22 de febrer del 2010

[Previsió] Roig defensarà demà una moció que insta el Govern a impulsar una política agrària comunitària “eficaç i viable” davant la PAC 2013

El senador reclamarà el manteniment d’un model d’ajudes que no suposi una pèrdua de suport als sectors consolidats en el territori espanyol i garanteixi una activitat agrària productiva

Joan Maria Roig defensarà demà (dependrà de l’organització del debat) una moció conseqüència d’interpel·lació que insta el Govern, en el marc de la presidència espanyola de la UE, a impulsar “una política agrària eficaç i viable” davant la reforma de la PAC (Política Agrària Comuna) 2013.

Roig ha advertit que “la situació del nostre sector primari és complexa i si el govern espanyol no fa plantejaments ambiciosos i imaginatius a Europa, si no busca complicitats amb altres països europeus, si no es compromet amb els nostres sectors agraris, podem entrar en una espiral de decadència de la nostra agricultura, ramaderia i pesca que ens deixi per molts anys fora dels mercats competitius”.

La iniciativa comprèn una proposta basada en vuit punts destinats a la defensa de l’agricultura i la ramaderia. En aquest sentit, Roig reclamarà el manteniment d’un model d’ajudes que no suposi una pèrdua de suport als sectors consolidats en el territori espanyol i garanteixi una activitat agrària productiva

La moció exposa textualment:


“El Senat, en el context de la Presidència Espanyola de la Unió Europea, insta al Govern, en l’entorn del debat sobre la futura PAC mes enllà del 2013, a impulsar:


1.- Una política agrària comunitària eficaç i viable amb suficient finançament per enfrontar el caràcter estratègic de l’agricultura europea assumint la funció bàsica de producció d’aliments, amb un model econòmicament viable i mediambientalment sostenible, contribuint a la vertebració del territori i l’articulació del medi rural.


2.- El manteniment d’un model d’ajudes que no suposi una pèrdua de recolzament a determinats sectors agrícoles i ramaders consolidats en el territori espanyol i garanteixi el manteniment d’una activitat agrària productiva, sostenible i competitiva en tot el territori que millori la renta agrària i asseguri la viabilitat de les explotacions.


3.- La creació d’instruments per la gestió de crisis agràries que per una part permetin ampliar les actuals cobertures des riscs climàtics i sanitaris per cobrir contingències econòmiques i per una altre permetin enfrontar possibles crisis greus de preus per tots els sectors productius europeus mitjançant la millora dels instruments actuals de intervenció i gestió de mercats.


4.- L’establiment de mesures destinades a garantir el compliment de les normes sanitàries i mediambientals comunitàries, així com la protecció de productes sensibles i les denominacions d’origen, porta lligat garantir que els productes de tercers països acompleixin els mateixos requisits mediambientals , sanitaris, de benestar animal o salut pública exigits als productes comunitaris, es a dir el concepte de reciprocitat i de preferència comunitària.


5.- La implantació de mecanismes de defensa del sector agrari europeu per la diferència entre costos de producció de la Unió Europea i els de tercers països , especialment en les negociacions en la OMC.


6.- Polítiques d’investigació i desenvolupament destinades a reforçar la competitivitat econòmica del sector i l’excel·lència mediambiental.


7.- El recolzament específic al manteniment de les ajudes a la instal·lació de joves agricultors.


8.- Els Plans de reconversió i modernització de l’agricultura i del sector agroalimentari perquè les explotacions siguin mes competitives en el mercat per no haver d’acudir al subsidi social amb subvencions.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta