19 de març del 2010

Garantir l'aigua durant la neteja del pantà de Flix costarà 57,3 milions

[Nota de premsa] El Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya inverteixen 57,3 M€ per assegurar l'aigua als municipis inclosos al Pla de Restitució Territorial de l'Ebre, a Flix

El Pla inclou 144 actuacions i beneficia més de 185.000 persones

El Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (MARM) i el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) han signat avui el Conveni de col·laboració per iniciar el Pla de Restitució Territorial, que garantirà la seguretat d’abastiment a 71 municipis de la zona de les obres de descontaminació de l’embassament de Flix

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, el secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua del MARM, Josep Puxeu, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Manuel Hernández, han signat aquest migdia el Conveni de col·laboració per al desenvolupament de totes les actuacions incloses en el Pla de Restitució Territorial de l’Ebre per a les obres de descontaminació de l’embassament de Flix (Ribera d’Ebre), elaborat conjuntament per ambdues administracions.

El Pla de Restitució suposa una inversió total de més de 57 milions d’euros i el Conveni subscrit avui determina les condicions per a la seva programació, finançament, execució i explotació.

L’acte de signatura del Conveni, que ha tingut lloc a Amposta (Montsià), ha comptat amb la presència de la majoria dels alcaldes dels 71 municipis on s’executaran les 144 actuacions previstes.

La finalitat d’aquest Pla de Restitució és assegurar, en qualsevol circumstància, la seguretat i l’abastiment dels municipis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, que es troben a menys de 15 km del riu Ebre, aigües avall del municipi de Flix.

D’aquesta manera, tot i que els treballs de descontaminació s’estan executant sota les màximes mesures de seguretat, es garanteix que cap municipi de la zona es veurà afectat, fins i tot en el cas improbable de que es produeixin incidències durant el desenvolupament dels treballs.

185.000 persones beneficiades

La finalitat d’aquestes obres és garantir, de forma definitiva, l’abastiment, amb aigua de qualitat, de més de 185.000 persones, assegurant tant la font de recurs com l’eficiència i reposició de les infraestructures d’abastiment locals i supranacionals.


Entre les principals actuacions previstes per aquest pla s’inclou la construcció de nous dipòsits i noves captacions, millores i ampliacions de les instal·lacions, i sistemes de control de la qualitat de l’aigua.

Dels 57,3 milions d’euros previstos, el MARM en finançarà i executarà 36,3, mentre que la Generalitat, mitjançant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), n’assumirà aproximadament 21.

Els 71 municipis inclosos en el Pla de Restitució es classifiquen en tres grups. El primer grup inclou els municipis riberencs que tenen la seva captació d’aigua sota la influència del riu Ebre; el segon, aquells municipis que no tenen la seva captació sota la influència del riu Ebre però que es troben aigües avall de l’embassament de Flix; i finalment, un tercer grup, format pels municipis que es troben a menys de 15 km, en línia recta, del riu.

D’aquesta forma, les actuacions vinculades als municipis del primer i segon grups seran finançades i executades pel MARM, mentre que les actuacions del tercer grup seran assumides pel DMAH. En qualsevol cas, com recull el Conveni, un cop finalitzin les obres, les infraestructures podran ser entregades o cedides per a la seva explotació i manteniment a “les administracions, entitats o organismes que es determini com idonis per al correcte ús de les obres”.

Comissió de seguiment

Així mateix, el Conveni estableix la creació d’una Comissió Mixta de Seguiment paritària, formada per tres representants de cadascuna de les Administracions que intervenen en el Pla de Restitució. Així, formaran part de la Comissió dos representants del MARM, un de la subdelegació del Govern de l’Estat a Catalunya, així com dos representants del DMAH i un representant de l’ACA.

Aquesta Comissió tindrà entre les seves funcions garantir l’intercanvi d’informació entre les parts, establir els progarmes de desenvolupament de les actuacions objecte del Conveni i vetllar pel seu compliment, proposar la substitució de les actuacions previstes inicialment, però que per raons justificades no puguin ser executades, per altres de la mateixa naturales, confirmar i donar suport a la correcta tramitació dels projectes i de les obres i proposar l’aprovació de les modificacions necessàries, tant pressupostàries com de termini, que pugui exigir el desenvolupament dels projectes i de les obres

Comitè del PIPDE

Així mateix, i coincidint en aquest acte de signatura del Conveni i sota la presidència del secretari d’Estat de medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, s’ha reunit el Comitè del Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre (PIPDE).

Amb aquesta reunió s’ha volgut repassar totes les actuacions incloses en aquest Pla Integral així com determinar el procés de recepció i manteniment de les actuacions del PIPDE quan hagin finalitzat.

Posteriorment, s’ha reunit també la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, on s’han tractat assumptes relacionats amb el desenvolupament dels treballs de descontaminació de l’embassament de Flix.

1 comentari:

  1. Gustau, crec que del que ens dius no es pot deduir en quin grup estan els municipis que s'abasteixen del CAT.
    Ja que la majoria no son riberencs, capten directament l'aigua del riu i son a més de 15 Km.
    M'ho pots aclarir?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta