi d’adquirir o llogar un habitatge protegit haurà d’estar inscrit en el Registre.

La norma estableix que les adjudicacions dels habitatges que promouen les cooperatives d’habitatges es podran adjudicar directament als seus associats, sempre que estiguin prèviament inscrits en el Registre. Només quedarien fora del Registre els adjudicataris dels habitatges promoguts per les entitats sense ànims de lucre i altres casos singulars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta