19 de març del 2010

[Tribuna] 'La vegueria de l'Ebre, més a prop', per Núria Ventura

Les Terres de l’Ebre estem aquests dies d’enhorabona. La Llei de Vegueries, que permetrà el reconeixement institucional del nostre territori, ha començat a caminar ja al Parlament, després de molts anys d'espera. Finalment, la Vegueria de les Terres de l'Ebre veurà la llum gràcies al govern liderat pel President Montilla. Lamentablement, una vegada més, CIU s’ha aliat amb el PP en contra de la gent de l’Ebre i ara diu que "no toca". De manera completament irresponsable farà tot el possible per que no prosperi, ja ho ha anunciat.

Amb el projecte de llei de vegueries es recuperarà la figura històrica de la vegueria -anul•lada pel decret de nova planta i que es va recuperar durant la República-, se suprimirà la divisió provincial i se substituiran les diputacions. La iniciativa proposa dividir Catalunya en set vegueries (Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre) sobre les quals s'organitzaran tots els serveis de la Generalitat i on el govern exercirà les funcions de planificació, programació i coordinació territorials.

La Llei de Vegueries és una clara aposta federal, un dels nostres principis com a socialistes per a la governança del país. Volem una Espanya federal, donant més pes als territoris, donant més poder de decisió. També volem una Catalunya federal. El nostre país és molt divers i els colors que el formen tenen tonalitats diverses, des del Pirineu a la Catalunya Central, des de l’Ebre fins a Girona, Lleida, Barcelona, Tarragona o l’Àrea Metropolitana. Les polítiques a aplicar en cada cas depenen de cada realitat i no és el mateix viure en un lloc que en un altre, les prioritats s’han de marcar des de casa i no des de quilòmetres i quilòmetres de distància. Hi ha moltes Catalunyes i les vegueries és un reconeixement a totes elles.

El camí no ha estat fàcil fins aquí i tampoc ho serà fins arribar al final de la cursa, però avui ja som més a prop d’aconseguir allò que hem reclamat durant molts anys. La Llei de Vegueries és una garantia d’equilibri territorial, una llei que simplifica la maquinària institucional, donant més proximitat al ciutadà i una igualtat d’accés als serveis públics. És una llei valenta, que, com deia, portàvem esperant anys i panys. Comença el compte enrere, enhorabona!

Núria Ventura
és alcaldessa d’Ulldecona i Diputada al Parlament pel PSC

1 comentari:

  1. Pels comentaris acumulats, plens d’entusiasme i carregats de patriotisme, es deixa entreveure l’enorme interès que desperta, desborda i motiva la divisió territorial amb Vegueries.. Ara mateix vaig a encetar una ampolla de Moët... Bueno va, que sigui de cava...Brindem ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta